Hogyan szabaduljunk meg a méhektől

hogyan-szabaduljunk-meg-a-mehektol-anthophila

A méhek kicsi rovarok a Hymenoptera rendbe tartoznak, de 20 000 ismert fajba és 7 elismert családba sorolhatók. Bár szorosan kapcsolódnak a darazsakhoz és a hangyákhoz, nem olyan veszélyesek, mint ők, és általában kedvezőnek tartják. A méheket elismerik a virágporzásban játszott fontos szerepük miatt, valamint a méz, a méhviasz, a méhpempő és a propolisz előállítása terén.
Mégis, a méhek képesek szúrni, amikor veszélyeztetettnek tartják magukat, és senki sem teheti magát olyan helyzetbe, ahol elkerülhetetlenül ki vannak téve a méhcsípéseknek, különösen akkor, ha allergiás.

hogyan-szabaduljunk-meg-a-mehektol-anthophila

Hogyan lehet helyesen felismerni a méheket

Mint a legtöbb fertőzés esetében, a kezelésének legfontosabb lépése az, hogy megtalálja a pontos kártevőt. A méhek esetében gyorsan összetéveszthetőek a darazsakkal, szarvas darazsakkal, sárga dzsekikkel és lóherékkel, amelyek sokkal veszélyesebb szúró rovarok, és ugyanúgy néznek ki és viselkednek, mint a méhek. Ha megszúrja, akkor tudnia kell, hogy melyik rovar okozta ezt, hogy megfelelő kezelést kapjon. A megelőző és elrettentő intézkedések során ezenkívül nagyon fontos tudni, hogy miről van szó, hogy könnyen és megfelelően elvégezhesse a helyes lépéseket.

A méheket biztonságos távolságból alaposan meg kell vizsgálnia, különösen, ha tudja, hogy allergiás rájuk. Ne feledje, hogy a méhkológia jellemzően 8000-60 000 méheket tartalmaz. Ne feledje, hogy a méhek hajlamosan összekelnek a fészkelőhely körül napkeltekor és napnyugtakor, amikor távoznak a kaptárból, és visszatérnek a kaptárba, ezért jobb lenne elkerülni ezeket a forgalmas időszakokat. Ha úgy dönt, hogy éjszaka megvizsgálja a kolóniát, amikor a méhek a legkevésbé aktívak, akkor élénk fény helyett vörös fényt kell használnia, mivel az élénk fény látása csak irritálja őket és veszélyezteti őket. Ennek ellenére óvatosan kell bezárnia a méhkast, ha a méhkas közelében van, mivel a nehéz léptek által okozott vibrációk is zavarják őket.

Fontos szem előtt tartani, hogy ha a rovarok barnás narancssárga színűek és homályos testűek, akkor mézelő méhek. Ezek nem csípnek, és még kevésbé veszélyesek, mint a többi méhfaj; tehát, hacsak nem nagyon közel vannak a házához, és nem jelent különösebb kellemetlenséget, akkor esetleg még inkább békén kéne hagyni őket, mivel ezek segítik a beporzást azon növények legalább 80% -ánál, amelyektől függünk az élethez. A darazsak kártevőirtó eszközként is szolgálhatnak sok olyan rovar számára, amelyek képesek megfertőzni növényeidet, kertjeit és dísznövényeit.

Ha észrevette, hogy az udvarán vagy kertjében több méh található, a legjobb ellenőrizni, hogy új telep található-e az ingatlanán. Fészkelnek általában üreges fákban, kerítésekben, házak eresze alatt, tetőtérben, a falak repedéseiben, állatok istálóiban vagy más olyan helyekben, amelyek elegendő helyet biztosítanak a lárvák növekedéséhez és megóvják őket a nem kívánt időjárástól. Meg kell határozni a méh fészkét, mert annak elhelyezkedése a ház külső vagy belső részén meghatározza azokat az intézkedéseket, amelyeket meg kell hozni az eltávolításukhoz.

A méhfertőzés típusai

A fertőzés típusának ismerete segít meghatározni a meghozandó intézkedések típusát, valamint azt a sebességet, amellyel reagálni kell a ferözésre. Ne feledje, hogy amikor egy méh fészekkel foglalkozik, akkor nagyméretű védőruházatba kell öltöznie, hogy elkerülje, hogy a fészek zavarása közben megszúrják. A méhek otthonából való megszabadulásának egyetlen módja a kaptár teljes eltávolítása. Ehhez a bizonyos feladathoz megfelelő eszközök és stratégia szükséges.

Ha talál egy szabadtéri méh vagy darázsfészket, amelynek nagysága körülbelül akkora mint egy futballabda, ez azt jelenti, hogy egy raj van. Ez akkor fordul elő, amikor a méhek új kolóniát hoznak létre. Az eredeti fészekből származó méhek körülbelül fele általában rajban indul, hogy új helyet keressen otthon elindításához. Mindaddig, amíg nincsenek otthonuk, amelyet védeni kell, nem lesznek agresszívek és egyedül kell őket hagyni, hacsak nem fenyegetnek. Ha ebben a szakaszban zavarják őket, akkor megvédik magukat, ezért jobb, ha tartózkodik a rajtól, mivel akár úgy is dönthetnek, hogy maguktól költöznek, ha nem találják meg a megfelelő helyet a fészek felépítéséhez.

Ha méhkasorral foglalkozik, ez több problémát okozhat, mint a raj. A méhek kaptára aggályokat okozhat a szabadtéri vagy a kertészeti tevékenységekkel kapcsolatban, mivel a méheknek már van otthona, amelyeket hajlamosak megvédeni, ha veszélyt érzékelnek. Mivel a méhek bejutnak egy fa üregébe és kijönnek annak a jele, hogy fertőzéssel áll szemben. A mézelő méhek kiüresedett fákban, rönkökben vagy akár kerítésoszlopokban, valamint a méhészeti kaptárládákban lehet elhelyezni. Noha a mézelő méheknek ritka, hogy egy kaptárt építnek otthonukban, ismerték, hogy ezt tetőtérben, falakban vagy feltérképezés nélküli helyiségekben teszik. A munkavállaló méhekről ismert, hogy szúrnak ha provokálva vannak, és annak ellenére, hogy azután meghalnak, mivel bütykök az áldozatokban maradnak, nem olyan cselekedet, amelyet elkerülik, különösen akkor, ha érzik a királynőjük védelmének szükségességét. Prioritásként kell kezelnie az otthonába érkező méhek kezelését, mivel meg kell győződnie arról, hogy otthona biztonságban van, különösen, ha allergiás családtagjai vannak.

Asztalos méhekkel foglalkozhatunk, és felismerhetjük ezeket az ásásaik által, amelyeket fafelületre készítenek, hogy galériákat építsenek, ahol fiatal méheket nevelnek fel. Azonban nem eszik a fát, amelyen átmentek. A galeriák a barlangokba való belépési pontok, a szarufában és a padláson található, fák, telefonoszlopok vagy kerítésoszlopok mellett. A kezdeti megnyitástól kezdve galériákat hoznak létre (hasonlóak a rövid alagutakhoz), amelyekben felvehetik fiataljaikat. A méhek ebben a galériában is hibernálnak a téli hónapokban. Noha kezdetben nem fognak sok kárt okozni, számuk növekedésével az ács méhek több fészket ásnak ki a szerkezetben. Emellett a pollent a belépő lyuk körül is leeresztik, amikor beviszik, hogy a tojáskamrákat tárolják. Ez foltokhoz vezethet a fa felületén. Noha üldözni fogják az embereket, ritkán csípnek, mivel ezt csak nőstények tehetik meg, akik csak akkor támadnak ha megtámadják őket.

A darazsak gyakran megtalálhatók mezőkön, erdőkben vagy parkokban. A gyűjtött virágporral készítik a mézet, és a téli hónapokban használják, amikor más étel nem áll rendelkezésre. Az emberek azonban nem képesek enni a darazsak által termelt mézet. Kaptárukat földszinten építik, és kis rágcsálók által elhagyott lyukakban, istállók alatt vagy komposzt-cölöpökben találhatók. Fákban vagy madárházakban is kaptárakat építhetnek, de kaptáruk sokkal kisebb, mint a mézelő méheké, átlagosan 400 darázs fészkel egy helyen. Mind a munkás, mind a királynő darazsak képesek szúrni, de csak akkor támadnak meg, ha megtámadják vagy provokálják. A mézelő méhtől eltérően, egy darázs többször megcsíphet, és túlél a csípés után.

Természetes rovarriasztók és eltávolítási módszerek

A méh típusától és a fertőzés típusától függően egy adott eltávolítási módszert kell alkalmaznia. A méhek visszatartásának néhány természetes módja a következő:
-A fészekre öntsön egy ecet és víz keverékét. Ezt éjjel tegye, amikor a méhek nem működnek, és mindig védőfelszerelést használjon. Ezenkívül permetezze az oldatot a méhek gyülekező területeire, például virágágyásokra, növényekre és bokrokra, és ismételje meg a műveletet, amíg nem látja a fennmaradó tevékenységet.
-A fészekre és más érintett területekre permetezett szappanos mosószer és víz keverékét ugyanolyan hatással lehet, mint az ecetsav oldat. Ne feledje, hogy mindig védőfelszerelést kell viselnie.
-Keverje össze a borsmentaolajat vagy a teafaolajat az illat nélküli baba samponnal, és permetezzen felületét otthona vagy kertje körül, mivel az illata és állandósága nem engedi, hogy a méhek ezekhez a területekhez kerüljenek.
-Helyezzen el néhány menta növényt a ház körül, vagy helyezze az ablakpárkányára, hogy a méheket távol tartsák, mivel nem kedvelik a növény illatát.
-Naponta legalább egy hétig kenje el a fahéjat a méhek fészke körül, mivel a szag a méhek természetes áthelyezéséhez vezet.
-Tegyen ki sekély cukros vizet vagy gyümölcslét tálakban, távol a tartózkodási helyétől, hogy a méheket vonzza el a házától.
-A foghagyma pórt hintsen fokozatosan olyan kültéri területeken, ahol a méhek összegyűltek, mivel ez távol tartja őket.
-A citronella gyertyákat égetve elfedő illatot hozhat létre, amely zavarja a méheket.
-Használjon levendulaolajat, jojobaolajat, citronellaolajat és teafa olajokat. Keverjük össze a spray-kben az ács méhek taszítása érdekében.
-A földön fészkelő méheket arra ösztönözhetik, hogy más helyre költözzenek, ha fészkükbe vizet öntöznek.
-Lógasson egy molygolyót egy vékony nejlonon a méh fészek közelében, mivel a szaga elriasztja őket.

A kaptár áthelyezését is választhatja, ha lehetséges. Ez könnyebb, ha a kaptár egy fára épül, és képes a fa metszetét levágni, és a kaptárt egy magányos helyre, otthonától távol elhelyezni. A füstképzőt is felhasználhatja a kaptár füstölésére, hogy megnyugtassa a méheket és megkönnyítse az áthelyezését. Ha ezt a lehetőséget választja, akkor ezt az év elején tegye meg, mivel ebben az időszakban alacsonyabb a méhek száma. Feltétlenül használjon védőfelszerelést, mivel a méhek valószínűleg támadóvá vállnak a kaptár közelében történő fűrészelés vagy aprítás miatt.
Miután sikerült eltávolítania a méheket az ingatlanodból, ügyeljen arra, hogy megakadályozza mások visszatérését. Zárja le az otthona külső falainak lyukait, távolítsa el a méz vagy a méhviasz nyomát, mivel az édes illat nemcsak más méheket vonz, hanem különféle rovarokat is, amelyek táplálkozni akarnak. A kertjével kapcsolatosan ültessen kevésbé illatos virágokat, hogy elkerülje, hogy méheket vonzon a területre. Vágja le a fáit annak érdekében is, hogy csökkentse az általuk termelt virágok mennyiségét.

A méhek élelme általában pollen. A mézelő méhek valójában napi több mérföldre távozhatnak a kaptártól, hogy táplálékforrásokat keressenek. Miközben elsősorban pollenre van szükségük, a méheket az édes ételek is vonzzák. Ide tartoznak a fagylalt, üditő, gyümölcsök és gyümölcslé. Az egyik módszer annak biztosítására, hogy nem vonzzák őket otthonuk közelében, az, hogy eltávolítsák ezeket az élelmiszer-forrásokat. Ez azt jelentheti, hogy a szemetet gyakrabban veszik ki, rendszeresen tisztítja a szemeteseket, és minimalizálja a nyitott élelmiszer-tartályokat, amikor kint tartózkodik. Asztalos méhek esetében egy másik lehetőség annak biztosítása, hogy az összes kültéri fafelület festett vagy kezelt. Az ács méhek a festetlen fát szeretik, és kevésbé valószínű, hogy más felületekre rakódnak be. A megelőző módszerekről bővebben a kapcsolódó, „Méhekkel való fertőzés megakadályozása” cikkben olvashat, és további részleteket talál arról, hogyan lehet otthonát biztonságban tartani bármilyen méhektől.

Van kérdése?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kédezzen