Hogyan szabaduljunk meg a hódoktól

hogyan-szabaduljunk-meg-a-hodoktol-castor

A hódok okos és szorgalmas rágcsálók, mivel képesek szinte bármilyen édesvízi környezetet megfelelő élőhelyré alakítani. Alkalmazkodóképességük és kitartásuk miatt rendkívül károsak. A hódoknak rendkívüli romboló hatásúak lehetnek bizonyos környezetekben, szükségessé téve a hódkezelést.
Annak érdekében, hogy sikeresen megszabaduljon tőlük, előbb meg kell határoznia tevékenységük központját. Fontos a hód élőhelyének megismerése és az általuk okozott károk szintjének ismerete, mivel ez segít meghatározni a probléma kezelésének módjait. Biztos lehet abban, hogy a hódtevékenység van, ha a következő jeleket látja:
-hód gátak
-ösvények / utak
-hód menedékházak
-összeomlott óduk
-levágott vagy övezett fák
-árvíz

hogyan-szabaduljunk-meg-a-hodoktol-castor

A hód gátak okozhatják a vízi utak, az öntözőrendszerek és a fa élőhelyeinek elárasztását, ezért fontos megállítani őket, mielőtt az általuk okozott károk elérnék ilyen nagy szintet. És mivel a hódgátak soha nem hagyják abba a növekedést, akkor biztos lehet benne, hogy folyamatosan időt fognak rágni a fákra, és kárt okoznak. Nem számít, mennyire nagy a problémája a hódokkal kapcsolatban, ezekől a lépésről lépésre követve meg kell szabadulnia. A hatékony eredmény érdekében mindig jobb, ha követ egy integrált ellenőrzési tervet, amely magában foglalja a taszítást, a csapdázást, az élőhely módosítását és eltávolítását.

A hód ellenőrzésének és eltávolításának módszerei

Csapdák a hódok ellen:

A csapdákat a rovarok vagy más kártevők populációjának megfigyelésére vagy csökkentésére használják. Használhatók csúszó, repülő rovarok, egerek, patkányok, macskák, kutyák, kígyók és egyéb kártevők ellen. A mechanikus csapdák ideálisak, mivel ismételten felhasználhatók.

Csapdákkal eltávolíthatják a hódokat az udvarukból, anélkül hogy ártalmat okoznának nekik. Nagyon nehéz lehet őket csapdába ültetni, mivel a hódok intelligensek és képesek lesznek elkerülni a rosszul beállított csapdákat. Ha azonban helyesen állítja be és használja a megfelelő csalit, akkor a sikerül csapdába ejteni. Ügyeljen arra, hogy a megfelelő csapdát válassza, hogy a hód beleférjen benne. Mivel kiszámítható utazási szokásaik vannak, az elhelyezés kulcsfontosságú. Helyezze a csapdát egy hódcsúszda vagy gát keresztirányú mentén. Csalja be a csapdába olyan ételekkel, amelyekhez a hódok vonzódnak, például hód-ricinus vagy nyárolajjal. Használhatja a nyárolajban átitatott almákat vagy ágakat és gallyakat.

Vegye figyelembe azt a tényt, hogy az illata megakadályozhatja a hód belépését a csapdába. Ennek elkerülése érdekében viseljen kesztyűt. Állítsa be csapdáját este, hogy elkapja az éjszakai hódokat. Reggel távolítsa el az üres csapdát, hogy elkerülje a nem kívánt fajok elkapását. Rendszeresen ellenőrizze a csapdát, szem előtt tartva, hogy a hód gyorsan éhessé válhat, kiszáradhat és szorongássá válhat, ezért legyen óvatos, ha a csapdába helyezett hódot kezel. Fogása után helyezze át az állatot más vízi környezetbe, legalább tíz mérföldre a házától.

Kerítés

A hódok bizonyos területekről való kizárására megoldásként tekintheti a kerítést. Helyesen felállítva kizárhatja a hódokat ligetből, erdőből és egyéb területektől. A kerítéseknek nem kell olyan magasnak lenniük, mivel a hódok nem hegymászók, tehát egy 3-4 hüvelyk magas kerítésnek meg kell tennie a trükköt. Az egyes fákat kerítéssel is elkerítheti, hogy a hódok ne érjék el őket és meg ne vágják őket, de a leghatékonyabb megoldás az, ha megakadályozzák őket, hogy a területre bejussanak. Használhat dróthálót vagy elektromos kerítést is. Bár költséges, ez egy hosszú ideje alkalmazható megoldás, amely távol tarthatja a hódokat.

A hódok szeretnek kerek köröket rágni a fákból, hogy segítsék gátépítésüket. Ez kiteszi a fákat betegségeknek és más problémáknak, ezért ha csak néhány fát csomagol, hogy megvédje őket a hódoktól, akkor ezt drótháló használatával teheti meg. Ez megakadályozza, hogy a rágcsálók elérjék mind élelmiszer-forrásaikat, mind építőanyagaikat, és ha nem tudják megvágni a fákat, akkor ösztönözni fogják őket más helyre történő áthelyezésre is. A hatékonyság érdekében a favédőknek meg kell felelniük a következő előírásoknak:
-drótháló vagy drótszövet
-legalább 90 cm magas vagy 60 cm magasabb, mint a legmagasabb hószint
-elég széles ahhoz, hogy lehetővé váljon a fa egészséges növekedése (hagyjon kb. 6 ″ a fa és a burkolat között)

Az élőhely módosítása

A hódok elkerülésének további módja a gátak és menedékházak leszerelése. Ha kulcsszerkezetük lebontásra kerül, nehéz lesz számukra ugyanabban a helyen maradni. Ismert, hogy kitartóak, és képesek egy éjszakán keresztül megjavítani a gátjukat, de ha folyamatosan kitartanak, hogy károsítsák, végül elmozdulnak. A gát károsításakor ügyeljen arra, hogy ne maradjon hód benne, és használjon fa aprítót, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az építőanyagokat nem lehet újra felhasználni. Ellenőrizze, hogy a gát nem újjáépül-e, és hogy nincs-e anyag az újjáépítéshez, ellenőrizze a gát vagy a kunyhó területét.

Hatékony megoldásokkal a hódokat is elriaszthatja. Ilyen megoldások a Thiram, amelyet  közvetlenül a levelekre és cserjékre kell felvinni, amelyeket a hód táplálékként használt. Ezen felül számos más termék is felhasználható különféle formában (aeroszolos rovarirtó szerek, permetezett granulátumok vagy folyékony oldat) a hódok étkezési vagy lakóhelye körül. Ezek befolyásolják táplálékuk szagát és ízét, és a hódoknak át kell költözniük.

Emellett ellenőrizheti a víz szintjét egy adott területen, hogy ez ne váljon elősegítővé a hód lakására. Azáltal, hogy elvezet egy csatornát úgy, hogy a vízszint lelassul, vagy ha a vizet tisztán tartja a törmelékektől vagy bármi mástól, ami akadályozhatja a víz áramlását, akadályozhatja a gát kialakulását. Ha egy tóval foglalkozik, építhet egy csőcsatorna-rendszert, amely lehetővé teszi a víz lefolyását, és nem növekszik olyan nagyra. Csövekkel és más vízelvezető termékekkel csökkentheti a vízszintet, ami meghiúsítja a hódot, és más vízkészletek keresésére készteti őket. Az alábbi lépések végrehajtásával el lehet üríteni egy tót, hogy a hódok számára alkalmatlanná váljon:
-Szerezzen egy lefolyócsövet úgy, hogy két műanyag csatornacsövet összeilleszt, és perforálja az egyiket. A patak vízmennyiségétől függően a csövek átmérője 10, 15, 20 vagy 25 cm lehet (4, 6, 8 vagy 10 hüvelyk).
-Ásson egy lyukat a hód gátjában az eredeti patak csatornája mentén. A cső háromnegyedét állítsa a gát szinte bármilyen szintjére, és nyújtsa át a perforált szélt a hód tóba (felfelé). -Helyezzen súlyt a cső egyik végére.
-Hagyja, hogy a cső körülbelül egynegyede kiszáradjon a gát alsó oldalán.
-A cső perforált oldalához kb. 1 hüvelyk könyököt vagy megfordítást adjon, hogy elkerülje a cső felsõ végének bedugását.

Ne feledje, hogy ezek a módszerek nagy részét együtt kell alkalmazni, mivel ez hatékonyabbá teszi őket. Ezenkívül, miután sikerült megszabadulnia a hódoktól, ne felejtsük el folytatni a megelőző intézkedéseket, például a „Hódokkal való fertőzés megelőzése” cikkben említettekkel. Csak a folyamatos erőfeszítések és a megelőző és ellenőrző intézkedések alkalmazása révén képességeit szabadon megőrizheti.

Van kérdése?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kédezzen