Hogyan szabaduljunk meg a skarláttól

A skarlát az A csoport Streptococcus fertőzés miatt alakul ki. Scarlatina néven is ismert tünetei között szerepelnek torokfájás, láz, fejfájás, duzzadt nyirokcsomók és jellegzetes kiütés. A baktériumok vörös „skarlát” kiütést és homokpapír érzést okoznak a nyelven. A köhögés vagy tüsszögés által átadható emberekről emberre elsősorban öt és tizenöt éves gyermekeknél terjed, mivel ők leginkább hajlamosak a fertőzésre. Ha megérint egy olyan tárgyat, amelyben baktériumok vannak, majd megérinti a száját vagy az orrát, akkor megfertőzhet, és a diagnózist általában a torok vizsgálásával igazolhatja.
Bár ez egy enyhe betegség, amely gyorsan elmúlik, mindig megelőző intézkedéseket kell tenni, mivel nincs oltás a gyógyításhoz. Általában antibiotikumokkal kezelik, de ha elhanyagolják, akkor hosszú távú komplikációk fordulhatnak elő, vesebetegség, reumás szívbetegség és ízületi gyulladás formájában.

A Scarlát-láz az A csoportba tartozó csoportos fertőzés következtében fordulhat elő. A tünetek torokfájás, láz, fejfájás, nyirokcsomók duzzanata és jellegzetes kiütés. Leggyakrabban öt és tizenöt év közötti gyermekeket érinti. A baktériumokat általában köhögés vagy tüsszentés által lehet átadni, vagy amikor egy személy megérint egy tárgyat, amelyen a baktériumok vannak, majd megérinti a száját vagy az orrát. Nincs vakcina, ugyanakkor a megelőzhető  gyakori kézmosással, személyes tárgyak megosztásával és a betegektől távol tartózkodással. A betegség antibiotikumokkal kezelhető, ami megakadályozza a legtöbb szövődményt.