amerikai-csotanyok-periplaneta-americana-altali-fertozes-megelozese

Amerikai csotányok általi fertőzés megelőzése

Az amerikai csótányt, amely nagyobb, mint a német és a keleti, a sötétség és a páratartalom vonzza. Felmásznak az alagsorból vagy a csatornából származó csövekben, és különösen a régi épületben lévő lakásokban és házakban jelennek meg, ahol az udvarukban szennyvízcsatorna található.
Ezeket a csatorna kártevőket, más néven amerikai csótányokat, gyakran észlelik nedves környezetben és magas páratartalmú helyeken. Mivel beléphetnek a lakóhelyre repedéseken, ajtók alatt vagy a csatornába nyílások révén, könnyen megfertőzhetik a háztartást. Bomló vagy megváltozott anyagokból táplálkoznak, amelyek baktériumokat és vírusokat termelnek, így ha egy ilyen csótány sikerül belépni az épületbe, akkor könnyedén betegséget terjeszthet a lakók között.

hogyan-szabaduljunk-meg-az-amerikai-csotanyoktol-periplaneta-americana

Hogyan szabaduljunk meg az amerikai csotányoktól

A csótánypopulációt rovarirtó szerekkel lehet ellenőrizni, azonban ahhoz hogy az amerikai csótányok fejlödjhenek rejtekhelyre van szükségük; tehát nagyon megfoghatatlanok lehetnek. Ez az oka annak is, hogy a súlyosan fertőzött háztartások alkalmi napi ellenőrzése semmilyen jelet nem mutat a csotány tevékenységéről. Számos olyan nyom van, ami felfedheti őket.
Mivel általában nedves területeken élnek, de száraz területeken is élhetnek, ha vízhez juthatnak, az amerikai csótányok terepi ágyak, nedves ereszcsatorna, viharfolyó vagy szennyvízcsatorna körül találhatók, míg beltérben nedves, sötét és leginkább zavartalan helyiségeket és területeket keresnek. Leggyakrabban ezek a megfigyelések éjszaka történnek, de előfordulhatnak napközben is, ha a hőmérséklet elég magas. A tojáskapszula a fertőzés újabb jele. Ezek halványsárgától a vörösesbarnától a barnáig terjednek, és körülbelül 8–10 mm méretűek.

Az amerikai csótányok (Periplaneta americana), amelyek szintén úgy ismernek, mint a vízi poloska, de nem igazi vízi poloska, mivel nem vízi, a legnagyobb csótányfaj, és gyakran kártevőnek tekintik. A hajó csótánya vagy Bombay-csatorna néven is ismert.

Az amerikai csotány vörösesbarna, körülbelül 1,5 hüvelyk hosszú vagy hosszabb, szárnyas, de ritkán repül. A férfi szárnyai hosszabbak, mint a női szárnyak. A fiatal nimfák szürkés-barna színűek. Ahogy az amerikai csótányok érlelnek, azok vörösesbarnavá válnak.

A név ellenére a Periplaneta fajok egyike sem származik Amerikából; A Periplaneta americana-t már 1625-ben vezették be az Egyesült Államokba Afrikából. Most már a trópusi éghajlaton szokásosak, mivel az emberi tevékenység kiterjesztette a rovarok lakóhelyét, és a globális kereskedelem következtében gyakorlatilag kozmopolita. Az amerikai csótányok a spanyol és portugál meleg mediterrán partvidéken (Valenciától az Algarve-ig) és a Kanári-szigeteken is ismertek.