ruhamolyok-tineola-bisselliella-altali-fertozes-megelozese

Ruhamolyok általi fertőzés megelőzése

A Tineola bisselliella, az úgynevezett ruhamoly, olyan lepkefaj, melynek lárváit súlyos kártevõnek tekintik, mivel fõ táplálékuk ruházatból származik, különösen gyapjúból, de sok más természetes rostból, valamint a legtöbb rokon fajhoz hasonlóan, tárolt élelmiszerekből, például gabonafélékből. Ez a faj képes keratin fehérjét emészteni a gyapjúban és a selyemből. A ruhamolyok a piszkos szöveteket részesítik előnyben a tojásuk beillesztésekor, és különösen vonzzák őket azok a szőnyegek és ruhák, amely emberi izzadságot vagy más szerves folyadékot tartalmaznak; a szennyeződés nyoma alapvető tápanyagokat biztosíthat a lárva fejlődéséhez. A lárvák nemcsak az ételek miatt vonzódnak ezekhez a területekhez, hanem a nedvesség miatt is, mivel nem igényelnek vizet.

hogyan-szabaduljunk-meg-a-ruhamolyoktol-tineola-bisselliella

Hogyan szabaduljunk meg a ruhamolyoktól

A molyok gyakori problémát képeznek, úgy a gardróbban, mint a kamrában. Azok, amelyek a ruhákat szeretik, általában olyan szövetekre vágynak, mint a gyapjú vagy a selyem. Megszabadulásuk meglehetősen nehéznek bizonyulhat, és a megelőző intézkedések végrehajtása a legjobb módja annak, hogy elkerülje a velük való foglalkozást. Általában, amikor a nyár megérkezik, az összes téli ruha a szekrénybe kerül, így több hónapig el vannak hanyagolva. Ez nagyszerű lehetőséget kínál a ruhamolyok fejlődésére, különösen, ha hozzáférnek a prémből készült kabátokhoz. A molyok általában nyáron jelennek meg rajta, és elegendő, ha az egyik bekerül a szekrénybe, és tojást tojt, majd az egész szekrény veszélybe kerül. Kikeléskor a lepkék lárvái táplálkoznak a ruhákkal, megnehezítve valami megmentését.

A ruhák molyja, más néven Tineola bisselliella, egy gomba moly faj. Az ilyen típusú lepkék lárváját komoly kártevőknek tekintik, mivel a ruházatra, különösen a gyapjúra, de sok más természetes szálra is táplálkozhatnak. A legtöbb hozzátartozó fajhoz hasonlóan a tárolt élelmiszerek, például a szemek is táplálkozhatnak. A lárvákkal ellentétben a felnőttek nem táplálkoznak, mivel a keltetés utáni egyetlen cél a reprodukálás. A ruhamolyt vonzza a szőnyeg és a ruházat, amely emberi izzadságot vagy más szerves folyadékot tartalmaz, amelyeket ráfestettek, és a gyenge fényviszonyokat kedvelik. Az ellenőrzési intézkedések a fertőzés szintjétől függően változatosak, de állandó megtisztulási szintet mindig üdvözölnek, hogy megakadályozzák őket.