Hogyan szabaduljunk meg a mormotáktól

hogyan-szabaduljunk-meg-a-mormotaktol-marmota-monax

Annak érdekében, hogy eltávolítsák az erdei mormotákat az ingatlanából, integrált ellenőrzési tervet kell végrehajtania, amely a következőket foglalja magában: a jelenleg zavaró erdei mormoták csapdába ejtése és áthelyezése; kizárja minden erdei mormotát, amely potenciálisan beléphet az ön tulajdonába, mihelyt rájönnek, hogy a terület többé „nem tartozik” senkihez; és megakadályozza az ingatlan iránti általános érdeklődést azáltal, hogy kevésbé vonzóvá teszi azt. E terv kidolgozásakor az első lépés mindig az lesz, hogy megtalálja a erdei mormotát, kitalálja, hol van telepe, hol tölti idejének legnagyobb részét, és mi a legszembetűnőbb szokása. Miután megszerezte ezt az információt, elindíthatja kutatásait az eltávolítás, kizárás és megakadályozás különféle módjaival kapcsolatban, végül kiválaszthatja azokat, amelyek a helyzetétől függően a leghatékonyabbak.

hogyan-szabaduljunk-meg-a-mormotaktol-marmota-monax

Azonosítás

Az ingatlanon a erdei mormota megtalálásának legegyszerűbb módja az, hogy megtalálja az ásatását, ezt viszont meg lehet találni a bejáratainak létezésével. Minden talajtörzsben 2–5 bejárati lyuk van, amelyek átmérője kb. 15–20 cm, és mivel a mormoták megpróbálják elrejteni őket, leggyakrabban a növényzet, a laza levelek és / vagy a gallyak alatt találhatja meg őket.
Ha elsősorban nem biztos abban, hogy az általa szembekerült kártevő valójában egy mormota, akkor a földi hegyre jellemző károsodást azonosíthatja:
-nyomok, amelyeknek 5 lábujja van az elsülső lábán és 4 a hátsó lábán, mély karomjelekkel;
-sérült növények;
-mély lyukak a talajban;
-talaj halom egy lyukon kívül (azaz egy ódu bejárat);
-meggyengült építési alapok;
-fogak nyomai a fán, a fák alacsony ágain és növényein;
-fogak jelei a csöveken, huzalokon vagy öntözőrendszereken; alternatívaként ezeket is át lehet rágni.

Megelőzés

A megelőzés a legegyszerűbb módja annak biztosítására, hogy az ingatlana kártevőmentes legyen. A legtöbb kártevőt olyan helyek vonzzák, amelyek táplálékot és menedéket biztosítanak számukra, és az erdei mormoták sem különböznek.

Ezért a következőket teheti:

-a lehető legkorábban betakarítsa a növényeket (például bab, borsó, dinnye);
-távolítson el minden olyan faforrást, amely az erdei mormotának rágási anyagként szolgálhat;
-vágja növényeket, bokrokat vagy fákat, amelyek élelmezésként és menedékként egyaránt felhasználhatók;
-távolítsa el a törmeléket, a sziklákat vagy a fákat annak érdekében, hogy elkerüljék azokat a helyeket, amelyek óduhelyként szolgálhatnak;
-kavics segítségével töltsön ki minden elhagyott ódut; mielőtt ezt megtenné, ellenőrizze, hogy nincsenek élő erdei mormoták (vagy más állatok) benne.

Az erdei mormoták elleni intézkedések típusai

Csapdák az erdei mormoták ellen:

A csapdákat a rovarok vagy más kártevők populációjának megfigyelésére vagy csökkentésére használják. Használhatók feltérképezés, repülő rovarok, egerek, patkányok, macskák, kutyák, kígyók és egyéb kártevők ellen. A mechanikus csapdák ideálisak, mivel ismételten felhasználhatók.

 

Az erdei mormoták a házból való eltávolításának leghatékonyabb módja az élő csapda használata. Ennek kb. 80–100 cm hosszúnak kell lennie, és 1–3 m távolságra kell elhelyezni a földi ódu bejáratától. Ellenkező esetben, ha nem sikerül megtalálni a telephelyet, akkor a csapdát olyan helyre teheti, ahol gyakran látta az erdei mormotát, vagy ahol a legtöbb földi károkat észlelte. A csapdák alapvetően bármit tartalmaznak, amelyet észrevettek hogy a mormota eszik, például: borsó, csemegekukorica, bab, eper, őszibarack, saláta stb .; az is ismeretes, hogy a erdei mormoták különösen kedvelik a sárgadinnyét.

Mivel az erdei mormoták természetesen óvatos lények, itt található néhány hasznos tipp a módszer sikeres végrehajtásához:
-a csapda kezelésekor viseljen kesztyűt, hogy ne hagyja rajta illatát;
-helyezzen laza leveleket, gallyákat, ágakat, szennyeződéseket és / vagy fűt a tetejére, oldalára és a csapda belsejébe úgy, hogy a mormota kényelmesebben érezze magát;
-ugyanezen okokból, ha óvatosabb szeretne lenni, akkor a csapdát vízzel permetezheti és a sárba gördítheti, hogy még jobban álcázza;
-állítsa a csalit egészen a ketrec hátuljába, hogy a mormotának ne legyen más lehetősége, mint hogy teljesen belépjen a ketrecbe, és az ajtó biztonságosan bezáródjon mögötte; 2-ajtós csapdát használva a csalit a ketrec közepére kell állítania;
-győződjön meg arról, hogy a csapda felülete egyenletes és a csapda stabil; ezt a tetejére 2-3 téglával is teheti; ha a csapda nem tud mozogni, akkor a mormota nem tud menekülni azzal, hogy megdönti.

Miután beállította a csapdát, néhány perc és néhány nap között eltarthat, hogy tényleg elkapjon egy erdei mormotát. Rendszeresen ellenőrizze! A földkori csapdába esett aggodalomra ad okot, még inkább, ha éhes, ezért az állat megfelelő időben történő megtalálása döntő jelentőségű. Ellenkező esetben megsérülhet, vagy annyira agresszív lehet, hogy megsérülhet, amikor megpróbálja eltávolítani a csapdát.

Miután csapdába esett az erdei mormota, itt van, hogyan távolíthatja el ingatlanából:

-takarja le a csapdát egy ruhával, hogy a taposó a lehető leginkább nyugodt maradjon;
-viseljen nehéz kesztyűt, és tartsa távol a csapdát a testétől;
-helyezze át az erdei mormotát legalább 8 km-re az ingatlanától, lehetőleg olyan helyen, ahol élelmet és menedéket biztosít, hogy az erdei mormota ne érezze a kísértést, hogy megpróbálja visszatérni;
-álljon távol a csapdától, amikor elengedi az erdei mormotát, abban az esetben, ha agresszívebb, mint fél.
Mielőtt élő csapdát vásárolna és ültetne, feltétlenül olvassa el a csapdákra és az erdei mormotát áthelyezésére vonatkozó helyi törvényeket.

Természetes és elektronikus rovarriasztók

A második ellenőrző intézkedés a kártevők elriasztására vonatkozik. Mivel az erdei mormotáknak finom szaglászata van, a rovarriasztók általában sikeres eredményeket hoznak.

Kétféle típusú felhasználható:

-folyékony riasztószerek, amelyeket fel lehet használni az erdei mormoták által fogyasztott növényekre (pl. lóhere, különféle virágok stb., ügyelve arra, hogy a szárakra és az ágakra összpontosítson, látva, mivel ezek azok, amelyeket az erdei mormoták leggyakrabban rágnak) vagy más olyan felületek, amelyekhez a moromoták elkerülhetetlenül érintkeznek (pl. fű, bokrok, cserjék, fák, fametszetek stb.);
-szemcsés rovarriasztók, amelyeket a földön elszorhat annak érdekében, hogy akadályokat hozzon létre bizonyos területeken (például virágágyások, zöldségkertek, fák, útvonalak, épületek, sőt a földi patakok stb.).

Az elektronikus rovarriasztók szintén hasznosnak bizonyultak, mivel az erdei mormoták megrémültek és végül kondicionáltak, hogy távol maradjanak. Számos ilyen rovarriasztó közül választhat (például mozgással aktivált sprinklerek, mozgással aktivált riasztások stb.), És ezek sikeresen felhasználhatók gyakorlatilag bármely terület védelmére. Különösen sikeresek, ha a hagyományos rovarriasztókkal kombinálva használják őket.
A rovarriasztók alkalmazásakor a legfontosabb dolog, hogy alaposan kövesse az utasításokat, az elejétől a végéig. Ennek oka az, hogy még a legjobb termékek is elveszíthetik hatékonyságukat, ha nem helyesen használják őket. Ezenkívül fel kell készülnie arra, hogy eső vagy hó után ismételten alkalmazza ezeket a rovarriasztokat.

Kerítés

Az erdei mormoták elleni küzdelemben használható harmadik ellenőrző intézkedés a kerítés. A legfontosabb előnye, hogy ennek a rovarriasztókkal szemben az, hogy csak egyszer kell felépíteni, és általában segít más nagy kártevők elleni megőrzésében is.

A sikeres kerítés építéséhez a következőket kell tennie:

-győződjön meg arról, hogy körülbelül 1 m magas;
-gondoskodjon arról, hogy legalább 30 cm-rel a talajba van ásva, hogy az erdei mormoták ne tudjanak ásni alatta; ugyancsak javasoljuk, hogy hozzon létre egy földalatti „L” alakot a kerítés mellett;
-használjon erős huzalt, amelynek nyílása nem lehet nagyobb, mint 7cm x 7cm;
-adjunk hozzá egy felső szöget a tetején, hogy nehezebb legyen a kerítés átmászása; ne felejtse el, hogy az erdei mormoták meglepően jó hegymászók!

Összességében fontos megjegyezni, hogy mivel az erdei mormoták a hideg hónapokban hibernálnak, ezek a módszerek a leghatékonyabbak, ha a meleg hónapokban alkalmazzák. A szakértők azt állítják, hogy az erdei mormoták eltávolításának legjobb ideje nagyon kora tavasszal, még a párzási időszak kezdete elött. Ennek oka az, hogy ha egy női erdei mormota terhes, akkor nagyon nehéz lesz elriasztani, és ha egyszerre lesz ifjú fiokája, akkor agresszívebb lesz, és több erdei mormotával kell majd aggódnia.

Mint minden más kártevőnél, az erdei mormotával való megszabadulás legjobb módja az, ha megakadályozzák őket, hogy ódukat építsenek az ingatlanára. A megelőzés módszereit az „Az erdei mormotákkal való megelőzése” című cikkünkben találja meg. Számos megelőző intézkedést talál, amelyek elvégezhetők, mivel a módszerek kombinációját kell alkalmazni, ugyanúgy, mint a különféle rovarriatok kombinációjának vagy visszatartó erejű műveletek esetén. Ily módon megakadályozhatja, hogy az erdei mormoták új házakat telepítsenek ingatlanukra, azáltal, hogy lefedik az őket megcélzó összes alapot, például élelmet vagy menedéket.

Van kérdése?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kédezzen