Hogyan szabaduljunk meg az oposszumoktól

hogyan-szabaduljunk-meg-az-oposszumoktol-didelphimorphia

Mivel erszényes állat, amelyet csak az Amerikában találhat, az oposszum károsító lett ezeken a területeken, rugalmas étkezési és szaporodási szokásainak köszönhetően, amelyek sikeres gyarmatosítóvá és túlélővé teszik különböző helyszíneken és körülmények között. Károsnak tekintik őket, mivel növényekkel táplálkoznak, betegségeket hordoznak és hajlamosak az ingatlanok elpusztítására. Olyan állatok, amelyek jól adaptált immunrendszerrel rendelkeznek, nagyon jól másznak és úsznak, és éjszaka aktívak. Ezek a tulajdonságok segítik abban, hogy kellemetlennek legyek az emberek számára.

hogyan-szabaduljunk-meg-az-oposszumoktol-didelphimorphia

A fertőzöttség jelei:

Ugyanúgy, mint a mosómedvének, az oposszumnak is ellentmondásos hüvelykujja van, amely segítséget nyújt nekik az élelmezés keresésben, mivel könnyen nyitja a szemetest, és a fedélzeten, padlásokon és más menedéket kínáló helyeken. A tetőtérben, az alagsorban vagy az udvarban való tényleges megfigyelésükön kívül felismerhetik jelenlétüket néhány olyan jel miatt, amelyet ott hagynak. Amikor az oposszumok által okozott károkat keresi, vegye figyelembe a következőket:
-Elcsent szemetes, virágcserép, komposzt és madáretető
-Lopott gyümölcsök és bogyók
-Kifosztott csirke ketrec (lopott tojás vagy csirke)
-Szakadt szigetelés vagy kábeleket megrágva
-Fészkelés a tetőtérben, az alagsorban vagy más bejárási terekben
-Oposszum nyomok és ürülékek

Ha ezek bármelyikét észleli a területén, ideje fellépni a betolakodók ellen. Az első dolog, amit meg kell tennie ahhoz, hogy az oposszumokat távolítsa el az ingatlanáról, meg kell határoznia, mi vonzza őket oda, majd eltávolítani ezeket.
Mivel dögevő állatok, az oposszumok megtámadják az udvarát, hogy élelmet és menedéket keressenek, és mivel nagyon találékony lények, és bármilyen rendelkezésre álló növényi vagy állati anyagot el tudnak fogyasztani, nagyjából bármi, amit az udvarán találnak, vonzó lehet számukra. Menedék helyett inkább árnyékos, száraz területeken keresnek, például egy fedélzet alatt, a tetőtérben, vagy bokrok és faoszlopok alatt. Annak érdekében, hogy udvarát szokatlan környezetté tegye számukra, a következőket kell tennie:
-Tisztítson meg minden elesett gyümölcsöt vagy madármagot a madárházból
-Rögzítse a szemetes kannákat szorosan zárható fedéllel
-Gyakran tisztítsa meg a kukákat, és kerülje el, hogy folyadék szivárogjon belőle
-Etesse a háziállatait bent, vagy ha ez nem lehetséges, távolítson el minden maradék ételt, miután befejezték.
-Kerülje el, hogy a fametszetek alatt az oposszumok menedéket találjanak
-Tartsa a komposztot fedett tartályokban
-Távolítson el minden ételt és italt szabadtéri étkezés vagy barbecue után
-Vágja a fákat és bokrokat, vagy bármilyen növényzetet, amely a házához közel van, és segítheti az oposszumok hozzáférését a tetőtérhez
-Kaszálja le a magas füvet
-Távolítsa el a fa cölöpöket vagy más törmeléket az udvaráról
-Zárja be az istállók, garázsok, pincék vagy csirkemellékek bejáratait
-Javítsa meg az összes törött ablakot, szellőzőnyílást vagy egyéb nyílást, amelyeken keresztül az oposszumok beléphetnek házába.Az oposszumoktól való megszabadulás többféle módon megtehető, attól függően, hogy hol helyezkednek el az ingatlanban, és milyen károkat okoznak.

Csapdák az oposszumok ellen:

A csapdákat a rovarok vagy más kártevők populációjának megfigyelésére vagy csökkentésére használják. Használhatók feltérképezés, repülő rovarok, egerek, patkányok, macskák, kutyák, kígyók és egyéb kártevők ellen. A mechanikus csapdák ideálisak, mivel ismételten felhasználhatók.

Az oposszum csapdázása az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy megszabaduljon tőlük. Különösen akkor, ha rejtőzködnek a csapdába csalja őket, majd sikerül elcsábítani őket, így elkerülheti, hogy bármilyen egyéb károkat okozzon a területén. Az élő csapda használatával miután megfogta, el tudja vinni a kártevőt, és szükség esetén újra felhasználhatja a csapdát.
A csapdák használatának legjobb ideje késő ősszel vagy a tél elején, még a szaporodási idő kezdete előtt, mivel nem szeretné elkapni az anya oposszumot, és hagyja, a fiókákat éhen meghalni, valahol a tetőtérben vagy a fedélzet alatt elrejtőzve. Ezenkívül létre kell hoznia egy olyan területet is, amelyen a kártevő gyakran jár, vagy amelyet a leginkább tönkretett, és ide helyezni a csapdát. Ha oposszumok élnek az odvában, fészerében vagy padlásán, helyezze a csapdát a szoba közepére. Ha fedélzet vagy tornác alatt laknak, vagy ha üreges fában van az odvuk, akkor a tornác bejárata közelében kell helyezni a csapdát. Ügyeljen arra, hogy mindig egy vízszintes felületre helyezze, és próbálja tartani távol a napfénytől, hogy elkerülje a csapdába esett állat túlmelegedését.
A következő lépés a csapda csalizása, erre a célra többféle ételt használhat fel. Mivel éjjeli állatok és leginkább erőteljesen a szaglászatra támaszkodnak, olyan csaléteket használhat, mint például kis halak, konzerv állateledel, ánizsolaj kenyéren vagy akár alma. A csapda kezelésekor feltétlenül viseljen kesztyűt is, mivel el kell kerülnie az illata átadását a csalira és a csapdára. Állítsa be a csapdát éppen az esti órák előtt, mivel akkor jönnek ki az odvaikból enni.
A beállítást követően időről időre ellenőrizze a csapdát, hogy meggyőződjön arról, hogy nem hagyja figyelmen kívül az elfogott állatot, mivel hosszú ideig tartó csapdába esése csak szorongóbbá és kiszolgáltatottabbá teszi azt. A csapdából való eltávolításakor is viseljen kesztyűt, hogy kerülje el azt, hogy az oposszum megkarcolja, és helyezze at távol az otthonától.
A csapdát le lehet fedni egy ruhával, hogy az állat nyugodt legyen szállítás közben, és ha az első próbálkozás során semmit nem fogott el, ügyeljen arra, hogy bezárja a csapdát következő használatig.

Riasztószerek használata:

Az riasztószerek használata szintén hatékony lehet az oposszumok elkerülése érdekében, különösen ha nincs nagy fertőzésről szó. Függetlenül attól, hogy természetes vagy vegyi anyagok – az erős szagokon alapuló irtószerek trükkök lehetnek és segítenek abban, hogy udvarát rosszindulatú hellyé alakítsák ezen kártevők számára.
Az ammónia és a molygolyók használata az oposszumok elkerülésének leggyakoribb háztartási vegyi módja. Ha a molygolyókat szétszórja a odúk közelében, vagy ha egy ammóniát egy bögrébe önt, és egy régi rongyot helyez bele, hogy segítse a füst eloszlását, akkor képes lesz egy erős illatú környezetet létrehozni, amelyet az oposszumok el akarnak kerülni. Legyen óvatos, ha ezt a módszert használja, mivel az ammónia és a molygolyók füstjei mérgezőek lehetnek, ezért kerülni kell a gyermekek vagy háziállatok tartózkodását a környéken.
A ragadozó vizeletén alapuló oldatok használatával is távolíthatja ezeket a kártevőket. Legfontosabb ragadozó a róka, tehát a róka vizeletére alapuló granulátum permetezésével az udvarra, virágágyásokra és istállóra oposszumok elleni helyet hozhat létre, és így elkerülheti a mérgek vagy vegyi anyagok használatát is.
Azt mondják, hogy a macska vagy kutya szőre vagy az aprított fokhagyma szétoszlatása természetes taszító hatással lehet az oposszumok ellen. A fokhagyma erős szaga vagy a ragadozó esetleges jelenléte szintén elriaszthatja a kártevőket.
A irtószerek mozgással aktiválható sprinklerek formájában is megjelenhetnek. Helyezheti őket a ház körül, és szembe nézhet azokkal a területekkel, ahol észlelte a legtöbb oposszum-tevékenységet. Mozgással aktivált sprinklerekkel megvédheti házának vagy kertjének egyes területeit, elhelyezheti őket az ingatlan kerülete körül, a bejáratnál, a szemétkosár mellett vagy az oposszum odvai előtt. Amint észlelni fogja a tevékenységet, a készülék elkezdi a vízszakadások kibocsátását a tevékenység irányába. Ez megijeszti a kártevőket, és arra készteti őket, hogy menedéket keressenek ezektől az eszközöktől távol.A tornácokra felszerelt mozgással aktivált lámpák szintén működhetnek, mivel megijesztik az éjszakai kártevőket, azonban a vízpermetezők sokkal erősebbek és képesek elriasztani a felnőtt oposszumokat is.

Kerítés:

A területe körül kerítés építése vagy egy olyan terület körül, amelyet védeni kíván az oposszumoktól, szintén módszer lehet ezek távoltartására. Noha nagyon jó mászók, a helyesen felszerelt kerítés képessé teszi őket arra, hogy a helyükön maradjanak. A megfelelő kerítést szövött huzalkerítésből kell készíteni, és annak legalább 1 m magasnak kell lennie. A kerítést legalább 15 cm-re is el kell temetnie, annak elkerülése érdekében, hogy az oposszumok áthaladjanak alatta. A kerítés tetején kifelé mutató szög kialakítása megnehezítheti az oposszumok átkelését. Elektromos kerítés is használható, de a telepítéskor körültekintően kell eljárnia, ha gyermekek vagy háziállatok vannak a környéken.
Acélhálót vagy fémlemezt is használhat a tornácok, lépcsőházak vagy más bejárási területek alatti szabad terek lefedésére.

Ezeknek az ellenőrzési módszereknek a kombinációjával, valamint a megelőzés módszereivel rövid időn belül megszabadulhat a fertőzéstől. Csak egy adott módszer alkalmazásával az eredmények lassabbak lehetnek és nem kielégítőek, de több terület és lehetőség lefedésével az oposszummal való fertőzés gyorsan megoldható. A vonzószerek eltávolítása szintén fontos, mivel akkor is, ha sikerül megszabadulni ettől a generációtól, egy másik is átveheti az ingatlant, ha továbbra is érvényes élelem és menedékforrást kínál.

Van kérdése?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kédezzen