Macskák általi fertőzls megelőzése

macskak-felis-catus-altali-fertozes-megelozese

A macskák túlnyomórészt háziasítottak riasztószerek olyan kártevők, mint egerek, patkányok, madarak és kígyók ellen. Csak viszonylag nemrégiben tenyésztették őket kizárólag szépségük miatt. A macskák a leggyakoribb kísérő állatok közé tartoznak; ezek azonban hatékony ragadozókká váltak a ház körül élő madarak vagy rágcsálók számára. A házi macskák nagyon hatékony gyilkosok, annyira hatékonyak, hogy maguk is kártevővé válhatnak, ha különféle madárfajokról van szó. A macskák számos takarmányozó vagy talajban élő állat, de a madarak ismert ragadozói is.
A macskákról ismert, hogy egy adott madárfajt elpusztítanak bizonyos régiókban, és valószínűleg hozzájárultak az izolált szigeti populációk kihalásához. Úgy gondolják, hogy elsősorban, bár nem kizárólagosan, 33 madárfaj felelősek kihalásáért, és a vadon élő és szabadon tartó macskák jelenléte miatt egyes helyek alkalmatlanok a fajok újból betelepítésére másként megfelelő helyeken.

macskak-felis-catus-altali-fertozes-megelozese

Házi macskák – kártevők vagy háziállatok?

A házi macskafélék olyan ragadozók, amelyek ellenőrzése alatt tarthatóak. A ház körüli károsodások megakadályozására sterilizálják őket, mivel a macskáknak sok utóduk lehet. Ha meg akarja óvni a madarakat, amelyek a macskák áldozatává válnak, csatolhat egy harangot a macska gallérjához. Ez segít figyelmeztetni a madarat, és időt ad arra, hogy megszabaduljon. Egyes ragadozókkal ellentétben a macska vadász vágyát nem szünteti a megfelelő kiegészítő táplálék. Még ha rendszeresen táplálják is az emberek, a macska vad motivációja továbbra is erős, így folytatja a vadászatot.
A macskák sok kárt okozhatnak a kertekben is, mivel amikor vadásznak, és elfogják a prédájukat, akkor tönkretehetik a kertben termesztett növényeket is. Alom dobozokként használnak kerti növényeket vagy puha szennyeződést is, de használhat ammóniából álló oldatot, mivel nem szeretik annak illatát.

A Smithsonian Intézet és az Egyesült Államok Hal- és vadvédelmi szolgálata által készített új tanulmány rámutatott, hogy az AEÁ-ban a szabadon tartott kedvtelésből tartott állatok és vadmacskák évente 2,4 milliárd madarakat és 12,3 milliárd emlősöt ölnek meg, például a barna patkányt. Bár a macskák reagálnak a zsákmányok elérhetőségének változásaira, továbbra is óriási hatással vannak zsákmányaik populációjára. A természetes ragadozók általában nem képesek lépést tartani ragadozó populációk számával, de a háziállat-macskák és a kóbor macskák különböznek, mivel a vadon élő zsákmányok rendelkezésre állása nem szabályozza őket, és populációk stabilak, ragadozóik elérhetőségétől függetlenül.

Vadmacskák – fertőzés kockázatának ellenőrzése:

A vadmacskák vadonban élnek, vadásznak és szaporodnak. Test alakjukkal, akut érzékükkel és finom koordinációjukkal tökéletesen alkalmasak a zsákmány követésére és elfogására. A vadmacskáknak nagy mennyiségű friss húsra van szükségük a túléléshez és a szaporodáshoz. Elsősorban kis emlősöket, madarakat, gyíkokat és rovarokat esznek. Körülbelül 80 veszélyeztetett faj van veszélyben például a vadon élő macskák ragadozása miatt Ausztráliában.
Könnyen feltételezhetjük, hogy a vadmacskák, amelyek szinte teljes egészében a természetes zsákmányon élnek, több élő zsákmányt vesznek fel, mint kóbor vagy háziállat-macskák, akiket emberi táplálkozás vagy emberi hulladék éltet.
A ragadozás közvetlen hatással van a ragadozók túlélésére, de közvetett hatásokkal is járhat. A házimacska versenyezhet az őshonos ragadozókkal a prédáért. Sok más ragadozótól eltérően a házi macskák nem szigorúan védik a területüket, ezért sokkal nagyobb sűrűségben élnek olyan kolóniákban, amelyekben több tucat állat is felnőhet. Mivel a macskákat emberi gondozók táplálják, és betegség ellen vakcinázzák, ezek erősebbek, és felülmúlhatják a többi vadon élő ragadozót. A zsákmány méretétől és a befogási nehézségektől függően azonban nagyban befolyásolhatja a macskák elárasztási kísérleteit, mivel a városi macskák például elkerülik a nagy patkányokkal való táplálkozást.
A vadmacskákat nehezebb ellenőrizni és megakadályozni, de ha van macskája, akkor egyszerű lépéseket kell tennie a helyi vadon élő állatokra gyakorolt hatás minimalizálása érdekében. Ha éjszaka bent tartja, a felére csökkentheti a pusztításokat. A macskákat gallérral kell ellátniuk, vagy még jobb, ha egy szonár-hangjelző magas hangjelzést ad, amely nem zavarja a macskákat, de figyelmezteti a madarakat jelenlétükről. A kiherélés megállítja a macskák szaporodását, és kevésbé valószínű, hogy barangolnak és vadásznak.

A macskák egészségre gyakorolt hatása:

A házi macskák számos vadon élő állat- és emberi betegség, többek között macskakarc, láz, hisztoplazmózis, leptospirosis, mumpsz, pestis, veszettség, ótvar, szalmonellózis, toxoplazmózis, tularemia és különféle endo- és ektoparaziták hordozóik. Ezek a betegségek átvihetők a vadon élő állatfajoknak, amelyek érintkezésbe kerülnek vadon élő, kóbor és házi kedvencű macskákkal, veszélyeztetve a veszélyeztetett populációkat. Fordítva: a házi kedvenc macskák számos betegséget megszerezhetnek a vadon élő állatokból, és átvihetik azokat embereknek.

A macskának a vadon élő állatokra gyakorolt hatásának minimalizálása érdekében a felelős macskatulajdonosoknak a következőket kell megtenniük:
-Tartsa bent macskáját éjjel, vagy még jobb, tartsa biztonságos kültéri kamrában, és ösztönözze ugyanerre a macskát tartó szomszédokat is. Ezzel felére csökkentheti a macskája egy nap alatt elkövetett gyilkosságát;
-Kasztrálja a macskáját 8 hét és 4 hónap között, ha nem szeretne kiscicákat, ugyanis egy nőstény macska 2-3-szor szaporodhat és minden párosodás eredményezhet 3-5 kiscicát;
-Támogassa a kóbor macskák humánus eltávolítását a környékektől és a vadon élő állatok területeiről;
-Helyezzen a macskájára egy hangos haranggal ellátott gallért, mivel ez figyelmezteti a madarakat, és ezáltal előnyt és lehetőséget biztosít a menedékre;
-Gondoskodjon macskájáról játékokkal; Tartsa elfoglalva, és biztosítsa neki a lehetőséget, hogy játék közben vadásszon és támadjon;
-Etesse a madarakat a kertjében; Ha folyamatos élelmiszer-forrással rendelkeznek, akkor csoportokban jönnek és táplálkoznak, és ez segíteni fogja éberségüket a környéken lévő macskákkal szemben.

Van kérdése?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kédezzen