Информация за Скунксове

Скунксове Mephitidae Информация за

Скунките са бозайници от семейство Скунксови. Животните са известни със способността си да разпръскват течност със силна неприятна миризма. Различните видове скунк се различават по външен вид от черно-бяло до кафяво, сметаново или рижаво, но всички имат предупредително оцветяване. Скунксовете са всеядни, ядат растителни и животински материали и променят диетата си с промяна на сезоните. Те ядат насекоми и ларви, дъждовни червеи, гъсеници, гризачи, гущери, саламандри, жаби, змии, птици, къртици и яйца. Те също така често ядат горски плодове, корени, листа, треви, гъби и ядки.

Скунксове Mephitidae Информация за

Скунксът е един от основните хищници на пчелите, разчитайки на дебелата си козина да ги предпази от ужилвания. Скунксът надрасква предната част на кошера и яде охранителните пчели, които излизат да разследват. Майките скунксове са известни с това, че преподават това поведение на своите малки.
В населените места скунксът също търси боклук, оставен от хората. По-рядко, могат да се намерят скунксове, действащи като мършояди, ядящи труповете на птици и гризачи, оставени от котки или други животни. Собствениците на домашни любимци, особено тези на котките, могат да срещнат скункс, търсещ своето място в гараж или сутерен, където е складирана храна за домашни любимци. Скунксът обикновено копае дупки в моравата в търсене на ларви и червеи.
В семейството Скунксови има 12 вида, класифицирани в 4 по-общи:

Conepatus (зурлести скунксове);
Mephitis (ивичести скунксове);
Mydaus  малайски миризливи язовци);
Spilogale  петнисти скунксове).

Най-често срещаният вид в Северна Америка е ивичестия скункс (Mephitis mephitis), докато най-рядко срещаните са дългоопашат, качулат скункс (Mephitis macroura) и северноамерикански зурлест скункс (Conepatus leuconotus).

Поведение

Скунксът е нощно и усамотено животно, когато не се размножава, макар че в по-студените части на своя диапазон, те могат да се съберат в общинска хралупа за топлина. През деня те се приютяват в дупки, които могат да копаят с мощните си предни нокти. Мъжките и женските заемат припокриващи се домашни разстояния през по-голямата част от годината, обикновено от 2 до 4 кв. км. за женските и до 20 кв. км. за мъжките.
Скунксовете не са поспаланковци през зимата, но се припокриват в такива места за продължителни периоди от време. Те обаче остават като цяло неактивни и се хранят рядко, преминавайки през латентен стадии. През зимата множество женски (до 12) се събират на купчина заедно; Мъжете често се усамотяват. Често същата зимна хралупа се използва многократно.
Въпреки че имат отлични усети за миризма и слух, те имат лошо зрение, тъй като не могат да видят предмети, които са на повече от 3 метра от тях, което ги прави уязвими на смърт от пътното движение. Те не живеят дълго; животът им в дивата природа може да достигне седем години, като повечето живеят само до една година. В отглеждащи условия могат да живеят до 10 години.
Най-запомнящата се особеност на скункса е неговата миризма. Когато се уплаши, скунксът изстрелва миризлива, мазна субстанция от жлеза под опашката си с диапазон до 3 метра. Ароматът от тази жлеза може да продължи няколко дни, но е безвреден. Повечето животни оставят скункса на мира, освен ако не могат да намерят друга плячка. Преди разпръскване е забелязано, че петнистият скункс застава на предните си лапи и насочва опашката си, без да откъсва очи от своя нападател.
Важно е да запомните, че повечето скунксове не са агресивни и няма да навредят на хората, освен ако не са застрашени.
Скунксът е нощен индивид и събира храна докато повечето животни и хора спят. Въпреки че обикновено виждате скунксовете сами, те се събират, за да се размножат.

Хабитат

Ивичестите скунксове са присъщи за  Северна Америка и могат да бъдат намерени в северната част на Мексико, в Съединените щати и на север до централна Канада. Други видове скунксове, като петнистия скункс и зурлестия, могат да бъдат намерени на юг, достигащи от Канада до Централна и Южна Америка. Миризливият язовец, който прилича на зурлестия, са открити само във Филипините, Малайзия и Индонезия. Ивичният скункс може да бъде намерен във Флорида, освен във Флорида Кейс.
Ивичестите скунксове показват малка дискриминация, когато става дума за намиране на място за живеене и могат да бъдат намерени както в селските, така и в градските райони, стига водоизточникът да е на две мили. Скунксовете обикновено не се отдалечават на повече от две мили от домовете си и остават в диапазона между километър  или два в близост до убежището си. Тези животни също изискват предостатъчно храна и покритие. Скунксовете лесно се адаптират към много различни местообитания, като гора, тревни площи, храсталаци, открити прерии и развити райони.
Скунксовете или ще използват дългите си нокти, за да копаят своята хралупа, или ще живеят в изоставена, построена от друго животно, като лисица или горски мърмот. Други надземни места, които скунксът нарича свои дом, са кухи дънери, купчина дърва или храсти. Също така е обичайно скунксът да построява дома си под верандите, къщите, гаражите и сградите, тъй като те имат висока толерантност към хората. Скунксът използва трева, листа, а понякога и сено, за да се изравнят дома си, когато живее в дупки. Домът на скунксът често съдържа една до три стаи и може да има до пет входа, всеки с диаметър около 8 инча.

Хранителен режим

Като всеяден, скунксът поддържа диета, съставена от растителна и животинска материя. Те консумират повече от определени храни в зависимост от сезона и наличността. Например, предпочитат насекоми, като скакалци, пчели, бръмбари, ларви на бръмбари и щурци и се насочват към тези източници на храна през пролетта и лятото, когато вредителите са най-богати.
През зимните месеци скунксът търси плодове, ядки, градински растения, боклук, птичи семена и храна за домашни любимци. Мишките също са популярно ястие през есента и зимата. Плъхове, зайци и други дребни бозайници се ядат като последен инстанция. Понякога убиват домашни птици, за да ядат яйцата им.

Размножаване

Женските скунксове раждат всяка година. Периодът им на бременност често трае около два месеца и те раждат по 2 до 10 малки наведнъж.
Бебетата са слепи, когато се раждат и не отварят очите си до около 3 седмици, според зоопарка в Сан Диего. Те се отбиват на 2-месечна възраст. След като бъдат отбити, те напускат хралупата и на възраст от 10 до 12 месеца са готови да имат свои собствени наследници.
Скунксовете имат много кратък живот и често живеят само около три години. В домашни условия могат да живеят малко по-дълго, обикновено седем до осем години.

Скунксът като вредител

Скунксът обикновено се класифицира като вредител поради миризмата си и понякога копаенето. Най-често срещаните оплаквания включват следното:
Скункс живее под верандата
Скункс е разпръснал миризмата си в близост
Скункс е напръскал домашното куче
Скункс изкопава дупки в двора
Скункс паднал в мазе

Поради тези причини много хора искат това неприятно животно да бъде задържано и отстранено. Въпреки това, траперите трябва да се внимават да не бъдат напръскани.
Една от най-големите притеснения е миризмата. Скунксовете много често обитават човешки жилища. Те живеят под навеси, веранди и т.н. Те могат да маркират тези области, създавайки неприятна миризма. Повечето хора не харесват скунксовете населяващи техните имоти поради причината, че могат да бъдат напръскани. Съществува и въпросът за конфликта между домашни любимци и скунксовете. Скунксовете често падат и в прозорците на мазето. В допълнение, те  могат да повредят моравата с непрестанното си копаене.
Скунксовете често са носители на бяс. Не знаем дали носят други болести, от които хората или домашните любимци могат да бъдат повлияни. Ето пълен анализ на болестите на скунксовете.
Подхранвали сте моравата си през цялото лято и усилията показват резултат. Тя е във великолепно състояние, така че след цялата си упорита работа очевидно, може да станете жертва на скунксове и еноти. Това е времето на годината, когато енотите и скунксовете са заети с разкъсване на тревните площи в търсене на грудки. Щетите, които могат да причинят на моравата, могат да бъдат огромни, когато търсят вкусно ястие. За да се отървете от скункс и енот, трябва да се отървете от грудките.
Точно като куче, енотите и скунксовете ще се разхождат по тревата с нос близо до земята. Обонянието им е много остро и те са в състояние да открият миризми, които хората не могат. Щом намерят някои ларва, те разкъсат моравата, издърпвайки цели буци трева в търсене на повече храна. Могат да се връщат нощ след нощ, опитвайки се да видят дали има някаква храна, която са пропуснали предната нощ.
Моля, проверете следващите ни статии за това как да се отървете от скунсове и как да предотвратите нашествие на скунксове за повече подробности.

Got a question?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ASK A QUESTION