Hogyan szabaduljunk meg a sündisznóktól

hogyan-szabaduljunk-meg-a-sundisznoktol-erinaceinae

Az sündisznók tüskés emlősök, az Erinaceidae család részét képezik. Európában, Afrikában és Ázsiában találhatóak, és Új-Zélandon is bevezettek. Nincs olyan élő faj, amely az Amerikában őshonos lenne, mivel az egykor létező fajok már kihaltak. Noha a sündisznókat általában a kertben hasznos fajnak tekintik, kártevőkké válhatnak, különösen azokon a területeken, ahol tévesen vezettek be őket, és nincs ragadozóik.
Az olyan térségek, mint Új-Zéland és Skócia szigetei, olyan helyekké váltak, ahol az sündisznókat kártevőknek tekintik, az általuk az őshonos állatvilágra okozott károk miatt. Óriási károkat okoztak a különféle rovarok, csigák, gyíkok és földi fészkelő madarak, különösen a parti madarak számára. Élelmezésük magában foglalja a földi fészkelő madarak tojásait és csibéit is, így valószínűleg hozzájárultak akár tizenöt madárfaj pusztulásához és kihalásához, és veszélyt jelentenek a fennmaradó fajokra.
Számos, az emberekre jellemző betegségtől szenved, mint például a rák, a zsíros májbetegségek és a szív- és érrendszeri betegségek, de átadhatják a jellegzetes gombás bőrfertőzést az ember kezelőknek és más sündisznóknak is.

hogyan-szabaduljunk-meg-a-sundisznoktol-erinaceinae

Fertőzés jelei

Mivel éjszakai lények, meglehetősen nehéz lesz észlelni egy sündisznót akcióban. Van azonban módja annak, hogy megállapítsuk, hogy fertőzéssel foglalkozunk-e vagy sem. A sündisznó által hagyott jelek meglehetősen finomak lehetnek, de ha tudja, mit kell keresni, meglehetősen könnyű megállapítani a probléma súlyosságát.
Jelenlétük legnyilvánvalóbb jele a lábnyom, amelyet hagynak hátra. Ezt könnyebb megfigyelni, ha a talaj puha. Könnyedén beállíthat egy homok- vagy sárcsapdát este, ha gyanítja, hogy sündisznók barangolnak, és reggel látni fogja, hogy ez a helyzet. Lábnyomuk körülbelül 2,5 cm hosszú és 2,8 cm széles, az első lábujjak meglehetősen szélesek, a hátsó lábujjak pedig elég hosszúak és karcsúak.
A széklet ismét jó mutatója jelenlétüknek. Általában elég sötét színű, 1,5-5 cm hosszú és 1 cm átmérőjű. Általában szárazak, és általában szorosan csomagolt, felismerhető gerinctelen exoskeleton-fragmenseket tartalmaznak (például a bogár karafák, a fej vagy a test szegmensei).

Mivel gyorsan körbejárhatnak a kertben, a sündisznók könnyen hagyhatnak nyomot a fűben vagy a kis alagutakban. Ezek könnyen megfigyelhetők, különösen, ha cserjék vagy más növények alnövényzettel rendelkezik a kertben. Éjszaka is hallhatja őket, mivel a sündisznók egyáltalán nem a legcsendesebb emlősök. Specifikus szippantó és zajos hangot adnak, amikor táplálékot keresnek. Zajosabbak lesznek még tavasszal, amikor a párzási időszak kezdetével megkezdődik a nőstényekért való küzdelem.
Mivel a sündisznók télen hibernálnak, akkor akkor nem kell foglalkoznia a jelenlétükkel, mivel ezek többnyire fagyökerek vagy mély száraz alom alatt rejtőznek, nyúllyukakban vagy más száraz menedékekben. A sündisznók sűrűsége a tereptől, az élőhelytől és az élelmezési lehetőségektől függően változó, mivel a part menti és alföldi legelésző területeket részesítik előnyben, és a magasság növekedésével ritkábbak.

Megszabadulni a sündisznóktól

Miután megállapította, hogy az udvarát vagy a kertjét valóban érintik ezek az emlősök, meg kell találnia a legjobb módszert ezek kezelésére. A településtől függően a sündisznók hasznos állatoknak vagy kártevőknek tekinthetők. Azokat a területeket, amelyeket új területeken vezettek be, és amelyekben nincs ragadozó, általában a kártevőknek tekintik, mivel étrendükkel befolyásolják az őshonos növény- és állatvilágot. A rendszeres élőhelyekben található sündisznók, amelyek többnyire Európában, Ázsiában és Afrikában elterjedtek, fontosnak tekinthetők a kert kialakításában, mivel ők a többi kártevő ragadozói. A legtöbb ember megpróbálja ösztönözni a sündisznók jelenlétét ingatlanjain, hogy megszabaduljon a rovaroktól, például a csigáktól és a meztelen csigáktól. A sündisznó étrendje főleg gerinctelen rovarokból állt, de azokon a területeken, ahol alkalmazkodniuk kellett, a sündisznók gyíkokat, tojásokat és a földi fészkelő madarak csibéit is fogyasztják.

Annak érdekében, hogy az ingatlan kevésbé vonzza őket, eltávolíthatja az élelmiszer-forrást, amely valószínűleg csigákból és meztelen csigákból áll. Győződjön meg arról, hogy ha kezelést végez ezeknek a rovaroknak a kertéből való eltávolítása érdekében, akkor természetes módszereket használ a kémiai helyett. Ha rovarirtószereket vagy mérgeket alkalmaz a puhatestűek eltávolítására, akkor károsíthatja a sündisznókat is, ha nekik érintkezésbe kerülnek az elhalt rovarral.
A természetes ragadozó hiányában a sündisznók száma könnyen növekszik, és maguk is jelentős ragadozók lehetnek a veszélyeztetett őshonos fajok számára, és csökkenthetik az adott régió biodiverzitását. A sündisznóktól való megszabaduláshoz általában csapdákat kell beállítani vagy kesztyűvel kell elkapniuk őket. Használhatja a kerítést is ellenőrzési módszerként, ha teljesen meg akarja akadályozni a sündisznók kertjéhez való hozzáférését.

Csapdák a sündisznók ellen:

A csapdákat a rovarok vagy más kártevők populációjának megfigyelésére vagy csökkentésére használják. Használhatók feltérképezés, repülő rovarok, egerek, patkányok, macskák, kutyák, kígyók és egyéb kártevők ellen. A mechanikus csapdák ideálisak, mivel ismételten felhasználhatók.

 • eu woodstream trap havahart 0745 animal trap - 10, small

  Havahart 0745

  €36.78

   Manufacturer:

  • Woodstream

   Get rid of:

  • Hedgehogs,
  • Rats,
  • Squirrels,
  • 1 more

   Trap type:

  • Mechanical
 • eu woodstream trap 1025 havahart - 12, small

  Havahart 1025

  €65.75

   Manufacturer:

  • Woodstream

   Get rid of:

  • Hedgehogs,
  • Rats,
  • Squirrels,
  • 1 more

   Trap type:

  • Mechanical

 

Különféle csapdákkal elkaphat egy sündisznót, legyen az profi vagy házi. Az alagút tervezési csapdái használhatók, és álcázhatók egy fa alagút dobozában vagy a füves területen, ahol a lények általában barangolnak. A doboz a sündisznót is a megfelelő irányba irányítja, hogy a csapdába kerüljön, álcázza a csapdát és védi az időjárástól. Sokkal jobb kerítésvonalak közelében, sövények mentén vagy egy lehullott fa mellett elhelyezni, hogy elkerülhető legyen a sündisznó a csapda körül. Többféle étel esetén csali lehet, de a legsikeresebbek macska- vagy kutyaeledel, friss csirke vagy tojás keveréke, a héj még be van kapcsolva. Használhat halott rovarokat is, például csigákat vagy meztelen csigákat, mivel a sündisznók kedvelik őket, de ügyeljen arra, hogy a rovarok nem pusztultak el a növényvédő szerekkel való mérgezés miatt, mivel ez a sündisznót is érinti.

Használhat csapdákat is, amelyeket patkányoknak szántak, mivel ezek kisebbek. Az ilyen típusú élő csapdáknak általában van hátsó nyílása és fémlemeze, amely bezárja az ajtót, ha a célpont rááll. Hasznos lehet, ha a csapdát egy ruhával vagy takaróval fedjük le, ez biztonságos, védett területnek tűnik, mivel becsaphatja a sündisznót és ez belép.

Ajánlott, hogy csapdákat helyezzen a sündisznókra a madarak szaporodási időszakának kezdetén, amikor a sündisznók a leginkább károsak lehetnek, és ősszel, amikor felnőtt nőstényeket lehet megcélozni. A férfi sündisznók sokkal korábban kezdik el a hibernációt, mint a nőstények, akik késleltetik a hibernációt, hogy táplálékot képezzenek a szaporodási időszak után. Kerülje el, hogy az illata a csapdára kerüljön, kesztyűt viseljen amikor a csapdával jár és amikor csalikat kezel, mivel így a sündisznók ezt nem kerülik el. Bár a látásuk nem különösebben jó, képesek észlelni a gyors mozgásokat, és megdöbbenthetnek és elmenekülni dönthetnek. Vigyázzon a csapda beállításánál, és ügyeljen arra, hogy ne ijesztje meg őket ilyen hamar.
Csapdába ejtés, majd az emlősök távoli területre engedése a legjobb. Ilyen módon nem öli meg őket, de sikerül biztonságosan eltávolítania őket az ingatlanából.

Elektronikus rovarriasztók

Ezek hasznos eszközök a sündisznók távol tartásához, mivel nem károsítják a lényt, hanem csak olyan környezetet teremtenek, amely nem vonzzák tovább. A mozgással aktivált sprinkler-riasztók innovatív módszert kínálnak a nem kívánt állatok, például a sündisznók visszatartására. Nagyon sok vizet használnak, hogy biztonságosan és hatékonyan távolítsák el a betolakodókat, és tartsák a kertet kártevőktől mentesen. Ezek az eszközök általában infravörös technológiát használnak az állatok hőjének felismerésére nappal és éjszaka, és képesek a víz permetezésére akár 8 méter távolságra is. Amikor észlelnek egy sündisznót, az egység hirtelen vízszivattyút bocsát ki, és a lényt elriasztja a területről. Az ilyen rendszerek használata gazdasági és környezetbarát is, mivel csak víz felhasználásával járnak el, nem károsítják a sündisznót és nem szennyezik a környezetet.

Kerítés

Noha a kerítés telepítésével nem lehet megszabadulni a már meglévő sündisznóktól, ezt a visszataszító módszert használhatja mások távol tartására az ingatlanától. Ahelyett, hogy folyamatosan csapdába helyezi a sündisznókat, amikor minden alkalommal megjelennek a kertben, telepíthet egy kerítést, amely mindenképpen távol tartja őket.
Használjon erős huzalkerítést, amelynek a nyílása nem haladja meg a 3 ″ x 3 ″ -ot, és ügyeljen arra, hogy a talaj is behatoljon a földbe, hogy megakadályozzák a sündisznók könnyű ásását alatta. Megakadályozhatja őket abban is, hogy elhagyott ásványokat foglaljanak el, ha a nyílásokat vezetékes kerítésekkel takarják le, de mielőtt ezt megtenné, ellenőrizze, hogy ezeket a sétákat teljesen elhagyták-e.

Mint korábban említettük, a sündisznókat általában kedvező állatoknak tekintik, amelyek körül vannak az udvaron és a kertben. Ha valóban inkább eltávolítja őket ingatlanából, ellenőrizze a helyi jogszabályokat, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a sündisznókat nem tekintik-e védett fajnak, és alkalmazza a fenti módszerek egyikét a riasztáshoz. Ne felejtse el, hogy egynél több módszer használata gyorsabbá teszi a munkát, és győződjön meg arról, hogy minden szükséges információval rendelkezik a sündisznó elhelyezésének helyét illetően. Ha jelenleg nem kell foglalkoznia sündisznófertőzéssel, de csak el akarja kerülni egy ilyen helyzetet, akkor nézze meg a ”Sündisznokkal való ferözés elkerülésével” kapcsolódó cikket, amely ismerteti azokat a módszereket, amelyek segítségével meg lehet akadályozni a sündisznókkal való fertőzést.

Van kérdése?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kédezzen