Hogyan szabaduljunk meg a csigáktól

hogyan-szabaduljunk-meg-a-csigaktol-gastropoda

A csiga a puhatestűek osztályába tartozik. Ezek hatással lehetnek a kertjére, és ártalmat okozhatnak a növényeknek, bár a károk súlyossága valójában attól függ, hogy a csiga típusától.
A csigák megszabadulása kihívást jelenthet, de ha az alább felsorolt módszereket követi, akkor sikerül megfékeznie ezeket a kártevőket és kitisztítania a kertjét. Ezeket természetes módszerek, vegyi rovarirtók vagy csapdák felhasználásával el lehet kerülni. Mint bármilyen káros kártevővel szemben, velük szembeni fellépés legjobb módja a módszerek kombinációja. Egy ellenük folytatott összetett fellépés több területet fog lefedni és csökkenti annak újbóli megjelenésének esélyét.

hogyan-szabaduljunk-meg-a-csigaktol-gastropoda

Természetes rovarirtók a csigák ellen:

Különböző típusú természetes és organikus megoldásokat használhat a kertben barangoló csigák leküzdésére. Csapdák készítése a sörből az egyik hatékony módja annak, hogy rácsalja őket, majd megsemmisítse ezeket a puhatestűeket. Ha megtölt egy vödröt sörrel , és egy éjszakára a kertben hagyja, akkor az a csigákat vonzza, mivel ők szeretik a sör illatát. Amint felmásznak a vödörbe, alkohollal lesznek mérgezve, beleesnek és megfulladnak. Reggel csak ki kell üríteni vödör tartalmát. Az ilyen típusú csapda csak rövid sugarú körben működik, így ezt a módszert csak kis kertek esetén ideális használni. Hasonló csapdákat készíthet szőlőlé vagy víz felhasználásával, keverve őket 1/2 teáskanál élesztővel és egy evőkanál cukorral.
Az összetört tojáshéjat szórása a kertbe egy másik hatékony módszer a csigák eltávolításához. Szórja el ezeket a veszélyeztetett növények körül, mivel ezek szintén jótékony hatással vannak a talajra, mivel rengeteg kalciumot tartalmaznak, amely táplálja a talajt. Éles széleik miatt a tojáshéj kellemetlenséget fog okozni a csiga lágy testének, és így ez kerülni fogja a mászást azokon a helyeken ahol tojáshéj védi a növényeket.

Csapdák csigák ellen:

A feromoncsapdák természetes vonzerőkön alapulnak, és ezek felhasználhatók a lepkék fertőzésének kiküszöbölésére. Feromonok használatával vonzzák a lepkéket, amelyek olyan ragacsos anyagba kerülnek, amelyből nem tudnak elmenekülni, ha érintkeznek vele.

A diatómaföld hasonló, mégis erősebb hatást gyakorol a csigákra.Éles szélei átkaparnak a csiga védő nyálkahártyáján és a bőrén, ez kellemetlenséget okoz. Nem okozza a csiga halálát, ugyanúgy, mint a rovaroknál, amelyek exoskeletonját áttöri, és végül meghalnak a kiszáradástól, ám ez nagyfokú kellemetlenséget okoz, és látni fogja, hogy a csiga elfordul attól a helytől, ahol találkozott ezzel a porral. A növények csigákkal szembeni védelme érdekében porlasztja a leveleit kovafölddel, vagy szórja meg az anyagot a földre a veszélyeztetett növények körül egy védőkörben. A nedvesség hatástalanná teszi ezt az anyagot, ezért minden eső után vagy pár nap után, ha a körülmények nedvesek, alkalmazza újra a folyamatos ellenőrzés elérése érdekében.

Sok más szerves anyag is használható, például porított gyömbér, talkum por, égett fa hamva vagy mész. A vízből és az ecetből készült keverék szintén hatékony gyógyszer a kertben lévő csigák megszabadításához. Éjszaka felállíthat egy deszkát, hogy a csigák odagyűljenek aláj, majd reggel permetezzen rá ecetes oldatot, amely megöli őket. Ezt megteheti fordított káposzta levelekkel vagy fordított narancs, grapefruit vagy citrusfélék héjával is. Mivel ezek vonzzák, és azok alá másznak, hogy megszabaduljanak a nap hőjétől, csigákat gyűjtheti és ártalmatlaníthatja, miközben a csapdákat frissre cseréli.

Víz és só keveréke szintén alkalmazható ellenük, mivel a csigákat a só könnyen legyőzi. Kézi kiválasztással egy sós vízzel teli vödörbe dobhatja őket, vagy rájuk permetezheti a keveréket. Legyen óvatos, mivel a só a növényekre és a talaj összetételére is hatással lehet. Ezért jobb, ha nem kerül érintkezésbe a növényekkel, mivel a sós talaj a kertjének kiszáradásához vezethet.
A durva talajtakaró, például a tölgy vagy a cédrus kéreg darabjai dekoratívak és ugyanakkor hatékony csigák elleni korlátot képeznek. A szerves talajtakarók, miközben jótékony hatással vannak a talajra, kiképzik a csigákat élelemmel és nedves menedékkel. A fenyőfákból készült talajtakaró tüskékkel akadályozza meg a csigákat a növényektől. A hamu és a salak gátja segít a csiga tartásában. A salakon durván áthaladnak, és a poros hamu szárítószerként is szolgál. A hamu és a salak előnyösebb. Kerülje a növényekkel való közvetlen érintkezésüket. Fűrészpor-akadályt is létrehozhat a veszélyeztetett növények körül. Ha lehetséges, használjon keményfa fűrészport, mert élesebb és koptatóbb.

A virágcserepek, a növények a kertből, sőt még a fák védelmére rézszalagok is felszerelhetők, amelyek távol tartják ezeket a kártevőket. Nem lesz praktikus a réz felhordása mindazon körül, ami a kertjében van, de jó módszer az érzékeny palánták vagy kis tartályok növényekkel való védelmére. Időnként ecettel kell tisztítania, hogy megbizonyosodjon arról, hogy továbbra is erős a csigák elleni hatása. Az edényeit acélfára is állíthatja, mivel a csigák nem szeretnek rajta mászni.

Természetes ragadozók a csigák ellen:

Ösztönözheti a természetes ragadozók fejlődését is a kertben. A csigák gerinces ragadozói közé tartoznak a cickányok, egerek, mókusok és más apró emlősök, például szalamandra, varangy és teknős. Különböző típusú madarakat is felhasználhat ezek a kártevők ellen, akár csirkék, akár kacsák tartása, ha udvarán van, vagy más madarak ösztönzése a környék látogatására, például rigók, nyírfajok, feketerigók és vad pulyka.

A Decollata csiga (Rumina decollata) nevű ragadozó csiga fiatal csigákkal táplálkozik, és érdemes lehet kipróbálni, de ők is megcsíphetik a fiatal növényeket. Kicsit időt vesz igénybe, hogy létrejöjjön egy megalapozott csiga csoport, de sokan elégedettek voltak az eredménnyel. Ez a csiga féltrópusi és nem él meg mérsékelt vagy hideg kertekben; és olyan helyeken, ahol él, potenciálisan invazív fajként vannak elismerve. Ezek azonban fizikailag vonzó csigák, amikor hatékonyan végzik munkájukat, ösztönözni kell őket ennek folytatására. Ha kipróbálni szeretné ezeket, ügyeljen arra, hogy ne tegyen semmiféle szerves vagy egyéb csigacsalit, mert ezek a csigákat is érintik.

Ha talál egy iszapos nyomot, elpusztíthatja a pályát, hogy más csigák ne kövessék azt, mivel követni fogják egymás nyomát azért, hogy elérjék az élelmiszerforrást. Vannak olyan növények, amelyeket a csiga gyűlöl, mint például a menta, metélőhagyma, fokhagyma, muskátlik, gyűszűvirág és édeskömény. A kert széle körül ültesse őket, hogy ne kerüljenek ezek a kártevők.

Vegyi rovarirtók a csigák ellen:

Ha nem elégedett ezen ökologikus módszerek eredményeivel, akkor dönthet úgy is, hogy kémiai csalétket alkalmaz. A csigák elleni vegyszerek többsége metaldehid alapú. Ezek a termékek mérgezőek és veszélyesek lehetnek háziállatokra (kutyák, macskák, halak), főleg azért, mert hasonlítanak a szemcsés táplálékukra, ezért javasoljuk a legfinomabb szemcsés kémiai csalétek használatát, ha háziállatok vannak azon a területen, ahol a terméket alkalmazzák. A vegyi termékekből származó metaldehid gyorsan kiszárítja a csigát(súlya felét elveszítheti, méretét pedig egyharmadra csökkentheti) abban az esetben, ha ez az anyag megmérgezi. De ha a mérgezés mértéke nem olyan magas, akkor a fertőzött csigák helyrejöhetnek, ha sikerül elrejtőzniük a nedves talajban, vagy ha esik az eső, mivel testük megtisztul. Egy másik hátrány az, hogy a nedvesítés után a metaldehid termékek már nem működnek, tehát minden alkalommal, amikor öntöz vagy esik, újra fel kell használni. Számos kémiai alapú csalétkek működnek, de kötelezővé kell tenni a használatukra vonatkozó utasításokat, és rendkívül ébernek kell lenniük alkalmazásuk módjában és helyén, mivel a káros hatásokat el kell kerülni.

A metaldehiddel ellátott csigacsalik kellően mérgezőek, így ezeket a csalikat nem használja ehető zöldségek körül, és ártalmasak lehetnek a kutyákra, macskákra és halakra is.
Miután megszabadult egy ilyen típusú fertőzéstől, megelőző intézkedéseket kell alkalmaznia, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a csigáknak nincs lehetőségük arra, hogy nagy számban ismét megjelenjenek. Változtassa meg a kert gondozásának módját. Öntözze a növényeket reggel, késő esti helyett, mivel a föld elegendően kiszárad az éjszakai esés idején, és a csiga kijön enni. Mivel a nedves talajt szeretik, mivel jobban haladnak rajta, ez sokkal nehezebbé teszi a körbejutást, és jelentősen csökkentheti a kertben való jelenlétüket. A kertben is gyakran a talajig, főleg a növények és virágágyások körül. Ez elpusztít minden csiga tojást, és segíthet csökkenteni a kertben a jövőbeni csiga populációt. Távolítson el törmeléket a növények alól, így a csigák nem tudnak elrejtőzni alájuk.

Van kérdése?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kédezzen