Pézsmapockok általi fertőzés megelőzése

pezsmapockok-ondatra-altali-fertozes-megelozese

Bár a pézsmapocok őshonos Észak-Amerikában, betelepített faj Európa, Ázsia és Dél-Amerika egyes részein is. Néhány európai országban, például Belgiumban, Franciaországban és Hollandiában a pézsmapockot invazív kártevőnek tekintik, mivel elterjedése károsítja a gátakat és a talajt, amelyek ezeket az alacsonyan fekvő országokat védik az árvíztől. Ezekben az országokban a pézsmapockokat csapdába ejtetik, megmérgezik és vadásszák, hogy leccsökentsék a létszámukat. A pézsmapockok a kukoricát, valamint a víztest közelében növekvő egyéb mezőgazdasági és kerti növényeket eszik, így a gazdák kártevőknek is tekintik őket.

pezsmapockok-ondatra-altali-fertozes-megelozese

A pézsmapockok általi károsítás megelőzésének első lépése az azonosítás megtanulása. A pézsmapockok által okozott kár a ásások következtében merült fel, és az általuk okozott kár gyakran nem nyilvánvaló, amíg a súlyos megsemmisülés meg nem történik. Ezért fontos, hogy megértse, hogyan lehet azonosítani a pézsmapockokat és az egyéb figyelmeztető jeleket.

A pézsmapockok jelenlétének vagy károsításának jelei a következők:

-pézsmapockok nyomai: négy lábujj elöl és öt hátul látható karmokkal; látható faroknyom a lábnyomok között;
-pézsmapocok-ürülékek: száraz, megemelt felületeken, például csontokon, fatuskókon, sziklákon vagy etetési platformon található;
-etetőhelyek: megemelt, lapos sároshelyen és a vegetációban vannak;
-kunyhók: iszap- és vízi növényzet halom, legfeljebb 8 láb széles és 5 láb magas;
-pézsmapockok ásásának bejárata: lyukak a gátak hátában, körülbelül 6-8 ″ átmérőjűek és legfeljebb 3 láb a vízszint alatt;
-szivárgó a tavak vagy gátak a feltúrása;
-összeomlott partok a kiterjedt túrások miatt.

Megelőző módszerek a pézsmapocok fertőzés kockázatának csökkentésére:

A pézsmapockok nemcsak a gabonát esznek a farmon, hanem arról is ismertek, hogy eldugják a csatornákat a farmokon. Szokásaik szerint a gátak körül építik otthonaikat, sűrűségük miatt a gátak gyengék lesznek, és végül elrontják a szerkezetüket. Ilyen esetekben ez gyengítheti a partot, vagy az állatállomány és más nagy állatok lyukakat szúrhatnak át a parton, megindítva az eróziós folyamatot. Annak megakadályozása érdekében, hogy a pézsmapockok magasabb alagútba lépjenek a töltésen, tartsa a vízszint ingadozását minimális szinten. A vízszintes manipuláció felhasználható arra is, hogy a pézsmapockokat más alkalmas élőhelyekre kényszerítse. A téli vízszint közel az áradás szintjére történő emelése és ott tartása kikényszeríti az állatokat a házukból. Hasonlóképpen, ha a vízszint a nyár folyamán csökken, akkor a pézsmapockok ki lesznek téve a ragadozóknak, és arra kényszeríti őket, hogy biztonságosabb területet keressenek.
Ha az udvaron található egy tó, amelyet védeni kíván a pézsmapocoktól, akkor meg kell szüntetnie a pézsmapockok táplálékforrásait. Ismert, hogy áthelyezkednek amint az élelmiszerforrás elfogy, és valószínűleg nem próbálnak új otthont építeni, ahol kevés az élelmiszer. Noha nehéz lehet a rendelkezésre álló élelmiszerek teljes kiküszöbölése, először megcélozhatja a vízinövényeket, például a nyílhegyet, a gyapot, a páfrányokat, a tavi gyomokat, a gyöngyöket és a vizililiomokat.
A következő lépés, amelyet meg kell tennie, egy kerítést építésen 1 hüvelyk méretű hálóból a tó vagy más víztest körül. Feltétlenül ássa el a kerítést legalább egy lábnyira a tó partjába, hogy megakadályozzák az állatot, hogy az alatt ásson. Csak 2 láb magasnak kell lennie. Egy másik megelőző intézkedés akadályozza a pézsma letelepedési esélyét azáltal, hogy a gyomokat és a füvet a vízpartok körül kaszálja és röviden tartja. Ez az állat inkább a talajtakarót szereti, tehát ha finom hálóval vonja be a partot, vagy árkot ás a parton, és beton keverékkel tölti fel, megakadályozza, hogy a pézsma rontsa a partot.
Mivel óvatos állatok, a pézsmapockok megpróbálnak elmenekülni, amikor fenyegetik őket. Ha új ásatokat fedez fel, a belépési lyukakat nemcsak sziklákkal, hanem felhengerített szitával és /vagy ragadozó vizelettel vagy ammóniával meghintett rongyokkal is kitöltheti. Ebben az értelemben néhány embernek sikere volt a használt macskaalom használatával a felfedezett ásatokban. Az alagutak fentről való kitettsége szintén működhet. Az ilyen típusú ellenőrzés sikere a zaklató kitartásának szintjétől függ, és ezért gyakran rövid élettartamú. Ha olyan kutyája van, aki ébren van éjjel az udvarán, akkor ezen a módszerrel távol tarthatja a pézsmapockokat is, mivel ezek a ragadozó láttán elmenekülnek.
A pézsmapocok fertőzés megakadályozásának másik módja az, hogy olyan riasztószereket használ, mint például mozgással aktivált sprinklerek. Helyezze őket a tó vagy a víz teljes kerülete köré, mivel azok aktiválódnak, amikor észreveszik a pézsmapocok aktivitást, és engednek megdöbbentõ vízkitöréseket a kártevõk elriasztására. Ügyeljen arra, hogy minden rovarriasztót megfelelő módon helyezzen el, hogy megakadályozza a pézsmapockokat a cél területekhez való közeledéstől.

Néhány példa az elhelyezésre:
-a kert hátsó sarkai;
-nem bekerített ingatlan kerülete;
-az ingatlanra, szerkezetre vagy a károsodási területre való bejáratnál;
-egy pézsmapocok ásat elõtt;
-a kukája mellett.

A tó jövőbeli károsodásának elkerülése érdekében, és visszatartva őket attól, hogy otthont hozzanak létre az ingatlanán, tegyen intézkedéseket annak érdekében, hogy a pézsmapockok ne kedveljék ezt a helyet, mivel ez a legjobb megoldás, amelyet alkalmazni lehet. Ismert, hogy a pézsmapockok más lakóterületet keresnek, ha nincs elegendő étel egy helyen. A tél elején a tavacska vizet legalább két méterre a normál szint alá is le lehet vonni. Ezután töltse fel a pézsmapocok üregét nehéz kőzettel, és csapdákkal fogja el a megmaradt pézsmapockokat.

Van kérdése?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kédezzen