Vakondok általi fertőzés megelőzése

vakondok-talpa-europaea-altali-fertozes-megelozese

A vakondok kicsi emlősök, amelyek a föld alatti életmódhoz igazodtak. Hengeres testükkel, bársonyos szőrzetükkel, nagyon kicsi, észrevétlen fülekkel és szemmel, csökkent hátsó végtagokkal és rövid, erőteljes mellső lábakkal, nagy mancsokkal, ásásra alkalmasak. Meglehetősen elterjedtek az egész világon, Észak-Amerikában, Ázsiában és Európában találhatók.
A vakondokat egyes országokban mezőgazdasági kártevőknek tekintik, míg más országokban, például Németországban, védett fajok, de engedélyükkel elpusztíthatóak. A vakondok által idézett problémák magukban foglalják a silózás szennyezését talajrészecskékkel, ami az állatok számára alkalmatlanná válik, a legelőnek friss talajjal való borítása csökkenti annak méretét és hozamát, a mezőgazdasági gépeknek kövek általi károsodása, a fiatal növények károsodása a talaj miatt, a gyepek inváziója a legelőre frissen megdöntött talajnak való kitettsége révén, valamint a vízelvezető rendszerek és a vízfolyások károsodása.

vakondok-talpa-europaea-altali-fertozes-megelozese

A vakondok nem táplálkoznak a gyepfűvel, de aláássák a növények gyökérzetét, ami befolyásolhatja a növekedést. Még a kis vakond populációk is jelentős károkat okozhatnak a sport pázsiton, a játszótereken és az otthoni pázsiton is. Fúrnak és dombokat emelnek, megölve a pázsit részeit. Más fajok, mint például a menyét és a mezei egér, szintén használhatják a vakondok fúrásait, hogy hozzáférjenek az elzárt zárt területekhez vagy növényi gyökerekhez.

A vakondokkal történő fertőzés megelőzése a legjobb megoldás:

A vakondok esetében az egyik legjobb védekezési intézkedés az élelmiszer-forrásuk kiküszöbölése. A vakondok elsősorban rovarokat, férgeket, pókokat és lárvákat esznek. Az udvaron lévő rovarok népességének csökkentésével a vakondok számát is csökkentheti, és vissza is tarthatja őket attól, hogy otthon érezzék magukat az udvarán. Ezt azonban nem könnyű megtenni. Nagyon sok rovarirtót kell használnia a hernyók és rovarok megcélozására, de akkor is küzdenie kell tovább, ha ki akarja zavarni a férgeket is. A földigiliszták populációjának ellenőrzése elősegíti a vakondok táplálékának csökkentését, de fontos megjegyezni, hogy a földigiliszták nagyon fontosak a talaj levegőztetésére, az egészség és a termékenység szempontjából. Használhat fizikai csapdákat is vakondok ellen vagy akár kémiai ellenőrző intézkedéseket is, például gázosítókat, azonban ez a gázos megközelítés nem a leghatékonyabb, mivel a legtöbb alagút nagyon hosszú, és nagy mennyiségű gázt igényel, hogy kitöltse őket és a talajt a vakond alagutak körül.
Használhat vakondriasztókat, például apró termékeket, amelyeket a földbe lehet helyezni és hang hullámokat bocsátanak ki. Mivel az vakondok hallása nagyon jó, a hanghullámok zavarhatják őket, és távol tarthatják őket. Telepíthet olyan vakond korlátokat is, amelyeket el kell temetni az udvar kerülete körül. Ezt elég mélyen kell megtenni, hogy a vakondok ne ássanak alagutakakat alattuk, és ki kell csavarni a talaj felszínét, hogy megakadályozzák a vakondok áthaladását fölöttük. Nyilvánvaló, hogy ez a módszer elsősorban csak a vakondok bejutását az udvarába akadályozza meg. Ha már van vakond fertőzése, akkor erre is vigyáznia kell.

Útmutató a vakondok átvételének megakadályozásához az udvarán:

Használhat természetes visszatartó eszközöket, például vegetatív akadályokat. Bizonyos növények megakadályozhatják, hogy a vakondok elfoglalják a gyepet, mivel számos anyagot tartalmaznak, amelyek a vakondnak nem tetszenek. Ezek a növények: nárcisz, körömvirág, hagyma, kutyatej és fritillaria.
Ha vonzza a természetes vakond ragadozókat a házába, hatékony megoldást találhat ezeknek a kártevőknek a megszabadulására. A baglyok a vakondok természetes ragadozói, amelyeket vonzhat egy fészkelőhely létrehozásával, ahol éjszaka pihenhetnek. Vonzzák őket majd, és hamarosan táplálkoznak az udvarán lévő betolakodókkal is.
Az vakondokat csapdába lehet ejteni lapátok felhasználásával is, azonban ez a módszer nagyon időigényes. Meg kell várnia, amíg az alagút belsejében elmozdulnak, és amikor észreveszi, hogy a vakond aktív, be kell csavarnia a nyomvonal szakaszát két lapáttal. Ezután szemetest vagy nagy vödröt dobhat a csapdába eső vakondra, majd felveheti és elszállíthatja a gyepről.
Annak megakadályozása érdekében, hogy a vakondok alagutat építsenek az udvarán, mindig tartsa jó körülmények között azt. Ez magában foglalja a gyep gondozását, a fű megfelelő levágásával és annak biztosításával, hogy a gyep ne legyen túl nedves, mert az vakondok a nedves föld felé húzódnak.
Ha konkrét növényeket vagy hagymákat szeretne megvédeni, ásson egy 2–3 láb hosszú lyukat, és húzza be a lyuk oldalát és alját dróthálóval. Töltse ki a lyukat a talajjal és ültesse be, mivel ez megvédi a növényt a vakondoktól.
Helyezze a kerti spinnereket a nyomvonalak mentén és a bejárati lyukakhoz. Ezek miatt a talaj rezeg, és a vakondoknak nem tetszik, és arra törekednek, hogy egy békésebb helyre lépjenek.
Töltse meg az elhagyott alagutakat sziklákkal, mivel a vakondok nem szeretik ásni őket. Így megbizonyosodhat arról, hogy más vakondok nem fogják elfoglalni az elhagyott alagutakat, és nem kell velük újra foglalkoznia.
Ne feledje, hogy nagyon nehéz eltávolítani az összes élelmiszer-forrást az udvarról, vagy teljesen elzárni az udvarát akadályokkal. Ha az összes megelőzési módszer meghiúsul, mérlegelje csapdák vagy más kémiai riasztók használatát a vakond fertőzés megszabadulása érdekében. Az vakondok manuális elkapása nagyon bonyolult és időigényes lehet. Sok ember számára sokkal hatékonyabb megoldás a méreg vagy csapda használata a vakondoknak az udvarából való kiirtására. És ne feledje, hogy éber legyen az udvar tisztítása után, és hajtson végre további megelőző intézkedéseket, mivel nem akarja, hogy egy újabb vakond család átvegye az irányítást az elhagyott alagutakban, és újból fertőzés kezdődjön el.

Van kérdése?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kédezzen