hogyan-szabaduljunk-meg-a-sundisznoktol-erinaceinae

Hogyan szabaduljunk meg a sündisznóktól

Az sündisznók tüskés emlősök, az Erinaceidae család részét képezik. Európában, Afrikában és Ázsiában találhatóak, és Új-Zélandon is bevezettek. Nincs olyan élő faj, amely az Amerikában őshonos lenne, mivel az egykor létező fajok már kihaltak. Noha a sündisznókat általában a kertben hasznos fajnak tekintik, kártevőkké válhatnak, különösen azokon a területeken, ahol tévesen vezettek be őket, és nincs ragadozóik.
Az olyan térségek, mint Új-Zéland és Skócia szigetei, olyan helyekké váltak, ahol az sündisznókat kártevőknek tekintik, az általuk az őshonos állatvilágra okozott károk miatt. Óriási károkat okoztak a különféle rovarok, csigák, gyíkok és földi fészkelő madarak, különösen a parti madarak számára. Élelmezésük magában foglalja a földi fészkelő madarak tojásait és csibéit is, így valószínűleg hozzájárultak akár tizenöt madárfaj pusztulásához és kihalásához, és veszélyt jelentenek a fennmaradó fajokra.
Számos, az emberekre jellemző betegségtől szenved, mint például a rák, a zsíros májbetegségek és a szív- és érrendszeri betegségek, de átadhatják a jellegzetes gombás bőrfertőzést az ember kezelőknek és más sündisznóknak is.

A sündisznók a Erinaceinae alcsalád tüskés emlősei. Öt nemzetségben, Európa, Ázsia, Afrika és Új-Zélandon keresztül, van tizenhét faj. Az első emlősökhez hasonlóan az éjszakai életmódhoz is alkalmazkodtak. A sündisznók tüskés védelme hasonlít a nem rokon rágcsálókhoz. Olyan területeken váltak kártevőkké, mint például Új-Zéland, ahol behozták őket. A ragadozók hiánya miatt hatalmas károkat okoznak az őshonos fajoknak, beleértve a rovarokat, csigákat, gyíkokat és földi fészkelő madarakat, különösen a parti madarakat. Számos, az emberekre jellemző betegséget is szenvedhetnek, mint például a rák, a zsírmáj betegség és a szív- és érrendszeri betegségek.