Ruhamolyok általi fertőzés megelőzése

ruhamolyok-tineola-bisselliella-altali-fertozes-megelozese

A Tineola bisselliella, az úgynevezett ruhamoly, olyan lepkefaj, melynek lárváit súlyos kártevõnek tekintik, mivel fõ táplálékuk ruházatból származik, különösen gyapjúból, de sok más természetes rostból, valamint a legtöbb rokon fajhoz hasonlóan, tárolt élelmiszerekből, például gabonafélékből. Ez a faj képes keratin fehérjét emészteni a gyapjúban és a selyemből. A ruhamolyok a piszkos szöveteket részesítik előnyben a tojásuk beillesztésekor, és különösen vonzzák őket azok a szőnyegek és ruhák, amely emberi izzadságot vagy más szerves folyadékot tartalmaznak; a szennyeződés nyoma alapvető tápanyagokat biztosíthat a lárva fejlődéséhez. A lárvák nemcsak az ételek miatt vonzódnak ezekhez a területekhez, hanem a nedvesség miatt is, mivel nem igényelnek vizet.

ruhamolyok-tineola-bisselliella-altali-fertozes-megelozese

A feljegyzett élelmiszerek sorozata magában foglalja a pamut-, len-, selyem- és gyapjú szövetet, valamint a szőrméket. Esznek szintetikus szálakat, ha ezek gyapjúval keverednek. Továbbá ruhamolyok találhatóak az elhullott tollakon és hajan, korpán, grízben és lisztben, kekszekben, kazeinben és rovarokon a múzeumokban. Mind a felnőtt ruhamolyok mind a lárvák kedvelik a gyenge fényviszonyokat. Míg sok más lepkét világosságot szeretik, úgy tűnik, hogy a szokásos ruhamolyok inkább a sötét területeket részesítik előnyben. Ha a lárvák jól megvilágított helyiségben találják magukat, megpróbálnak elhelyezkedni bútorok vagy szőnyeg szélére. A kézi készítésű szőnyegek kedveltek, mert a lárvák könnyedén másznak bele, és alulról megrongálják azt. Ezenkívül a helyiségek szélén lévő díszlécek alatt is mászhatnak, hogy olyan sötétebb területeket keressenek, ahol rostszerű hulladékok gyűltek össze, és amelyek ennek következtében jó élelmet biztosítanak.
A gyapjú károsodást valójában a lárvák okozzák, amelyek néhány hét elteltével tojásokból származnak, és táplálkozni kezdenek a megtalált anyaggal. A csomagolt ruházatban és a bútorok alatt elrejtett szőnyegen gyarapodnak, főleg akkor, ha van élelmiszer-kiömlés vagy más vonzó illat van.
A ruhamolyok megelőzésének és ellenőrzésének legfontosabb módszere a jó takarítás. A helyes háztartás nagyon fontos, mivel rendszeresen ellenőrizni kell a szöveteket és szekrényekben ruhákat, hogy a ruhamolyok és azok károsításának lehetőségeit kiküszöbölje, még amikor a fertőzés nagyon kicsi. Időszakos száraz tisztítás vagy mosás, megfelelő tárolás, fagyasztás, melegítés, szárazjéggel való füstölés, csapdázás vagy rovarirtószerek használata is fontos óvintézkedés. Ha az épületek belsejében alacsony a páratartalom, az olyan környezetet teremt, amely nem kedvez a ruhamolyok fejlődésének. Azokban az épületekben, amelyekben nincs sok apró repedés és hasadék, kevesebb ruhamoly lesz.
A ruhamolyok ellenőrzéséhez ellenőrizze, hogyha vannak selyem csövek a ruhák rejtett részében, például a gallér alatt, vagy az anyagon selymes részek vagy foltok. Mind a selyem csövek, mind a szőnyegek gyakran tartalmaznak szálakat és ürüléket. Ellenőrizze, hogyha van bármilyen jele a szálak felszíni legeltetésének, lyukainak vagy mindkettőnek a szöveteken. Szőrzettel nézze meg, hogyha vannak valamilyen szőrszálak az alján, ami laza prémet okozhatnak. A ruhadarabok teljesen megnövekedett lárvái szivar alakú, nyílt végű selymes tokot készítenek, amelynek hossza kb. 3/8, gyakran a fertőzött anyag darabjaiba illeszkedve. Az élő lárvát tartalmazó tartó gyakran kapcsolódik a fertőzött anyaghoz.

Megelőzési módszerek a ruhamolyok számára a szekrényben és otthonában:

A heti porszívózás ezeket a kártevőket akadályokban tarthatja, anélkül, hogy tudnánk. Ha gyakran tisztítja, akkor eltávolíthatja azokat anélkül, hogy tudta volna is, mivel a porszívózás eltávolítja a ruhamolyok tojásait és a lárváit a szőnyegekből, még mielőtt a kelés lehetősége megtörténne. Alaposan takarítson meg a nehéz bútorok alatt; az alaplapok mentén és olyan repedésekben, ahol a haj és a törmelék felhalmozódik; szekrényekben, különösen azokban, amelyekben gyapjúkat és szőrméket tart; a fűtőberendezések belsejében és mögött, valamint a belső szellőzőnyílásokban. A fertőzött területek porszívózása után azonnal dobja ki a tasak tartalmát, mivel tartalmazhat tojást, lárvát vagy felnőtt ruhamolyokat.
A ruhamolyok ruhákban, takarókban és más mosható cikkekben minden szakaszában elpusztításának leggyakoribb és leghatékonyabb módja az, hogy azokat 20-30 percig alaposan mossa legalább 50 oC vízben. Mivel sok gyapjú tárgyat nem szabad mosni forró vízben, az egyetlen megfelelő lehetőség lehet az, ha tárgyait száraz tisztítóba tegye. A ruha tisztaságának további előnye, hogy a rovarok valószínűleg kevésbé táplálkoznak a tiszta szövetekből, mint az erősen szennyezett ruhákból. A téli ruhák tárolása elõtt is fontos, hogy mossa meg őket. Ez kiküszöböli a ruhamolyok tojásait, valamint az izzadság maradványokat és az élelmiszer-kiömléseket, amelyek általában vonzzák a ruhamolyokat. Ha a ruhái olyan szagúak mint a ruhamolyok, és nem tud sehogy megszabadulni a szagtól, akkor dobja el őket, mivel az erős szagot észlelheti egy másik lepke egy kilométernél távolabbról is.
Mivel ezek a rovarok rendkívül kis helyeken juthatnak át, gyapjú tárolásakor az újracsukható műanyag zacskók vagy műanyag dobozok a legmegfelelőbbek a kártevők elkerülésére. A tárgyakat páralecsapódástól is megvédheti, ha tiszta pamutba csomagolja őket, mielőtt elraktározná. Rendszeresen tegye le a ruháit a nap felé, és alaposan kefélje meg őket, különösen a varratok, valamint a redők és a zsebek belső részein. A kefélés megsemmisíti a tojásokat és előhozza a lárvákat. A lárvák nem szeretik a erős fényt, és akkor leesnek a ruháról, ha nem találnak védelmet.
Néhány bútor, matrac és párna állati termékekkel van megtöltve például hajjal vagy tollal. Amikor a ruhamolyok bejutnak a ruhába, akkor nem lesz képes ellenőrizni őket egyszerűen a cikk külső felületének permetezésével. A ruhamolyok eltávolításának legjobb módja az, ha a terméket szárazjéggel füstöli. Kisebb tárgyakkal megpróbálhatja ellenőrizni a fertőzést, és megakadályozhatja annak terjedését oly módon, hogy a fertőzött tárgyat kemencében legalább 30 percig hevíti 50 oC-nál magasabb hőmérsékletre, becsomagolja az elemet műanyag zacskóba, és többször fagyasztóba helyezi naponta -18 oC alatti hőmérsékletre, vagy ha az árut szárazjéggel füstöli.
A ruhamolyok fertőzésének megakadályozására szolgáló egyéb módszerek a természetes illatú tisztítószerek használata a ruhák csomagolásakor. A ruhák közötti cédrus chips használatával frissen tarthatja őket, és ruhamoly mentesen. Ne felejtse el mindig feltölteni a deszkák, szekrények és ládák illatát úgy, hogy enyhén csiszolja a fát, vagy cédrusolajjal kenje, mivel a ruhamolyoknak nem tetszik ez a szag. A levendulának is taszító hatása van a ruhamolyok számára. Használhat levendula illóolajat a ruháin lévő pamutgolyóra, hogy segítsen a kártevők elkerülésében. A levendulával (és /vagy az olajjal fűzött), a szekrényben felfüggesztett vagy a fiókba beragasztott tasakokról azt mondják, hogy megvédik a gyapjúkat. Ezenkívül kellemes illatot hagynak hátra. A levendula azonban nem fogja megölni ruhamolyok tojásait vagy lárváit, ezért először ügyeljen arra, hogy a hely tiszta legyen.
Legyen tudatában annak, hogy ezek a megelőzési módszerek csak akkor működnek, ha ezeket együttesen alkalmazza. A ruhadarab mosása és nem védett szekrényben való tárolása nem garantálja, hogy ruhamolyok vagy lárvaik nem támadják meg őket. A heti egyszeri alapos tisztításnak és a ruhák tárolásának folyamatos fenntartása elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy megakadályozza a ruhamolyok fertőzését a házában.

Van kérdése?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kédezzen