Информация за Порове

Поровете Mustela Информация за

Поровете са бозайници от семейство Порови, което често е често наричано “семейство невестулкови”. В Обединеното кралство думата “пор” често се отнася само до най-малките видове порове, като вида обикновена невестулка (Mustela nivalis). Има 17 открити вида порове, най-разпространеният от които е обикновената невестулка.

Поровете Mustela Информация за

Описание и местообитание

Поровете имат дълги, тънки тела, къси крака, малка тясна глава (която е почти същата като дебелината на врата) и гъвкав гръбнак, външен вид и анатомия, които улесняват пълзенето и маневрирането в тесни пространства. Главата на невестулка е триъгълна; те имат заострен муцуна, малки, закръглени уши и черни, мънисти очи. Зъбите са остри и наподобяват кучешките. Лапите се състоят от пет пръста, завършващи с малки, неприбиращи се нокти.
В зависимост от вида, дължината може да варира от 17,3 до 21,7 см. Опашката на порът може да бъде между 3,4 и 5,2 см. Теглото – 170 грама. Порът е най-малкото месоядно животно в света, като женските са обикновено около една четвърт по-малки (и по-леки) от мъжките. Оцветяването също варира, въпреки че повечето невестулки имат червено или кафяво горна окраска и бели коремчета. Някои индивиди сменят козината си от кафяво до бяла през зимата, така се маскират в снега.
Порът може да бъде намерен на всички континенти, с изключение на Антарктида и Австралия (и околните острови). Местообитанията варират. Има поровете, живеещи в гористи местности, иглолистни гори и тревисти равнини; все повече и повече често поровете могат да бъдат намерени и в градските райони, особено близо до ферми, където храната е лесно достъпна. Те обичат да живеят на места, където има достатъчно вода и растителност, за да се скрият.
Те са самотни, териториални животни и прекарват по-голямата част от ловното си време, което правят и през деня и през нощта. Фактът, че тялото на невестулката е малко и тънко означава, че е идеално пригодено за лов, но също така има и голямо съотношение на телесна повърхност към телесно тегло; само тънък слой мазнини покрива тялото му, което означава, че лесно губи топлина. Това е една от причините, поради които невестулките трябва непрекъснато да се движат и да ловуват.

Размножаване и хранителен режим

Единственият момент, когато поровете се толерират помежду си, е когато трябва да се размножават, което се случва веднъж или два пъти годишно. След това настъпва период на бременност от около 5 седмици. Женската ражда 1-10 малки. Поровете изграждат гнезда в пукнатини (като корени на дървета) или в стари хралупи на мишки и полевки, обгърнати  с трева, мъх, сено и козина; това е мястото, където малките прекарват първите седмици от живота си. Те растат много бързо, макар че могат да се отбият и ловуват малка плячка само на 2 месечна възраст. След това оставят майките си в търсене на собствената си територия, като стават напълно независими на възраст около 3-4 месеца. Женските са способни да се размножават до 2-годишна възраст. Общата продължителност на живота на един пор е 3 години, като мъжките живеят значително по-малко (понякога дори не достигат първия си рожден ден), тъй като тенденцията им да търсят по-дълги разстояния, за да намерят партньор за чифтосване, ги излага на опасност под формата на многобройни хищници , Тези хищници включват хищни птици (като сови, ястреби, орли и др.), които са най-често срещаните; лисици и змии също ловуват порове, заедно с някои домашни котки и кучета.
Когато става въпрос за хранителните им нужди, невестулките ядат дребни бозайници, най-често мишки, полевки, земеровки, леминг, но понякога и птици, змии, различни видове малки влечуги. Също така е известно, че консумират яйца. Въпреки че са сравнително малки и изглеждат безобидни, поровете са много добри и много активни хищници. Една от причините е, защото те имат много бързи метаболизми и трябва да ядат около половината от телесното си тегло всеки ден. В резултат на това кръвожадността на поровете е инстинктивна, като убиват всичко, което се движи и изглежда, че е жертва дори и на пълен стомах. Те ловуват, като притискат плячката си, обгръщат дългите си мускулни тела около нея, за да я обездвижат, а след това я убият, като захапват задната част на главата им, пробивайки черепа или гръбначния мозък. Единственото друго животно със същия модел на лов е ягуарът. Те могат да убиват животни, които са до 10 пъти по-големи (патици, зайци и т.н.) и ако не могат да ги консумират на веднъж, те ще скрият остатъците в малки подземни дупки. Ето защо, през зимата, ако те смятат, че е твърде студено, за да излязат извън обежището си, поровете могат просто да ядат каквото имат в “хладилника”.

Поровете като вредители

Поради диетата на невестулките е известно, че ядат яйца, птици и зайци от ферми. От тази гледна точка може да се разбере защо понякога се смятат за вредители. Това е грижа, която винаги е налице, когато има дива природа около къщата ви. поровете могат да носят болести (като бяс), изпражненията им представляват заплаха както за домашните любимци, така и за децата. Ако са болни, поровете също могат да станат агресивни, хапейки хората, което още веднъж предизвиква загриженост, когато става дума за възможните болести, които те могат да причинят. От друга страна, те също ядат голям брой гризачи, които са вредителите.
Както е случаят с много животни, поровете получават различни културни значения. В Гърция те се считат за признак на зло, ако се намират вътре или в близост до къща. В Северна Америка, местните американци мислеха същото, твърдейки, че преминаването на пътеката на пор гарантира “бърза смърт”. На английски език  думата “пор” може да се използва, за да се отнесе към някой, който е “подъл”, “злосторен” или “ненадежден”. В Македония, от друга страна, те се смятат за знак на щастие.
Когато става въпрос за тяхната дейност около фермата, поровете не само се хранят с пилета или яйца, но и могат да предизвикат много нещастие около стадото ви. Тяхното присъствие може да наруши активните кокошки носачки и да ги накара да не снасят яйца поради страх от опасност. Могат да попаднат в контейнер за храна и да причинят разпространението на болест и междувременно създаването на ужасна бъркотия. Поради силата, издръжливостта и малкия си размер, поровете са доста уникални сред фермерските хищници. Чрез закрепването на кокошарника, поддържането му чисто и заключването на свободните пилета привечер, ще имате шанс да ги предпазите от тези хищници. За повече превантивни мерки срещу поровете, можете да проверите нашата съответна статия за това как да се “предотврати нападението на порове“. Ако вече се занимавате с нашествие и целта ви е да ги премахнете от собствеността си, можете да проверите статията: “Как да се отървем от порове” и да научите за различните методи за контрол, които можете да използвате.

Got a question?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ASK A QUESTION