Информация за Бобри

Бобри Castors Информация за

Бобърът е голям полуводен гризач, който е предимно нощен, отнасящ се до рода Castor. Този род включва два основни вида: северноамериканският бобър (Castor canadensis) и европейският бобър (Castor fiber). Те са най-известни с изграждането на бентове, канали и колибки, тъй като те са вторият по големина гризач в света след капибара. Те живеят в колонии и работят за изграждането на язовирни бентове, за да събират дълбока вода, която ги предпазва от хищници. Това ги включва и в категорията на вредителите, тъй като те понякога могат да предизвикат наводнение и сериозно да повредят топографията около тях чрез отклоняване на водните течения.

Бобри Castors Информация за

Описание и разпространение

Макар и от един животински вид, между споменатите по-горе бобри съществуват известни разлики. Европейският бобър е по-голям от американският, с по-голяма, леко заоблена глава, с удължена и тясна муцуна, по-къса и лека козина. Опашката им е също по-къса, както и цялостната им костна структура. Това ги прави по-малко способни да ходят на два крака. Цветът на кожата също е различен, като 66% от европейските имат бледо кафява или бежова кожа, 20% са с червеникаво-кафява, почти 8% – кафява и само 4% са с черни покрития. В северноамериканските бобри 50% имат бледокафява кожа, 25% са червеникаво-кафява, 20% – кафяви и 6% са черни.
Двата вида също не са генетично съвместими, правени са опити за хибридизиране между тях, но неуспешно.
Европейският бобър е бил ловуван почти до изчезване, не само поради козината, но също така и за отделителната жлеза, позната като кастореум, тъй като се смята, че има медицински цели. Понастоящем се разпространява в области като Скандинавия, Полша, Словакия и наскоро е въведена отново в Шотландия, Бавария, Австрия, Холандия, като разпространението им продължава.
Северноамериканският бобър е местен за Канада и Съединените щати, но и в северната част на Мексико. Той има различна диета, тъй като предпочита вътрешната кора на трепетлика и топола. Обикновено са хващат в капани заради кожата, която се използва за облекло или за производство на шапки. Местните народи и ранните заселници са ядяли месото на това животно

Размножаване и хранителен режим 

Бобрите са социални животни, живеещи в големи семейни групи от моногамни родители, новородените и потомците от миналата пролет. Семействата могат да имат дори десет допълнителни членове заедно с моногамната двойка. По-големите групи изграждат повече колибки, докато по-малките обикновено се нуждаят само от една. Известно е, че двойките бобри остават до края на живота си заедно, макар че ако единият от тях умре, останалият ще се сдвои с друг бобър. Както мъжките, така и женските индивиди участват в израстването на потомството си и двамата участват в изграждането и защитата на своята колибка или територия.
Размножителният им период започва през януари и февруари. Женските северноамерикански бобри обикновено са бременни в продължение на около 107 дни, след което майките ражда малките си или през късната пролет, или в началото на лятото всяка година. Средно, северноамериканските бобрени котила се състоят от три или четири малки. Бебетата се раждат добре развити, с отворени очи и покрити с козина. Те свикват с водата в рамките на един ден след раждането и дори могат да плуват по същото време. Отбиването се извършва на възраст около 2 седмици, въпреки че мъжките и женските бобри, като родители, задържат малките заедно за максимум 2 години. В по-голямата си част, европейските котила включват между едно и три малки. Въпреки това, в много редки случаи някои котила всъщност може да надхвърлят шест новородени. Обикновено завършването на отбиването става на 6 седмици, въпреки че, както и при американските бобри, потомството е склонно да остане близо до майката до втората година.
Диетата на бобъра не е постоянна, а се променя сезонно. По отношение на храната, дървесните растения са любимите им, особено вътрешната кора на дърветата. През топлото лято диетата на бобъра се състои само от 10% от дървесните растения. Трепетликата обикновено са им любими, но те се хранят също и с черна череша, бук, клен, елша и бреза. Освен кората, те харесват и “камбиумът” от дърветата, което е наименованието на мекия и гладък слой точно под кората. Често консумират клоните и шумата на различни дървета, особено червени кленове, върби и трепетлика. Ризома, езерни плевели, тръстика и водните лилии са само няколко от обичайните “ястия” на бобъра през лятото. През пролетта и лятото папратите, листата и тревите играят главна роля в храненето на бобъра. Въпреки че са добри плувци, бобрите не ядат риба, тъй като тези животни са вегетарианци, за разлика от братовчеда си – ондатрата
Когато става въпрос за техните хищници, най-често срещаните са птиците рибари, койоти, ястреби, кафяви и черни мечки, северна речна видра, рис, орли, планински лъвове, сови, росомахи и вълци. Хората също представляват сериозна заплаха за американските бобри, тъй като понякога ги преследват за кожата и козината им. Европейските бобри имат и разнообразен брой хищници, някои от които са червени лисици, кафяви мечки, рис и евразийски вълци. Те също са ловувани, заради козината, така че хората могат да се считат за общ хищник.

Бобрите като вредители

Бобърът е ключов вид в екосистемата, като създава влажни зони, които се използват от много други видове. След хората няма друго същество като бобрите, което да извършва подобна дейност, за да развива своята среда. Това е част от причината, поради която те също се считат за вредители, тъй като вредите, които могат да причинят с техните язовири и колибки, могат да причинят скъпоструващи щети на имотите и районите около тях. Бентовете на бобрите са създадени като защита срещу хищници, като койоти, вълци и мечки и осигуряват лесен достъп до храна през зимата. Те са запалени строители, които работят през нощта и могат да възстановят повреден бент за една нощ. Изкуствените езера, създадени от добре поддържаните бентове, изолират дома на бобрите, но използването на дървен материал и причинените преливания на водни пътища може да попречи на земеделието, както и околната еко среда. Смята се, че бобрите причиняват щети на стойност 100 милиона долара всяка година само в Съединените щати. Тази сума се състои предимно от земеделски разходи, възникнали в резултат на тяхното поведение.
Те могат да манипулират околната среда доста драстично, преработвайки я според нуждите си, като изграждат язовири, канали и колибки. Ясно доказателство за това е фактът, че най-големият язовир, който е бил построен от бобрите в Националния парк Wood Buffalo, Алберта, Канада, достига невероятно дължина от 2,790 фута или 850 метра, което го прави толкова голям, че е действително видим от космоса.
Бобрите са известни с това, че поддържат и защитават територии, които са райони за хранене, гнездене и чифтосване. Те маркират своите територии, като изграждат асортименти от кал, отломки и кастореум на границите на своите територии. Поради факта, че инвестират толкова много енергия на своите територии, бобрите са нетолерантни към натрапници. Те са постоянно в капан и продължават да бъдат до този ден. Тъй като търсенето на козина е намаляло, бобрите са започнали да се разпространяват и биват въведени отново в някои части на света.
Справянето с тези гризачи като вредители може да се окаже доста обезпокоително, тъй като те са много упорити и силно приспособими същества. Мерките за предотвратяване могат да са полезни, за да се избегне такова неудобство като инвазия на бобри на вашата територия. Можете да намерите подходящи превантивни мерки в нашата статия за това как да предотвратите нашествие на бобрите.

Got a question?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ASK A QUESTION