Hogyan szabaduljunk meg a kutyáktól

hogyan-szabaduljunk-meg-a-kutyaktol-canis-lupus

Sok kutya kóborol a tulajdonosok gondozásának hiánya miatt. Vagy elmenekülnek, eltévednek vagy elválnak a tulajdonosoktól, és ha nincs megfelelő címkézésük, ami segít visszatérni otthonukba, elveszhetnek az utcán. Általában kóbor kutyák, amelyet elvesztettek a tulajdonosoktól, jobban hozzászoktak az emberi jelenléthez, de az utcán született és neveltetett kutyák agresszivak lehetnek az emberekkel szemben.
Attól függően, hogy milyen típusú kutyával foglalkozik, kóbor vagy éppen elveszett, különféle módszerek vannak a probléma megoldására. Először meg kell különböztetnie a helyzetet, amellyel szembesül. A kóbor kutya általában óvatos az embereknél és elkerüli az érintkezést. Ne feledje, hogy ha stresszbe kerülnek, félelmük átalakulhat agresszióvá. Az elveszett háziállatok nagyobb valószínűséggel hajlandóak hozzád fordulni, így láthatja, hogy gallérja van-e rajta. Emellett egészségesebbek és tisztábbak is, mint egy valóban kóbor kutya. Annak biztosítása érdekében, hogy nem fognak fenyegetést észlelni, kerülje az uralkodó tevékenységeket, például a kutya közvetlen bámulását, a hirtelen mozdulatokat vagy a hangos zajokat. Még jobb, ha csendesen cselekszik, kerülje a szemkontaktust, álljon oldalra a kutya felé, és hagyja, hogy közeledjen és szimatolja a kezét hirtelen mozdulatok nélkül.

hogyan-szabaduljunk-meg-a-kutyaktol-canis-lupus

Erőszakmentes módszerek a kóbor kutyák kezelésére

Ha egy kutyával szembesül az utcán, vagy ami még rosszabb, egy kutyafalka is nyugodt marad, és ne fuss el. A kutyák valószínűleg ösztönösen üldöznek, és lehetetlen rövid sprintben lefutni őket, tehát a legjobb módszer a lassú elindulás. Könnyebb, ha egyetlen kutyával szembesülnek, de amikor több kutyával szembesül, a kutyák magabiztossága megsokszorozódik, és még koordinálhatják magukat is, hogy elhárítsák az esetleges fenyegetést. Lassan elmozdulva és a fentiekhez hasonló nyugtató jeleket küldve tovább tud mozogni a kutyáktól, és biztonságba kerülhet.
Ha azonban a kutya támadása elkerülhetetlennek tűnik, használjon tárgyat, például hátizsákot, botot, vagy inget az alkarja köré tekerve, ha az idő megengedi, hogy megtámadja a kutyát. Az alkarját minden áron árnyékolja és ne feledje a fejét és az arcát. A területről való meneküléshez sétáljon hátra a támadó kutyától, közvetett módon nézve a kutyára.
Ha egy kutya belép az udvarra, akkor vízzel is öntözze, mivel ez megijeszti őket és visszavonul. Lehetséges azonban, hogy éjjel visszatérnek, tehát ez nem állandó vagy hosszú távú módszer, amelyet használhat.

Kóbor kutyák elhárításának módszerei

Ha nem a felelős tulajdonos nem gondoskodik róla, akkor a kóbor kutyák sok problémát okozhatnak, például ugatást, betegségek terjedését, szemetet fordíthatnak fel és elpusztíthatják az anyagokat, és agresszívak és veszélyesek is lehetnek. A legtöbb kóbor kutya nomád, különösen, ha soha nem ismertek egy házat otthonként. Ezek a kutyák bárhová utaznak, ahol elérhető élelmiszer van, mivel eszik az emberi hulladékot. Ha sikerül elkészíteni olyan falkákat, amelyek segítenek az élelmezés vadászatában, a kutyák még veszélyesebbé válhatnak, amikor szembesülnek egy emberrel.
Nem lesz képes megoldani a kóbor kutyák által okozott túlzott népesség problémáját, ám ezeknek a trükköknek a betartásával képesek lesznek a helyi kóbor kutyákat tartani távol az othonától, vagy elkapni őket, és megfelelő menedékbe vinni.

A fő oka annak, hogy kóbor kutyák barangolhatnak a háza és az udvara körül, mindig az lesz, hogy élelmet és menedéket keresnek. Bármely élelmiszer-forrás eltávolításával elkerülheti az állatok nem kívánt látogatását. Ha saját háziállata van, ne hagyja táplálékát kint. Vigye a tálat belülre, és ügyeljen arra, hogy más kutyák ne férjenek hozzá. Ne hagyjon egyéb ételeket kívül, például barbecue vagy piknik után az udvaron. Győződjön meg arról, hogy szilárd kerítései vannak, amelyek védik az összes haszonállatot, például csirkék, nyulak vagy más apró állatok.
Ellenőrizze azt is, hogy az udvaron tartott szemétkosarak biztonságosan bezáródnak-e egy szoros fedéllel, és biztonságos helyen legyenek. Mivel a kutyák illata érzékenyen fejlett, őket vonzza minden eldobott étel, és átdobhatják a dobozokat, hogy a szeméthez juthassanak. Jobb, ha minden húst vagy maradékot egy műanyag tasakba rak, majd dobja a dobozba, így a szaga nem olyan erős.

Riasztók kutyák ellen:

A rovarriasztók nagyban támaszkodnak arra, hogy szigorúan kellemetlen érzéseket keltsenek az állatok vagy rovarok számára, akiknek szánják őket, akár a természetes ragadozó tulajdonságainak utánozása, akár pedig a kártevő egyszerű eltávolítása révén.

 

Mivel csak az Egyesült Államokban több mint 74,8 millió kutya valaki háziállata, el lehet képzelni, milyen megdöbbentő számú a tulajdonosoktól elveszett vagy az utcán született kóbor kutya. Ez az oka annak, hogy az olyan detergensek, mint az aeroszolos rovarirtó szerek vagy a granulátumok, állandóan nagy igényben vannak. Segítenek a kutya visszatartásában, és biztonságban vannak a bármilyen károktól. Függetlenül attól, hogy aeroszolok, granulátumok vagy akár elektronikus riasztóanyagok formájában használja a tisztítószereket, ne feledje, hogy ez nem oldja meg jól a problémát.
Használhat elektronikus visszatartó eszközöket is, amelyek magas frekvenciájú hangot adnak a kutyák visszaszorítására. Vagy az elektronikus visszatartó eszközök kategóriájába tartoznak azok a vízpermettelő sprinklerek, amelyek az érzékelő aktiválásakor kifújják a vizet. Ön képes lesz megijeszteni a kutyát, és a megrémült kutyák gyorsan máshová kerülnek, de a bátrabbak is ragaszkodhatnak és visszajöhetnek, különösen, ha úgy érzik, hogy van élelmiszer-forrás. A cayenne és a fekete paprika meghintése, különösen a virágok körül és a kertben, megakadályozza, hogy a kutyák az udvarán barangolhassanak, vagy növényeket elpusztítsák. Ez néhány környezetbarát megoldás lehet, amikor a kutyákat távol tartják az ingatlanodtól.

Ezen kívül használhat ammóniával átitatott pamutgolyókat, szeletelt citrusféléket és ecetben átitatott kávészűrőket is, hogy elriassza őket. Ezeknek a visszatartószereknek a szagától és ízétől elréműlnek a kóbor kutyák, legalább egy ideig más területeket keresnek étkezésre, de az ilyen kezelések hátránya az, hogy elég gyakran újra kell alkalmazni őket, és különösen az ammónia befolyásolja a talajt és a növényeket. Meglehetősen nehéz lehet elkerülni, hogy az udvar és a kert rombolja ezeket a módszereket, mivel ilyen esetben a legjobb módszer a kerítés.

Mint fentebb említettem, a ház körül kóborló kóbor kutyák valószínűleg élelmiszer, menedék vagy biztonság szempontjából vannak ott. Mindaddig, amíg van valami nyereség, valószínűleg visszatérnek, sőt, még ha el is hozzák falkájukat, ha van. A megelőzés a legfontosabb, amikor ilyesmi történhet. Jobban távolítsa el az összes élelmiszer-forrást, tisztítsa meg otthona környékét, és ügyeljen arra is, hogy nem táplálja a kóbor kutyákat. Ez csak arra készteti őket, hogy visszatérjenek otthonába, és megszabadulni ez még bonyolultabbá válik. Mivel a kutya az ember legjobb barátja, az emberek általában sajnálják a kóborokat. Ha egy kutya kellemetlenné vált, akkor ugyanúgy kell kezelni, mint egy betolakodó mosómedvét vagy földi patkányt. Táplálásuk csak a biztonság érzetét kelti a kutyák számára, és a továbbiakban nem lesz lehetősége rávenni magát ingatlantulajdonosra, és szembeszállni a kutyával.

Ha kutyája is van, ügyeljen arra, hogy biztonságban legyen. Ha a kóborok éjszaka megjelenhetnek élelmet keresve, akkor kutyája meg akarja óvni otthonát és családját, és bajba kerülhet, főleg, ha egy kóborkutya falka vándorol. A túl agresszív vagy fertőző betegség tüneteit mutató kóbor kutyákat minden áron el kell kerülni, és biztonságos távolságra kell tartani a háziállatoktól. Kerülje a háziállatok szabadon történő etetését, kivéve, ha figyelemmel kíséri az ételt, és ha rágcsálói problémája van, azonnal kezelje. Mindezek csökkenthetik annak esélyét, hogy egy kóbor kutya túl sok pusztítást okozhasson az udvarán.

Csapdák kutyák ellen:

A csapdákat a rovarok vagy más kártevők populációjának megfigyelésére vagy csökkentésére használják. Használhatók a csúszó, repülő rovarok, egerek, patkányok, macskák, kutyák, kígyók és egyéb kártevők ellen. A mechanikus csapdák ideálisak, mivel ismételten felhasználhatók.

 

Annak érdekében, hogy eltávolítson egy kutyát az udvaráról, használhat kerítéseket vagy csapdákat is. Az udvar vagy a kert körül kerítés költséges lehet, de ez egy hasznos módszer, amely távol tartja a kutyákat. Emellett csapdákat is vásárolhat, és csalikkal együtt felhasználhatja őket egy adott kutya elkapására. Ezeket a csapdákat általában rugókkal feltöltött ajtókkal készítik, amelyek aktiválódnak, amikor a kutyák belépnek a csali elfogyasztása érdekében. Az ajtók bezáródnak, és a kóbor kutya belsejében marad, ami lehetővé teszi, hogy mentőcsoporthoz vagy menhelyhez vigye. Először ezt megteheti annak érdekében, hogy megbizonyosodjon arról, hogy eltávolította a kóbor kutyát a tulajdonából, majd telepítsen egy kerítést, hogy megakadályozza, hogy mások kövessék lépéseit. Még ha a kerítés is drágábbnak bizonyul, mint néhány más elrettentő eszköz, ez egy biztonságos módszer, amely a nap 24 órájában biztonságban tartja Önt anélkül, hogy folyamatosan ellenőriznie kellene az udvarát. Ezt azonban állandóan fenn kell tartania, mivel egy kitartó kutya képes lesz bejutni egy kis repedésbe is.

Ne feledje, hogy a kóbor kutyák nem fognak úgy reagálni az Ön felhívására, mint egy elveszett kutya. A legjobb módszer mindig egy csapdába csalogatás, főleg mivel ezek valószínűleg nagyon éhesek. A kóbor kutyák gyanúsak lehetnek bármi új vagy más iránt, amit látnak, ezért próbáljon úgy adaptálni a csapdát, hogy rávegye a kutyát. Lehet, hogy még akkor sem hajlandóak belépni egy új területre, ha a világ kedvenc ételeik ott vannak. Szerezzen bizalmat a csapdaajtó bekötésével, így az nem csapódhat le. Tegye kényelmessé a csapdát úgy, hogy takarót vagy régi törülközőt helyez az aljára, és tegye a csalit a hátába. A kutya számára jó csalétek lehetnek csontok nélküli húsok. A hotdog-ok megtartják alakját, ha esik, tehát ez is jó lehetőség. Ne tegyen semmit csonttal a csapdába. A csirke- vagy pulykacsontok megfojthatják a kutyát, vagy belső problémákat okozhatnak. Néhány nap múlva bontsa le az ajtót, és várja meg, amíg a kutya enni fog. A csapda ajtaja leesik, és elviheti egy helyi menedékházba, ahol megvizsgálják és esetleg elfogadják.

Kóbor kutyák hordozhatnak belső és külső betegségeket, mint például bolhák, kullancsok, fül atkák, Cheyletiella Dermatitis, Scarcoptic mange, Whipworm, Hookworm, Kerekféreg, Coccidia és Tapeworm. Ezen túlmenően fennáll a veszélye annak, hogy a vírusfertőzések átjutnak a széklettel, amely rendkívül halálos lehet más vadon élő állatok számára. Ezeknek a fertőzéseknek egy része a veszettség, a parainfluenza, a leptospirózis és a kórokozó, amelyek emberekre is halálosak lehetnek. Ezért nagyon fontos, hogy megszabaduljunk tőlük. A fent ismertetett módszerek alkalmazásával képesnek kell lenniük arra, hogy a kutyákat távol tartsák a házától, vagy megvédje magát tőlük, ha utcai kóborokkal szembesül. A legjobb megelőző módszer mindig a megelőzés, bármilyen más kártevővel, nem csak kóbor kutyákkal. Biztonságos távolságban tartása rendben van, de igyekezzen elkerülni megjelenésüket. Megszabadulva attól, ami a kutyákat vonzza leginkább az ingatlanához, élelmezéshez és menedékházához, elkerülheti a ház körül kutyák által okozott szükségtelen taszító módszereket és problémákat. Ha többet szeretne megtudni arról, hogyan lehet megakadályozni a kóbor kutyákat, hogy befolyásolják az udvarát, kertjét, vagy hogy az utcán támadjanak meg, olvassa el a „Kóbor kutyákkal való fertőzés megakadályozása” című cikkben található utasításokat.

Van kérdése?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kédezzen