Hogyan szabaduljunk meg a lótücsökféléktől

hogyan-szabaduljunk-meg-a-lotucsokfelektol-gryllotalpidae

A Gryllotalpidae család részét képezik a lótücsökfélék, amelyek meglehetősen nagy méretű rovarok, akár 5 cm hosszúak is lehetnek. A tücskökkel, a szöcskékkel és a sáskákkal is kapcsolatban állnak, de rokonaikkal ellentétben nem képesek ugrálni és gyorsan futni vagy repülni. Ezeket a lapátszerű mellső lábaik jellemzik, amelyek nagymértékben kifejlesztettek a ásásra. Elterjedésüknek köszönhetően kártevőknek tekinthetők a világ legtöbb részén, mivel élelmezés közben zavarják a növényeket és ezek gyökereit, áttúrva őket. Szinte teljes egészében a föld alatt élnek, különféle alagutakat ásnak, amelyeket különféle okokból használnak fel, ideértve a táplálkozást, a ragadozóktól való elmenekülést, a párosodást és a fiatalok felnevelését.

hogyan-szabaduljunk-meg-a-lotucsokfelektol-gryllotalpidae

A fertőzés jelei:

Mivel a lótücsökfélék bármilyen okból szeretnek ásni, károsodásaikat szabálytalanul emelt barlangok és haldokló fű segítségével ismerheti fel. Nagyon gyorsan áshatnak maguknak a föld alatt, és nagy sebességgel tudnak mozogni a meglévő alagutak mentén, előre és hátra. Annak megállapításához, hogy a fertőzés súlyos-e, megfigyelheti a kerti növényeknek és a gyep fűnek okozott károkat. A probléma nagyságát úgy határozhatja meg, hogy olyan helyzetet hoz létre, ahol a lótücsökféléket kiszorítják az alagutaikból. Készíthet víz és szappan keveréket, és felhordhatja a földre, ahol úgy gondolja, hogy a fertőzés előfordul. Egy vödör koncentrált keverékkel kell meg csinálni ezt a trükköt, és néhány perc alatt látnia kell a földön megjelenő kártevőket. Amikor felszínre kerülnek, a legjobb alkalom, amikor rovarirtót is fel lehet használni.
A lótücsökfélék általában szeretik pázsitokat, amelyek tele vannak vízzel és nedvvel. A nem megfelelő kaszálás és a túlzott öntözés tökéletes feltételeket teremt a lótücsök fertőzés megjelenésének és kialakulásának. Kölcsönük megsemmisíti a növények gyökereit, és olyan halott gyep területeket hoz létre, amelyek szivacsosnak érezhetőek, sétálás közben. Ha a talajon egy kis halom is fel van szórva a fűben, ez valószínűleg a fertőzés jele is. Sajnos a meglévő alagutak nem jelennek meg könnyen a fertőzés kezdetén, ám azok még jobban ki vannak téve, ha az érintett fű és növények kiszáradnak és elpusztulnak.

A fertőzésre legalkalmasabb területek:
-Fák alatt és körül
-Bokrok alatt és körül
-Fedélzetek és teraszok körül
-Minden olyan terület, ahol levélszemét gyűlt össze

Szerves ellenörzési módszerek:

A kártevő élet tartamától függően különféle ellenőrzési módszereket lehet használni. Mint a vakondok ezek is telelnek a fúrásaikban és újra aktívak tavasszal, amikor kezdenek párosodni. Miután a tojások kikeltek, a fiókák nyáron nőnek és esznek, ilyenkor teszik a legtöbb kárt. A télen történő kezelés, miközben a talajban rejtve vannak, megakadályozhatja a további alagút kialakulását, azonban a leghatékonyabb kezelés a nyáron alkalmazott kezelés, amely érinti az nimfákat, amikor kiszolgáltatottak. A lótücsök elleni kezeléseket időben el kell végezni, mivel nehezebb lehet a fertőzés megállítása, ha a kár megtörtént. Ezek ellen a legegyszerűbb intézkedés a párzás és a szám növekedésének megakadályozása.
A parazita férgek tavasszal történő alkalmazása segíthet, mivel azok átterjednek a talajban, és amint a nőstények tojásaik lerakódnak, a fonálférgek megállítják a fejlődést. A felnőttekre is kihatnak, és ha a fonálférgek megfertőzik a tücsköket, a kártevők 10 napon belül elpusztulnak. Ezek a paraziták akkor működnek a legjobban, ha szeptember végén és októberben alkalmazzák, amikor a felnőttkori tücskök száma bőséges. Tavasszal, különösen márciusban és áprilisban, mielőtt a felnőttek párosodnának és tojnának, a következő legjobb alkalmazási idő, mivel ez megakadályozza őket, hogy könnyen szaporodjanak.
A lótücskök másik természetes ellensége a tachinid légy, a crabronid darázs vagy a lárva darázs, amely tojásait a lótücskökre helyezi, ahol a lárvák táplálják a lótücskök vérét. Amikor a darázs érett, megöli és megeszi a gazdáját. Az ilyen típusú darazsak nem bántják az embereket, és könnyebben vonzhatók az udvarra, ha gombkövet és borsót ültetnek. Magányos darazsak, tehát nincs esélye, hogy véletlenül rátalál egy fészekre.

Csapdák:

A melaszos házi készítésű csapdák egy másik szerves csapda amely használható lótücskök ellen. Helyezzen üvegedényeket a növénykertbe, olyan helyekre, ahol a lótücsök problémát jelentenek. Tolja be őket a talajba úgy, hogy az üvegek teteje megegyezzen a talajszinttel. Töltse fel mindegyik üveget félig egy rész melasszal és 10 rész víz keverékkel. A lótücsköket vonzza a melasz, és beleesnek az üvegedénybe, és elsüllyednek. Tartsa szemmel a csapdákat, tisztítsa meg és töltse fel őket szükség szerint. Méz vagy sör is használható melasz helyett, mivel ugyanolyan hatékonyságúak.
Ön is készíthet ragacsos csapdákat otthon, és felhasználhatja ezeket a kártevők leküzdésére. Ha vastag papírból derékszögű darabokat vág fel, és az egyik oldalra festi kukoricaszirup és víz keverékével, akkor ragadós csapdája lesz és könnyen használható. Helyezze az ilyen csapdákat a kertbe a földbe, és időről időre figyelje meg őket. Ne feledje, hogy az ilyen típusú csapdák más rovarokat is elfoghatnak, nem csak a célzott lótücsköket.
A sárga műanyag lebegő négyzetek medencébe helyezése vagy egy vödör víz fölé lógása szintén csaliként szolgál a lótücskök számára. Amikor elhagyják a vizsgálatot, vízbe esnek és elsüllyednek.

Taszító növények:

A tücsök rombolására különféle virágot ültethet, például körömvirágot,ri ké körömvirágot vagy krizantémot a növények között. A tűlevelű fák ágait (lucfenyő, fenyő) elterítheti a burgonya  között is, különösen a virágzás után, vagy frissen apróra vágott szárra vagy égerre, 2-4 cm vastag, és mindig kéreggel ragasztva. Ajánlott ezt megtenni, és az ágakat 25-30 cm mélyen és 1,5-2 méter távolságra ragasztani, és kiszáradásuk után cserélni. Ajánlott továbbá a lótücsök nyomvonalakkal jelölt foltok öntözése egy hagymahéj és hagymahulladék infúziójával, egy palántát vagy egy darabolt fokhagymát egy lyukba ültetni, mivel ez egy elriasztó illatot idéz elő, amely miatt a lótücskök áthelyezkednek.

Kémiai megfigyelési módszerek:

A lótücsköket könnyebben lehet ellenőrizni, ha a sérülés kevésbé nyilvánvaló, ami azt jelenti, hogy a tojásokat még nem teszik le vagy a nimfák még mindig fiatalok, és nem tudtak nagy károkat okozni. Miután megvizsgálta a talaj jelenlétét szappan és víz keverékével, folytathatja a rovarirtó szerek alkalmazását, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a fertőzés nem alakul ki és terjed.
A lótücsök sikeres kezelésének kulcsa az időzítés. Az ellenőrzési módszereket tojások kikelte után hamarosan történő alkalmazásával elkerülhetőek lesznek az év későbbi szakaszában okozott súlyos károk. Annak ellenére, hogy kicsi és fiatalkorukban nehezebb megfigyelni jelenlétüket, jobb, ha szembe kell nézni ezekkel a kártevőkkel, mivel a felnőttkor elérésekor, általában tavasszal, nehezebb az ellenörzése. A legtöbb ember lekésik megölni a tücsköt az első megjelenéskor, mivel az első észlelések tél végén vagy kora tavasszal történnek, ám a kártevő legpusztítóbb stádiuma a nimfa szakasz. Ez az a szakasz, amikor a kertben a növényeket és ezek gyökereit a lótücskök megeszik. A velük való küzdelem és a rovarirtó szerek alkalmazásának ideje akkor a legjobb, ha a lótücsök kicsi. Attól a területtől függően, ahol él, a lótücsköknek van egy bizonyos idejük, amikor tojnak, és mikor kelnek ki. A peszticid kiválasztásakor fontos, hogy megtudja, mikor a legmegfelelőbb alkalom arra, hogy azt a használja, nemcsak a felnőtt kártevők, hanem az nimfák elpusztításához is, amelyek a legnagyobb kárt okozzák.
Maga a használat a kiválasztott rovarirtó típusától függ, de a legtöbbet egy éjszakán át kell alkalmazni, ha a hőmérséklet legalább 16 C. Június végén és július elején általában az az időszak, amikor a tojások kikelnek, és növekszik az nimfák populációja. A nyár múlásával folyamatosan esznek és fejlődnek a talajban, károsítva a vegetációt, és így nehezebb kiirtani őket. Attól függően, hogy mikor használja a kezelést, különféle rovarirtó típusokat választhat. Mivel a késő ősszel aktívan keresnek ételt, hogy a telet átvészelhessék, ilyenkor használhatja a csalit tartalmazó készítmény kezeléseket. Ezek általában olyan hatóanyagokon alapulnak, mint a bifentrin, karbaril, imidakloprid, gammacilhalotrin, deltametrin, permetrin.

Függetlenül attól, hogy szemcsés, folyékony vagy por formájában vannak-e, ezen hatóanyagokon alapuló rovarirtó szerek hatékonyan alkalmazhatók a lótücskök ellen. Függetlenül attól, hogy milyen típusú anyagot választott, ellenőrizze a címkét és az utasításokat, mivel egyes rovarirtó szereknél fontos, hogy a talaj megfelelő nedvesség tartalommal rendelkezzen, hogy a termék áthatoljon rajta. Másrészről egyes szerek számára az öntözés szükséges használatuk előtt, után, vagy egyáltalán. Ne felejtse el, hogy annak ellenére, hogy a peszticidek lehetnek a leghatékonyabb módszer a lótücskök eltávolítására, azok befolyásolhatják a pázsitot és a felhasznált környezetet is, ha helytelenül használják őket.
A csalik általában tavasszal hatásosak, mielőtt tojnak a tücskök; hogyha nem él egy különösen veszélyeztetett térségben, akkor egy ilyen kezelésnek elegendőnek kell lennie, hogy egész évig tartson. Ha azonban már súlyos fertőzése van, a csalétkek már nem lesznek hasznosak, és spray-ket kell használnia. Ezeket általában szezononként néhányszor kell alkalmazni (javasoljuk, hogy legalább három hónapig havonta egyszer kezelje), de ha kitartó, és rendszeresen betartja az ütemtervet, akkor több mint hatékony.

A lótücskök időnként beltérben is vándorolhatnak, bár csak véletlenül. Ilyen esetekben csak annyit kell tennie, hogy fel kell söpörni őket, és szabadba kell vinni. Ilyenkor ők teljesen ártalmatlanok; nem haraphatnak, nem tudnak szúrni, és nem táplálkoznak szövettel, papírral vagy bármilyen más anyaggal. Maradandó invázió esetén érdemes további lépéseket tenni és lezárni (vagy tömöríteni) repedéseket, réseket és bármilyen más nyílást, amelyik elég kicsi ahhoz, hogy a házba átjáróként szolgáljanak a tücskök részére, valamint más alkalmi betolakodók számára.

Nem számít, milyen típusú ellenőrzési módszert használ, ügyeljen arra, hogy a gyepet és a kertet is használhatatlanná tegye a kártevők számára. Segít megszabadulni a jelenlegi fertőzéstől, és megakadályozza a jövőbeli fertőzés előfordulását. Mivel a nedves talaj vonzza őket, mert megkönnyíti számukra az ásást, ügyeljen arra, hogy ne biztosítsa számukra a kedvelt nedves körülményeket. Ha a fentebb említettek szerint nem szükséges a gyep vagy a kert öntözése rovarirtó szerek alkalmazása miatt, akkor jobb megoldást találni a hatékony öntözésre, a talaj felszívása nélkül. Annak biztosításával, hogy a talaj nem túl nedves, nemcsak elkerüli a jövőbeli tücskök fejlődését, hanem más kártevőkét is mint, például a penész vagy a gomba.

Van kérdése?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kédezzen