Hogyan szabaduljunk meg a hódpatkányoktól

hogyan-szabaduljunk-meg-a-hodpatkanyoktol-myocastor-coypus

A hódpatkány, más néven folyó patkány vagy nutria egy félig vízi rágcsáló, amely eredetileg Dél-Amerikában őshonos, de azóta bevezettek Észak-Amerikába, Európába, Ázsiába és Afrikába is. Ezekbe országokba azért kezdték tenyészteni, mivel szükségük volt a szőrméjükre, de pusztító táplálkozási szokásaik révén a nutriákat invazív fajokká alakították.
A hódpatkány nagy mennyiségű növényzetet fogyaszt, és mivel gyorsan is szaporodnak, sok kárt okozhatnak, különösen, ha a növényekkel teli területet él. Az egyén napi testtömegének körülbelül 25% -át, az átlagos nutria súlyát pedig körülbelül 5,4 kg (12 font) fogyasztja. Ehetik a növények szárát, vagy áshatnak a talajban, hogy megkeressék a gyökereket és a rizómákat, így képesek megbontani a növényeket, ha magukra hagyja őket. Foltokat hoznak létre a környezetükben, a növényzetet eltüntetik, és más állatok szokásait is megsemmisítik.

hogyan-szabaduljunk-meg-a-hodpatkanyoktol-myocastor-coypus

A fertőzés jelei:

A hódpatkányok jelenlétét a növényzeten okozott károkon is észreveheti. A hódok és a pézsmapockok is hasonló károkat okozhatnak, tehát a kezelt kártevő azonosításának legjobb módja az, hogy megvizsgálják az ott hagyott jeleket. A lábnyomok mellett a hódpatkány a farkával is hagy jelet maga után, ami nyilvánvaló a lábnyomok között. A szemete a nyomvonalak mentén, a táplálkozási helyeken vagy akár a vízben lebegve is megtalálható. Sötétzöld, majdnem fekete színű, hengeres és majdnem 5 cm hosszú.
Fontos, hogy helyesen válassza ki az időzítést és a helyet, ahol a kiválasztott csapdát használni szeretné. Ha támadják a cukornád-mezőket, akkor jobb, ha a rágcsálókkal a növekedési időszakban harcol, miután a károsodás megkezdődött, mivel ekkorra a tápanyagok meglehetősen helyhez kötöttek és a mezők melletti csatornába koncentrálódnak. A legeredményesebben ellenőrizhetők ott, ahol kárt okoznak, és ahol a legaktívabbak, mivel a csalit arra is használhatja, hogy rávezesse azokat bizonyos helyekre, ahol könnyen csapdába csalhatóak.

Az első lépés az élőhely megváltoztatása és a saját környezete lakhatatlanná tétele a hódpatkányok számára. Ügyeljen arra, hogy földje jó vízelvezetéssel és sűrű, gyomnövényes mentes legyen, mivel ez szintén vonzóvá teszi a hódpatkány számára. A gyomirtás segít a mezőgazdasági területek védelmében, és a felesleges növényzet, például a bokrok, cserjék, bozótok eltávolításában is, mivel ezek a tápanyagok otthoni takarójává válhatnak.
A vízelvezetést a hódpatkány felhasználhatja útvonalként, ezért el kell távolítania az álló vizet annak érdekében, hogy csökkentse vonzást arra a környékre. Ha lehetséges, akkor manipulálja a vízszintet egy bizonyos területen, úgy, hogy nyáron csökkentse azt, ami a rágcsálóknak a fennmaradó vízi élőhelyük, így kiteszi őket ragadozóknak, és megkönnyíti a csapdázását. A téli vízszint emelés kiszorítja őket az ásataikból, és hideg időnek teszi ki őket, így megkönnyítve a csapdázást is.

Csapdák a hódpatkányok ellen:

A csapdákat a rovarok vagy más kártevők populációjának megfigyelésére vagy csökkentésére használják. Használhatók feltérképezés, repülő rovarok, egerek, patkányok, macskák, kutyák, kígyók és egyéb kártevők ellen. A mechanikus csapdák ideálisak, mivel ismételten felhasználhatók.

 

A hódpatkány eltávolításának leggyakoribb módja a csapdázás. Lehet, hogy ez egy lassabb módszer, mivel csak egyszerre egyet kaphat el, de hatékony, és miután elkapta őket, távol tarthatja a házától. Használhat egyajtós-csapdát vagy dupla ajtós csapdát, és olyan csalikkal kell csalogatnia őket, amelyeket hódpatkány szeret enni, például zöldségekkel. Attól függően, hogy hány rágcsálóval kell szembenéznie, van néhány csapdázási lehetőség. Mivel a hódpatkányt a törvény védi, a csapdák kiválasztása és a rágcsálókkal szembeni fellépés előtt érdemes ellenőrizni és megnézni, van-e szüksége engedélyre, vagy az ön területén törvényes-e gyilkos csapdákat használni, vagy át kell helyeznie az elkapott hódpatkány. Miután megállapította cselekedeteinek jogszerűségét, választhat többféle csapdázási módszer közül. A nutria elkapása érdekében fontos, hogy néhány nappal azelőtt becsalizza a területet. Használhatja a kukoricát, mivel szereti, és miután megtalálta, többre számít majd, és visszatér a területre. Miután oda vonzza a csapda helyére, beállíthatja a csapdát, és készen áll arra, hogy foglalkozzon az elkapott állattal.

A lábtartó csapdákat a leggyakrabban használják a hódpatkány elfogására, mivel ezek hatékonyabbak, mint a testfogók. Az ilyen típusú csapdákat el kell helyezni a csalétek közelében, a hódpatkány álta használt útvonalak belsejében, vagy a növényzet által létrehozott csatornák közelében. Könnyen lefedheti a csapdát levelekkel vagy más törmelékkel, hogy elrejtse őket. Lábtartó csapdák esetén a csalit a csapda mellé kell helyezni, és nem a csapda belsejébe annak érdekében, hogy a rágcsáló lábát elkapja. Helyezheti azokat úszó tutajokra, amelyeket korábban már becsalizott, mivel a hódpatkány megpróbálja kideríteni, talál-e újra ételt, és csapdába esik. A lábtartó csapdákhoz rendelkezésre állnak fulladáskészletek is, amelyeket rögzíteni kell a vízben lévő szilárd tárgyakhoz, ha elég mély. Ha egyszerű csapdákat használ, akkor rögzítse azokat néhány rönkkel vagy csonkkal, mivel az állat megpróbál elmenekülni, és ellenőriznie kell, hogy nem húzza el a csapdát.

A tőr egy másik csapda típus, amely felhasználható, és egy hurkot használ, amely elkapja a megcélzott kártevőt. A hurok beállítható a cél méretétől függően, és maga a csapdát olyan helyre kell helyezni, amely horgonyként fog működni, hogy tartsa azt lenyomva. Mivel a hódpatkány meglehetősen erős állat, a csapdát rögzítenie kell valami állandóra, például egy fához vagy valamilyen salakba, nem csak egy kőbe vagy egy apró sziklába.Ennek a rendszernek köszönhetően a csapok használata úszó tutajon nem javasolt.
Gyilkos csapdák is léteznek, és azokon a területeken használhatóak, ahol törvényesek erre a célra. Ezek acél négyzetekből készülnek, amelyeket erős rugók szorítanak el egymástól. Ezeket a rugókat egy triggerrel vezérelt mechanizmus segíti a helyén, és amint a hódpatkány érintkezésbe lép a triggerrel, a rugó engedélyezve van, és a két acél négyzet becsukódik. Az ilyen csapdákat testmegfogó csapdáknak is neveznek, és széles körben használják hódok, nyércek és pézsmapatkányok számára is. Elhelyezésük nyomvonalakba, a bejárat közelébe és keskeny vízszintes úton lehetséges, de óvatosan járjon el, mivel a nagy testfogó csapdák veszélyesek lehetnek, és ezeket óvatosan kell kezelni.

Élő csapdákat is lehet használni, főleg, ha nem akarja károsítani a rágcsálókat, és csak máshová áthelyezni őket. Egy- vagy kétajtós élő csapdákat használhat, és csalikkal: kukoricával, édes burgonyával és sárgarépával csalogathatók bele. Az aktív nyomvonalak mentén kell őket elhelyezni, és beállíthat egy rövid csali sort is, amely a csapda ajtajához vezet, mivel ez növeli annak esélyét, hogy egy hódpatkány hozzáérjen. Ezeket a csapdákat úszó tutajokra is lehet helyezni, de előcsali szükséges, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a hódpatkány hozzá van-e szokva a területhez, és hajlandó-e tovább ételt keresni.

Kémiai módszerek:

A méreg is felhasználható, hogy megszabaduljon a hódpatkányoktól. Ha az ásatokba helyezi őket, akkor a rágcsálók megkívánják a mérget, majd elpusztulnak. Vigyázzon azonban arra, hogy milyen mérget szeretne használni, és ügyeljen arra is, hogy gyermekek vagy háziállatok ne legyenek azon a környéken. Ne feledje, hogy a mérgező vegyi anyagok használatához engedélyre van szüksége, ezért a legjobb, ha ezt a lehetőséget a szakemberekre hagyja.
Kémiai vegyület alapján cinkfoszfiddel kezelt csalétket is használhat, de ügyeljen arra, hogy jól szellőztetett helyen tartsa, mivel ez meglehetősen mérgező lehet. Csalétekkel keverve alacsony cink-foszfidtartalom használható, például 0,4 kg vegyi anyagból 43 kg-ig. Az ilyen csalit olyan vízi útvonalon, tavakban és árokban kell használni, ahol állandó víz áll és a közelmúltban található volt a hódpatkány jel. Ezeken a területeken történő csalizás megnöveli a hatékonyságot és csökkenti annak valószínűségét, hogy a nem célzott állatokat érintené. Kis darab hámozatlan sárgarépa, édesburgonya, görögdinnye héja és alma is használható csaliként.
Általában a megmérgezett hódpatkány 25% -a hal meg olyan helyen, ahol megtalálható lehet. Sokuk sűrű növényzetben és más megközelíthetetlen területeken pusztulnak el, tehát a testet a lehető leghamarabb össze kell gyűjteni és ártalmatlanítani kell akár mély temetéssel, akár égetéssel. Így megakadályozható a házi- és a vadállatok kitettsége a cink-foszfidnak. A maradék csalit a címke útmutatásainak megfelelően kell megsemmisítenie.
A kémiai csalik szintén választhatók, mivel feromonokként viselkednek, és vonzzák az egyedeket egy bizonyos helyre. Ez segít, ha csapdákkal kombinálva használja, mivel a hódpatkány könnyen belép az élő csapdába, ha ilyen vonzóval illatosítja.

Riasztók:

A riasztók szintén választhatóak, ha meg akarnak szabadulni ezektől a rágcsálóktól. Függetlenül attól, hogy íz-, tapintó- vagy hangriasztószereket használ, azok jobban alkalmazhatók más ellenőrző módszerekkel, különösen, ha nagy fertőzésről van szó. A riasztók általában akkor működnek jól, ha elegendő az étkezés, és a hódpatkány nem akar enni. Amikor vágyakoznak élelemre, akkor figyelmen kívül hagyhatja a riasztókat, és nem zavarja őket a rossz íz vagy a hangos hangok.
Használhat folyékony riasztószereket azokon a növényeken, amelyeket leginkább szeret enni, különösen virágokon, cserjéken és a fák alapján. Folyékony riasztókat használhat alacsony nyomású permetezővel vagy nagyobb pumpával, attól függően, hogy mekkora felületet szeretne lefedni.
Mozgással aktivált riasztók is használhatók, különösen a vízpermetezőkkel. A közelükben lévő mozgások miatt aktiválódnak, és amint a mozgásérzékelő ki van kapcsolva, szórják a vizet az adott irányba.

Kerítés:

Ön dönthet úgy is, hogy ingatlanát kerítésekkel védi, hogy kizárja a hódparkányokat az udvarából vagy a kertjéből. A kerítéseket legalább 30 cm-re a föld alatt kell betenni, hogy megakadályozza az alattuk történő ásást, valamint az is tanácsolt, hogy a felső részt elektromosan használja és hajnalban és alkonyatkor kapcsolja be, amikor a rágcsálók a legaktívabbak. Lemezvédő pajzsok felhasználhatók a faszerkezetek és a fák sérülésének megakadályozására is. A palántáját huzalhálóval is megvédheti, de a kertben lévő dolgok beburkolása nem túl praktikus és költséghatékony.

Nem számít, milyen típusú ellenőrzési módszert használ, ne feledje, hogy a több kombinációja gyorsabb és hatékonyabb eredményeket ad. És mindig használjon megelőző intézkedéseket, amikor megszabadul a fertőzöttségektől, mivel nem akarja, hogy új harcot kelljen folytatnia ezen rágcsálók ellen.

Van kérdése?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kédezzen