macskak-felis-catus-altali-fertozes-megelozese

Macskák általi fertőzls megelőzése

A macskák túlnyomórészt háziasítottak riasztószerek olyan kártevők, mint egerek, patkányok, madarak és kígyók ellen. Csak viszonylag nemrégiben tenyésztették őket kizárólag szépségük miatt. A macskák a leggyakoribb kísérő állatok közé tartoznak; ezek azonban hatékony ragadozókká váltak a ház körül élő madarak vagy rágcsálók számára. A házi macskák nagyon hatékony gyilkosok, annyira hatékonyak, hogy maguk is kártevővé válhatnak, ha különféle madárfajokról van szó. A macskák számos takarmányozó vagy talajban élő állat, de a madarak ismert ragadozói is.
A macskákról ismert, hogy egy adott madárfajt elpusztítanak bizonyos régiókban, és valószínűleg hozzájárultak az izolált szigeti populációk kihalásához. Úgy gondolják, hogy elsősorban, bár nem kizárólagosan, 33 madárfaj felelősek kihalásáért, és a vadon élő és szabadon tartó macskák jelenléte miatt egyes helyek alkalmatlanok a fajok újból betelepítésére másként megfelelő helyeken.

hogyan-szabaduljunk-meg-a-macskaktol-felis-catus

Hogyan szabaduljunk meg a macskáktól

A macskák nem igazán veszélyesek. Nem támadhatják meg az otthont, ahogyan az ágyipoloskák, vagy befolyásolhatják a növényeket, mint néhány madár. Vannak azonban olyan esetek, amikor a macskákat nem üdvözlik a ház körül. Ha macskatulajdonos vagy, akkor a macskától való megszabadulás nem jelent problémát. De ha kóbor macskákkal vagy vadmacskákkal foglalkozik, még a macskatulajdonosok számára is, akkor ártalmas lehet.

Kóbor macskák érintkezésbe kerülhetnek háziasítottával, szaporíthatják és terjeszthetik a betegséget. Támadhatnak is, mivel nem igazán szoktak hozzá az emberi jelenléthez, mint a házimacska. A dühös macskát a testbeszédének megismerésével felismerheti. Egy dühös macska farka magasra van emelve, a füle lapos, a szőre a nyakán fel van emelve, hogy fenyegetőbb megjelenést kapjon, és nagyon hangosan nyávog és feszült a testte – ezek mind jelzik, hogy a macska ideges, félek, kellemetlen állapotban van, és hogy reakciója erőszakos lesz. Különösen a párzási időszakban a macskák nagyon hangosak és feszültek lehetnek, akár háziasítottak, akár kóborok.

A házi macska, vagy háztartási macska része az emlős húsevő rendnek, a Felidae családnak. Ez több mint 9500 éve kapcsolódik az emberekhez, és mindenki háziállatként ismeri. Ez nagyon közel áll a vad európai macskához (Felis silvestris silvestris), valamint az afrikai vad macskához (Felis silvestris libyca), amely egyedülálló fajt alkot: Felis silvestris. Sok macskafajta van, de anatómiailag nagyon hasonlóak, erős, rugalmas test, gyors reflexek, éles visszahúzható karmok és fogak, amelyek kis zsákmányt ölnek. A macskák túlságosan halvány vagy túl magas frekvenciájú hangokat hallhatnak az emberi fülek számára, közel sötétségben láthatnak, és jobb szaglással rendelkeznek, mint az emberek. A macskák, annak ellenére, hogy egyedülálló vadászok, társadalmi fajok, és a macska kommunikáció magában foglalja a különböző hangok használatát (mewing, purring, trilling, sziszegés, morgás és grunting), valamint a macska feromonokat és a macska-specifikus testbeszéd típusait.