szunyogok-culicidae-altali-fertozes-megelozese

Szúnyogok általi fertőzés megelőzése

A világ különböző részein már több mint 3500 szúnyog fajt fedeztek fel. Néhány, az embereket megcsipő szúnyog rutinszerűen számos fertőző betegség vektorjaként szolgál, évente több millió embert érintve. Mások, amelyek nem rendszeresen harapják az embereket, de az állatbetegségek átvivőiként, katasztrófa hatást okozó tényezőkké válhatnak az új betegségek zoonózisához, ha élőhelyüket megzavarják, például a hirtelen erdőirtás miatt. Számos, ha nem mindegyik, a szúnyogok vérszívó faja meglehetősen szelektív tápláló, amely bizonyos gazdafajokra specializálódik, bár gyakran enyhíti szelektivitását, amikor súlyos versenyt tapasztalnak az élelmezés miatt, a gazda test részéről védekező tevékenységet vagy éhezést tapasztalnak.

hogyan-szabaduljunk-meg-a-szunyogoktol-culicidae

Hogyan szabaduljunk meg a szúnyogoktól

A szúnyogok, amelyek a Culicidae család részét képezik, kicsi legyek, amelyek ektoparazitáknak tekinthetjük, mivel a gazdatest vérével táplálkoznak. Több ezer szúnyogfaj gazdateste a gerinces állatok, beleértve emlősöket, madarakat, hüllőket, kétéltűket és még néhány fajt is. Mivel gyorsan mozognak az egyik gazdatestről a másikra, betegség terjesztőknek tekinthetők, mivel ismert, hogy olyan vírusokat terjesztenek, mint a malária, a sárgaláz, a Nyugat-Nílus vírus, a dengue-láz, a filariasis, a Zika-vírus. Nem meglepő, hogy ennek következtében a Culicidae családot a világ leghalálosabb állati családjává tették. Mivel inkább a páratartalmat részesítik előnyben, a világ egyes területeit jobban érinti, mint másokat, de fontos megszabadulni ezektől a rovaroktól, akár csak kevés, akár teljes fertőzés esetén.

A szúnyogok a Culicidae családhoz tartozó kis rovarok. A legtöbb faj nősténye ektoparaziták, akiknek csőszerű szájrészei átfúrják a gazdaszervezet bőrét a vér fogyasztására. Több ezer szúnyogfaj létezik, amelyek mindenféle gazdaszervezet véréből táplálkoznak, beleértve az emlősöket, a madárokat, a hüllőket, a kétéltűeket és még néhány halat is. A vérveszteség nem olyan fontos az áldozat számára, mint a fellépő irritáló kiütések és az a tény, hogy különböző betegségeket is hordozhatnak. Az egyik fogadóból a másikba való áthaladás, néhány transzmissziós fertőzést adhatnak át, mint például a malária, a sárga láz, a Chikungunya, a Nyugat-Nílus vírus, a dengue-láz, a filariasis, a Zika-vírus és más arbovírusok, amelyek a szúnyogot a világ leghalálosabb állatcsaládjává teszik.