Hogyan szabaduljunk meg a denevérektől

hogyan-szabaduljunk-meg-a-deneverektol-chiroptera

Az élőhelyeknek okozott károk miatt a denevérek általában menedéket találnak házak belsejében, pontosabban a tetőtérben, tetőgerendák, tetőablakok, ívek, tornácok vagy akár a pincék közelében. Természetes élőhelyükben általában nem veszélyesek, mivel fontos ökológiai szerepet töltnek be, virágot beporzva, gyümölcsmagokat diszpergálva, és kártevőket fogyasztva. Ugyanakkor betegséget is hordoznak, tehát ha családja közelében denevérek vannak, a legbiztonságosabb az, hogy a lehető leghamarabb megbirkózzanak ezzel a fertőzéssel.

hogyan-szabaduljunk-meg-a-deneverektol-chiroptera

A denevérek elég rendetlenséget okozhatnak ott, ahol élnek. Függetlenül attól, hogy a kolónia padláson vagy falhiányon helyezkedik el, a kiürítések károsíthatják az anyagokat, és elfogadhatatlanul büdösek lehetnek. A denevérürülékek mikrobákat is tartalmazhatnak, amelyek légúti megbetegedésekhez vezethetnek. A denevérekkel érintkezőknek légzőkészüléket kell viselniük, hogy elkerüljék a potenciálisan káros mikrobák belélegzését.

A fertőzés elleni küzdelem a megelőzés révén

A denevérfertőzés elleni legjobb fellépés mindig a megelőzés. Tehát mindig próbáljon megbizonyosodni arról, hogy a kártevő elsősorban ne léphessen be otthonába. A denevérek beleférnek egy érme méretű lyukakon, a leggyakoribb belépési pontokkal: hiányzó vagy laza lapok vagy táblák, helyek, ahol csövek és vezetékek lépnek be a házba, vagy bármilyen típusú repedés vagy ablakok, ajtók vagy kémények körül .
Ezért elengedhetetlen annak biztosítása, hogy a fentiek mindegyike be legyen fedve, rögzítve és tökéletes működési állapotban. Az is segít, ha eltávolítja a rovarokat és az elhalt faanyagokat a ház környékéről, takarja el az esetleges álló vizet az ingatlanán, és olyan helyekre helyezi a molygolyókat, ahol a denevérek fészket építhetnek. Ezeken a lépéseken keresztül megbizonyosodik arról, hogy a denevérek nem kerülnek be a házába, mivel nincs élelmezési forrása vagy megfelelő helyük a fészkeléshez.

Optikai riasztók a denevérek ellen:

A rovarriasztók nagyban arra támaszkodnak , hogy szigorúan kellemetlen érzéseket keltsenek az állatok vagy rovarok számára, akár a természetes ragadozó tulajdonságainak utánozása, akár pedig a kártevő egyszerű eltávolítása révén.

 • bird x repellents bird x indoor laser bird repellent - 1, smallFree Shipping

  Indoor Laser

  €634.12

   Get rid of:

  • Bats,
  • Birds

   Type of effect:

  • Optic

   Manufacturer:

  • Bird-X
 • bird x repellent bird x outdoor laser bird reppellent - 1, smallFree Shipping

  Outdoor Laser

  €634.04

   Get rid of:

  • Bats,
  • Birds

   Type of effect:

  • Optic

   Manufacturer:

  • Bird-X

Ne feledje, hogy a denevérek általában nem használnak alternatív nyílásokat, ezért ezt minden repedés és rés miatt meg kell tennie; ez időigényes lehet, de végül megszabadul az összes denevértől. Egyszerűbb módszer az egyirányú eszközök használata, amelyeket meg lehet vásárolni vagy építeni egyedileg, háló, PVC csövek vagy üres öntött tartályok felhasználásával. Például ilyen készüléket felépíthet úgy, hogy a nyílást műanyag vagy könnyű, rugalmas hálóval takarja le; rögzítse az oldal teteje mentén és félig lefelé, ügyelve arra, hogy kb. 45 – 60 cm-re nyissa ki a nyílás alsó széle alatt. Tartsa a helyén legalább 5–7 napig; ez biztosítja, hogy az összes denevér kilépjen, és ha akarja, utólag véglegesen lezárhatja a nyílásokat.
Hálókkal, tömítőanyagokkal és zárórácsokkal a belépési pontok lefedéséhez könnyedén elzárhatja a nyílásokat, és távol tarthatja a denevéreket lakóhelyétől. Mivel a piacon nincs sok hatékony csapda, és a denevérek károsítása a legtöbb helyen is illegális, a legjobb dolog az, ha kizárási eszközöket használunk a denevértelep eltávolítására, majd megelőzési módszereket, hogy megakadályozzuk a visszatérést.

Mechanikus riasztószerek a denevérek ellen:

A rovarriasztók nagyban arra támaszkodnak , hogy szigorúan kellemetlen érzéseket keltsenek az állatok vagy rovarok számára, akár a természetes ragadozó tulajdonságainak utánozása, akár pedig a kártevő egyszerű eltávolítása révén.

Ne próbálja elkapni a denevéreket. Nem csak ez nehéz és nagyrészt hatástalan, látva, mivel nagyon jó rejtekhelyük van, hanem veszélyes is lehet, látva, mert agresszivivé válhatnak és megharaphatnak.
Ha már megtörtént fertőzés, a denevérek megszabadulásának legjobb módja a csapdák használata a házon kívül. A fertőzés kezelésének leghatékonyabb ideje az éjszaka, amikor a denevérek általában táplálkozás céljából elhagyják a fészkét. A lehetséges belépések blokkolásával és a külső csapdákba vételével emberséges módon megszabadulhat ezekől a betolakodóktól. Ne feledje, hogy lehetnek olyan egyének, akik hátramaradnak, vagy akár nőstények kölykökkel, tehát óvatosnak kell lennie, amikor az évszakot választja, amikor ellenük akar fellépni.

Ne feledje, hogy a sikeres eltávolítás nagyon függ annak időzítésétől. Ha eltávolítja a felnőtt denevéreket, miközben még kölykök túl kicsik, hogy repüljenek vagy megvédjék magukat, ezek meghalnak; nem csak ez embertelen, hanem még több problémát okoz majd, mivel a denevér halott testeket nagyon nehéz megtalálni, és így eltávolítani. Ezt szem előtt tartva kerülje el a denevérek durva eltávolítását a május – augusztus közötti időszakban; ez attól függ, hogy melyik éghajlaton él, ezért érdemes előre ellenőrizni. Az is tanácsos, hogy a téli hónapokban kerülje a denevérek eltávolítását. Mivel a hideg évszakban hibernálnak, nem fognak kellemetlenséget okozni, de ha kidobják őket, éhen halnak meg.

A denevértelepek általában teljes egészében női denevérekből állnak, ezeket anyasági kolóniáknak nevezik. A nőstények általában mindennap nyáron egy-egy csecsemőt szülnek, tehát a kolónia mérete születéskor megduplázódik. Mivel a denevérek nagyon hosszú ideig élnek, egész évben ugyanazon a helyen maradnak, ha a feltételek megbízhatóak, vagy vándorolnak és visszatérnek minden nyáron. Így az idő múlásával a denevértelepek hatalmas méretűvé válhatnak. A teljesen fertőzött denevér tetőtér az egyik legnagyobb kihívást jelentő probléma a kártevők eltávolítása területén.
A kolónia előzetes megkeresése segít mielött a ház bejáratait kezdi betömni vagy mielött bármilyen intézkedést megtenne. Javasolt a blokkoló műveletek végrehajtása is több éjszakán egymás után, mivel lehetséges, hogy nem minden denevér hagyja el a koloniát táplálkozni ugyanazon az éjszakán. Használjon képernyőket vagy hardver kendőket, és szögezze meg, vagy tűzze őket a nyílásokhoz, de ügyeljen arra, hogy második éjszaka távolítsa el őket, hogy a denevérek többi része ki tudjon lépni. Miután ezt megtette, biztonságosan megtalálhat egy tartósabb módszert a belépési pontok blokkolására.

Ha egy denevér belépett egy helyiségbe, akkor a legjobb módja annak kivezetésére, ha tompítja az összes fényt, bezárja az összes ablakot vagy ajtót, és csak egy kijáratot hagy maga után, és kapcsolja ki az összes elektronikát, ventilátort vagy légkondicionálót, lehetővé téve a denevér számára, hogy a csendben az echolocació segítségével vezesse ki magát. Ez általában elég, és a denevér önmagában kijön, de a saját idején.
Ha a denevérnek nem sikerül kijutnia, megpróbálhatja csapdába ejteni Tupperware-ben vagy egy edényben, tálban vagy vödörben. Várja meg, amíg leereszkedik, kimerült, majd óvatosan helyezze a Tupperware-t a denevér fölé egy falra vagy padlóra, majd csúsztasson egy darab papírt a fal és a Tupperware között, és csapdába csapja be. Ezután óvatosan engedje el kívülről.

Alternatív módszerek a denevérek elriasztására

A denevéreket naftalinnal lehet megriasztani, mivel nem szeretik az illatukat. Amíg a denevérek táplálkoznak, akkor a molygolyókat egy sajtkendő négyzetébe tekerheti, összekapcsolhatja, hogy zsákot készítsen, és azt a denevérek fészkelő helyére tegye, mivel a kellemetlen szag visszatartja őket a visszatéréstől. Lehet, hogy ezt a módszert többször is alkalmaznia kell, mivel a denevérek általában időről időre visszatérnek a régi fészkelőhelyekre.
Egy másik alkalmazható rovarriasztó anyag az aeroszolos kutya- vagy macskariasztó, valamint az ammónia, amely ismét biztosítja, hogy permetezzék azt azokon a helyeken, ahol a denevérek fészkelnek, amikor eltűnnek. Mivel nem szeretik a szagot, ismét kerülni fogják a visszatérést a permetezett helyre, azonban ezt a módszert is meg kell ismételni.

Azt mondják, hogy az ónfólia szalagok vagy a szélben mozgó léggömbök elriasztják a denevéreket, valamint a magas frekvenciájú zajokat kibocsátó gépeket. Az ilyen módszerek hatékonysága azonban vitatható, és ha működne, akkor csak távol tartaná a denevéreket, de ez nem rendezi a kérdést, ha már foglalkozik denevérfertőzéssel.

Mivel a nagy mennyiségben felhasznált naftalin még az emberekre is veszélyes, javasolt a denevérek alternatív megriasztása. Mivel nagyon szereti a sötétséget, fényeket állíthat fel a fészkelő területein, mivel a jól megvilágított hely nem lesz olyan vonzó számukra. Az üvegszálak  is segíthetik, mivel irritálja a denevéreket, amikor érintkezésbe kerülnek azzal. A ház teljes elszigeteléséhez nincs szükség, csupán néhány réteget kell használni azokon a helyeken, ahol a denevérek beléphetnek a házába.
Ha felfedezte, hogy a fészkelőhely a ház közelében van, és meg akarja akadályozni, hogy közelebb kerüljenek és belépjenek otthonába, használjon vizet és permetezze be a területet, mivel ez a denevéreket is megzavarja anélkül, hogy megsértené őket. Ismételje meg a műveletet rendszeres időközönként, amíg a denevérek meg nem fogják érteni, hogy nem fogadják őket ezen a helyen.

Együtt élés denevérekkel

Mint korábban említettük, a denevérek nagyon hasznosak lehetnek a ház körül, különösen egy farm körül és a növények körül. Ha hasznosnak találja jelenlétüket, mivel azok távol tartják a nem kívánt rovarokat vagy más kártevőket, akkor felállíthat egy denevér házat. Így, mivel a fent említett módszereket alkalmazza a lakóhelyén lakó denevérek eldobására, alternatív helyük lesz, ahol fedezhetik magukat, és továbbra is a ház körül maradhatnak. Új fészek létrehozásával lehetővé teszi, hogy élvezhesse az általuk nyújtott előnyöket, elfogyasztva az összes idegesítő rovart, amely zavar, anélkül, hogy aggódnia kellene, hogy valaha is szükségük lesz menedéket keresni a saját házában.
Mielőtt ezen intézkedések egyikét megtenné, ellenőrizze át a denevérekre vonatkozó helyi jogszabályokat. Az Egyesült Királyságban és más országokban a denevéreket törvény védi, és így bármilyen módon történő megzavarásuk illegális. Ha ez a helyzet fordul elő, javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot egy pusztító szakmai céggel, amely megmagyarázza a legjobb cselekedetet.

Van kérdése?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kédezzen