Hogyan szabaduljunk meg a mókusoktól

hogyan-szabaduljunk-meg-a-mokusoktol-sciuridae

A mókusok a Sciuridae családba tartozó közepes méretű rágcsálók. Noha nem fertőznek otthonokat nagy számban, és sokan aranyosnak tartják, a mókusok is sokkal invazívabbnak bizonyulnak, mint bármely más típusú kártevő, főleg az általuk okozott káros sokféleség miatt. A kertje, a háza, és még a járművei sincsenek biztonságban tőlük. Bármit megrághatnak (beleértve a műanyagot és a fémet is), megharaphatják az elektromos kábeleken, áramszünetet és akár tüzet is okozhatnak, eltemetik az ételeket a kertjébe, így több száz lyukat ásnak, hogy megtalálják azokat.
Sőt, az emberekkel való ismereteik ismerete miatt és a minden helyzethez való egyszerű alkalmazkodásuk miatt a mókusokat nem lehet megijedni, tehát még egy háziállat birtoklása sem tekinthető többé a mókus fertőzés elleni biztosításnak.

hogyan-szabaduljunk-meg-a-mokusoktol-sciuridae

A fertőzöttség jelei:

A mókusok tiszta észlelése mellett a fertőzést felismerheti a fészek segítségével vagy az udvarának fatörzseiben lévő üreges nyílásokon keresztül. A mókusok fiatalabb fák kérgét rágják és kerti növényeket esznek. Emellett láthatóak a közművezetékek mentén, vagy a háztetőn vagy a kémény közelében is. A piszkuk is nagy jel, de ha egy nagy fertőzéssel foglalkoznak, akkor láthatják őket harcolni is, ami azt jelzi, hogy népessége nagy, és harcolniuk kell a túlélésért.
A tetőtérben, a kéményben, a falakban vagy a szellőzőnyílásokban hallott zajok is lehetnek fertőzés jelei. Az általuk megszerzett hozzáférés miatt az iparvágány lyukainak rágása, a huzalok vagy a szigetelés rágása révén megrongálhatják a házat, és további ételek keresésekor károsíthatják a madáretetőket is.

Megszabadulni a mókusoktól:

Az egyik legegyszerűbb módszer, amellyel elkerülhető a mókusokkal kapcsolatos problémák felmerülése, szem előtt tartva, hogy ha önként táplálja őket, akkor ezek a kis rágcsálók nagy valószínűséggel nyílt meghívóként veszik figyelembe az udvarát vagy akár otthonába is. Éppen ellenkezőleg, ha az ételt a házától és a kerttől távol eső területen hagyja el, előfordulhat, hogy a mókusok soha nem fogják érezni, hogy költözni kell, és fel kell tárnia azon túlmutató lehetőségeket.

Az első és legfontosabb lépés, amelyet akkor kell tenni, ha a ház közelében található mókusokkal komoly problémák vannak, az esetleges élelmiszer-források eltávolítása. Ide tartoznak a diófélék, a makk, a bogyós gyümölcsök (amelyek rendkívül könnyen összegyűjthetők és eltávolíthatók az udvar rendszeres lerakásával), és még a magvak, amelyeket kieshetnek a madáretetőből. Biztosíthatja, hogy a mókusok ne érjék el az utóbbit úgy, hogy úgynevezett mókusvédőket rögzítenek az adagolóba, valamint mozgatják az etetőket otthonától távolabb, fákkal, sőt akár kerítésekkel is. A madáretető levő talaja tisztán tartása szintén egy lépés a helyes irány felé. Ellenkező esetben, ha nem tudja megtenni ezen intézkedések egyikét, egyszerűen cserélje ki a használt magvakat sáfránymagra; ezeket a madarakat továbbra is jó ételnek tekintik, de mivel keserűnek találják őket, a mókusok kerülni fogják őket. A vízforrások kiküszöbölése egy másik megoldás.

Gondoskodjon arról is, hogy a szemetes zsákok jól össze legyenek kötve, és hogy a kukájának szorosan záródó fedele legyen, mivel a mókusok jól ismertek kíváncsiságuk miatt. Ha eldob egy ételt vagy egy olyan összetevőt, amelynek különösen erős szaga van, akkor ajánlott dupla zsákot használni, hogy csökkenjen a szaga és ennek következtében a mókusok vonzódásának esélye. Ugyanakkor, mivel, a mókusoknak erős fogaik vannak, jobb ha átvált a fémhulladék-tartályokra.

Riasztószerek:

Amikor a mókusokat akarja elriasztani az ingatlanából, használhat természetes vagy elektronikus intézkedéseket. Olyan dolgok használata, mint például a cayenne paprika vagy a fekete bors, amelyet azokra a helyekre szór, ahol látta őket mozogni, elősegítheti a kártevők elriasztását. Por formájában vízzel összekeverve és az oldatot permetezve ugyanolyan hatása lehet, mint a ragadozó vizeletének, amely a mókusokat távol tartja.

A leginkább sérült területtől és a lakosság sűrűségétől függően kiválaszthatja, hogy melyik riasztószert alkalmazza. A riasztók nemcsak visszatartó erejűek, hanem megelőző intézkedésként is alkalmazhatóak. És ha egyszerre több típust használ, jobb eredményt ér el.
Folyékony anyagokat is lehet permetezni, és fel lehet vinni olyan felületekre, mint a madáretetőre szemetesre, virágra, dísztárgyra, fákra, ereszcsatornára, sőt még a tetőfedésre is. A szilárd anyagok, amelyek általában szemcsés formában vannak, többnyire kapszaicin alapú granulátumok, és padlókra, virágágyásokra és utakra, kertekbe, feltérképezési helyekre és a ház körül meghinthetőek. Néhány gyümölcs porlása a keverékkel meggyőzheti a mókusokat is abban, hogy a kertje által kínált ételek nem megfelelőek, és többé térnek vissza. Megállapítottuk, hogy a borsmenta növények (például a menta) ültetése segíthet a mókusok távol tartásában a kertből, mivel nem élvezik ennek az erős szagát.

A mókusok távoltartásának másik, meglehetősen ötletes módszere a mozgás-aktivált sprinklerek. Ahogy a neve egyértelműen kijelenti, ezek aktiválódnak, ha egy mókus a közvetlen közelében van, elhajtja és a gyepet öntözi a folyamat során. Az elektronikus rovarriasztók, például a mozgáspermetezők, szintén felhasználhatóak a mókusok elriasztására. Mivel ezek hosszú távú és környezetbarát megoldások is, az elektronikus riasztó jó módszer a háza mókusoktól való megvédésére. Számos területen lehet telepíteni őket, például fák közelében, zöldséges kertekbe, virágágyásokba vagy utakra, épületek vagy ingatlan bejáratok közelében. Mivel a mókusok kisebb gátlók, mint a szokásos kártevők, amelyeket ezekkel az eszközökkel meg lehet támadni, ezeket a legmagasabb érzékenységi szintre kell állítania. Az ultrahangos egységek is hasznosak lehetnek. Ezek olyan elektronikus riasztószerek, amelyek ultrahangos frekvenciákat állítanak elő, amelyek annyira zavarják a mókusokat, hogy ezek elmenekülnek.

Csapdák a mókusok ellen:

A csapdákat a rovarok vagy más kártevők populációjának megfigyelésére vagy csökkentésére használják. Használhatók feltérképezés, repülő rovarok, egerek, patkányok, macskák, kutyák, kígyók és egyéb kártevők ellen. A mechanikus csapdák ideálisak, mivel ismételten felhasználhatók.

A mókusoktól való megszabadulásnak másik humánus módszere az élő csapdák használata. Használhatók a házon kívül vagy belül, és segítenek a mókusok elkapásában és áthelyezésében. Ha felfedezett egy mókust a házában, használhat egy élő csapdát annak eltávolításához. Ezeket a legtöbb specializált üzletben megtalálhatja, de az ön felelőssége, hogy a csapdát kifejezetten az ilyen típusú rágcsálók számára készítse el, hogy ne érintse meg akaratlanul a betolakodót. Gondoskodjon például arról, hogy a csapda ne legyen túl nagy, mivel láthatja, hogy ez lehetővé teszi az állat számára, hogy túl sok helyet tudjon futni, és esetleg túl nagy sebességgel beragadhat a falakba. Helyezze el ezt a csapdát, ahol a mókust látta, és használjon olyan csalétket, mint gyümölcs, dió, földimogyoróvaj, különféle magvak, valamint vaníliakivonat, hogy csapdába csalja őket. Rendszeresen ellenőrizze a helyiséget annak biztosítása érdekében, hogy az állat ne töltsön felesleges időt csapdába; amikor látja, hogy a csapda elvégezte a munkáját, egyszerűen vigye el és engedje el a mókust. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy noha a mókusok nem bizonyultak semmilyen betegség hordozójának, megijedhetnek és agresszívak lehetnek, ezért legyen nagyon óvatos a ketrec kezelésekor; javasoljuk, hogy vastag kesztyűt használjon az egész folyamat során.

Nem javasoljuk, hogy csapdákat használjon az összes olyan mókus kezelésére, amelyet esetleg megfigyelt az ingatlanán; ha nem tesz más intézkedést, az újak egyszerűen kicserélik a régit, és a csapdák ellenőrzése naponta többször, valamint a betolakodók szabadon bocsátásához szükséges távolság nagyon fárasztó lehet.
Meglehetősen bonyolultnak bizonyulhat a mókusok kilakoltatása egy, már kialakult fészekből (amelyet gyakran építenek a tetőtérben), ám naponta legalább egyszer el kell hagyniuk a fészket, élelmet és vizet keresni. Általában, ha sikerül megragadnia a pillanatot, amikor eltűntek, és gyorsan vigyáz az esetleges lyukakra, repedésekre vagy hasadásokra, amelyek felhasználhatnak a bejutáshoz, akkor képes lesz arra, hogy elkülönítse a mókust fészkétől, így nincs más lehetősége, mint hogy új otthont találjon magának.

Kerítés építése:

A kert – és leginkább a benne található gyümölcsök és zöldségek – védelme érdekében dönthet úgy, hogy huzalkerítést állít fel, ügyelve arra, hogy ez körülbelül 30 cm-re legyen eltemetve a földbe. Ez akadályozza a mókusokat abban, hogy felmásszanak rá, vagy hogy ássanak alatta. Sőt, megvédheti érlelő gyümölcsét azáltal, hogy műanyag hálót helyez körülötte. Ez nem károsítja a gyümölcsöt, de lehetetlenné teszi, hogy a kíváncsi mókusokat.
Ingatlanának legjobb védelme az, ha a kerítés alá, a tornácok alá, a szerkezeti nyílások elé és a védeni kívánt növényzet körül hálót tesz. Ha a föld alá L alakban telepíti, akkor kizárhatja a mókusokat a föld alatti ásástól. A legjobb hálót a 6 mm-es lyukakkal rendelkező háló képezi, így a mókusok nem tudnak átnyúlni a nyílásokon.

Az otthoni ügyekben ugyanazokat az alapelveket kell alkalmazni:
-győződjön meg arról, hogy a ház falain vagy tetején lévő valamivel nagyobb lyukak és repedések le vannak zárva;
-ügyeljen arra, hogy tetőtérében ne legyen olyan élelmiszer, amely vonzza a mókusokat;
-gondoskodjon arról, hogy a házához közel ne legyenek olyan ágak vagy kerítés részek, amelyek sokkal hozzáférhetővé teszik a mókusokat;
-tegyen egy védőburkolatot a kémény fölé, amely segít nemcsak a mókusok, hanem a különböző rovarok és más állatok elkerülésében is.

Fontos tudni azt is, hogy bár a mások számára is működhetnek, ha más rosszindulatú betolakodókkal foglalkoznak, a villogó fények és a patkánymérgek teljesen hatástalanok a mókusok tekintetében. Jelenleg nincs olyan mérgezés, amelyet kifejezetten a mókusoknak ártana, és embertelennek tekintik, ha megpróbálnak bármilyen ilyen anyagot felhasználni velük szemben. Sok mókusfaj veszélyben van, és megölni őket sok országban bűncselekménynek tekintik.

A kizárás, a kilakoltatás és a népesség csökkentése a fertőzés kezelésének fő módszerei. Az élőhely módosítása szintén segít, mivel a faágak megvágása és a madáretető védelme csökkentheti a rendelkezésre álló étel mennyiségét vagy a menedéket, így a mókusok gyorsan áttelepülteknek. Ha ezeket a módszereket összekeverik a riasztókkal, ijesztő eszközökkel és más megelőző intézkedésekkel, akkor gyors megoldásokhoz vezethet, amikor a fertőzés problémáira vonatkozik.

Van kérdése?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kédezzen