hogyan-szabaduljunk-meg-a-fadarazsaktol-siricidae

Hogyan szabaduljunk meg a fadarazsaktól

A „fadarazsak” és a „horntail” kifejezéseket valójában a rovarok különféle fajtáinak leírására használják, amelyek a Hymenoptera rendű Siricidae családba tartoznak, és amelyek faszerkezeteken laknak. Darázsnak hívják őket, mivel hasonlítanak a darazsakra, de valójában nem csípnek. Az esetek többségében azonban az emberek a legnagyobb aggodalommal a nagy darazsak utalnak, amelyeket általában a halott vagy haldokló tűlevelű fák vonzanak.
A fadarazsak fő problémája az, hogy a tojásokkal és lárvákkal fertőzött fa feldolgozható fertőzött fűrészáruvá, ami majd a befejezett épületekben felnőtt darazsak kialakulásához vezethet. Ez könnyen megtörténhet mivel, hogy a darázs lárvák gyakran észrevétlenül maradnak. Ugyanezen okból kifolyólag a fadarazsakat a tűzifával is be lehet vinni az házba.
Egy 1-3 év között azután, hogy a fertőzött fűrészárut felhasználták az építésben, fadarazsak 6-7 mm-es lyukat rágnak a gipszkartonban, linóleumban, szőnyegpadlóban, kerámia padlólapban vagy keményfában. Miután kijönnek a fából, nincs szükség kezelésre, mivel azok nem újrahasznosítják a szerkezeteket. Még ha a hím és a nőstény fadarazsaknak is lehetősége lenne párosodni az épületben, a nőstényeket nem ösztönzi az, hogy tojanak a száraz, kész fűrészáruban, mivel kezeletlent keresnek.

A fa darázs a Siricidae család 150 nem társadalmi fajának bármelyikének általános neve. A nő fadarazsak a fákba helyezik tojásaika. A lárvák a fába fúrnak, és akár két évig is élhetnek a fában. Általában vándorolnak a kéreg alatt mielött bábbá alakulnak. Könnyen észrevétlenek maradhatnak, így a lárvákkal fertőzött fát felhasználhatják építkezésben. A darazsakhoz kötődnek, de nem tudnak megszúrni, nem agresszívak, és nem jelentenek veszélyt az emberre.