Hogyan szabaduljunk meg a bűzösborzoktól

hogyan-szabaduljunk-meg-a-buzosborzoktol-mephitidae

A Mephitidae család részét képezik, és olyan emlősök, amelyek képesek erős, kellemetlen szagú folyadékot permetezni annak érdekében, hogy megvédjék magukat a ragadozóktól. Mivel nem ízléses étkezők, és az emberi hulladék fejlődése miatt gyakran tartózkodhatnak az udvar közelében vagy a fedélzetek alatt. Sok környéken jelen vannak, a tömeg nem feltétlenül jelent problémát nekik. A természetüknél fogva nem agresszívak, és nem szándékosan zavarják az embereket, ám az udvaron és a kertben sekély lyukakat áshatnak, rovarokat keresnek enni, ők is takarmányozhatnak, áshatnak a ház alatt, és kárt okozhatnak vezetékekben és berendezésekben. Nem is beszélve arról a rossz bűzről, amelyet hátrahagynak.

hogyan-szabaduljunk-meg-a-buzosborzoktol-mephitidae

A fertőzöttség jelei:

Lehet, hogy megérzi a bűzösborz jellegzetes szagát, de ugyan akkor könnyen felismerheti a jellegzetes fekete-fehér csíkja alapján. Ha a tartós, mocskos szaga zavar téged, ez jele lehet annak, hogy egy bűzösborz menedéket kapott az udvaron vagy a ház közelében. A kicsi, sekély lyukak a gyepben szintén jelek a fertőzésnek, mivel így keresik a rovarokat. A leszakított és megsérült növények szintén jeleik a jelenlétüknek, és bár egyesek kedvezőnek ítélik őket, mivel védik a kertet a túlzott rovaroktól, a bűzösborz kellemetlen lehet, főleg ha sok van belőle. Általában csak egy bejáratot csinálnak, és a fent említett szag a jellemzőjük. A jelenlétüket, a hosszú (körülbelül 5 cm-es), fekete vagy fehér szőrszálak is mutatják.
Általában nem hajlamosak a támadásra, és csak fiókák védelme mellett próbálnak fenyegetni.

Tehát kezdik a lábuk megbélyegzésével, a farok felemelésével és a sziszegéssel, azután pedig a szagos fegyverüket használják. Ha van háziállata (főleg a kutyája), feltétlenül tartsa vissza, mivel valószínűtlen, hogy megértsék ezeknek a jeleknek a fontosságát. Ne feledje, hogy a bűzösborzok látása nagyon rossz! Ha azonban olyan bűzösborzt lát, amely szokatlan viselkedést mutat, például: végtagbénulást, megdöbbenést, körözést, zavarodottságot, merészséget, provokálatlan agressziót vagy derűtlenséget, az valószínűleg veszettséggel fertőzött. Ebben az esetben soha ne közeledjen hozzá. Legyen még óvatosabb, ha visszalép melőle.

Megszabadulni a bűzösboztól:

Mivel általában nem agresszívek és hasznosak lehetnek a kertjében, a bűzösborzokat nem tekintik nagyon veszélyesnek. Ugyanakkor hajlamosak a betegségek hordozására, és a permetezés félelme arra késztetheti önt, hogy minél előbb megszabaduljon tőlük. Vonzodnak az ön otthonába, mivel lehetőségük van élelmet és menedéket találni, tehát a vonzószerektől való megszabadulás lesz az első lépés a bűzösborz fertőzés megszabadulásához.
Próbáljon meg eltávolítani az ingatlanából mindent, ami a számukra könnyen élelmiszer-forrássá válhat.

Távolítson el minden rejtekhelyet, amelyet menedékként használhatnak, és kezdjen el riasztókat használni annak érdekében, hogy tulajdonát még inkább szokatlanná tegye számukra.
-ne táplálja háziállatait kint, vagy ha erre szükség van, vegye el a megmaradt ételt, miután befejezték;
-ne hagyja, hogy a madármagok a földön maradjanak, miután leestek a madáretetőből;
-ellenőrizze, hogy a kukái jó helyen legyenek, és be legyenek fedve, vagy tárolja őket az istállóban, a garázsban éjszaka;
-használjon zárt komposztos tartályt;
-távolítsa el a faoszlopokat vagy bármilyen egyéb hulladékot az udvarról, mivel ezek menedéket biztosíthatnak a bűzösborzok számára;
-kaszálja a gyepét, vágja le a kertből a magas füvet és bokrokat, valamint seperje a lehullott leveleket;
-a lehető leghamarabb takarítsa be az érett gyümölcsöt és zöldséget;
-rovarfertőzés esetén azonnal foglalkozzon vele, mivel ez lehet a fő vonzerő a bűzösborzok számára;
-zárjon be dróthálóval minden lehetséges rejtekhelyet vagy hozzáférést az alagsorához, verandájához vagy fedélzetéhez;
-töltse be kaviccsal az elhagyott ásatokat;
-zárja be a istállókhoz és a csirkeólhoz való hozzáférést;
-tegyen fényeket az udvarra vagy a tornácra, mivel a bűzösborzok inkább a sötét helyeket szeretik.

Miután megszabadult az összes olyan kártevőtől, amely vonzza ezeket a kártevőket az ön tulajdonára, elkezdheti alkalmazni a különféle védekezési módszereket. A bűzösborzokat különféle módon lehet kiküszöbölni, a csapdától az elrettentő eszközök használatáig és azáltal, hogy kerítéssel megszakítják az ingatlanukhoz való hozzáférésüket. A károsítóktól való megszabadulás legjobb módja azonban a többféle ellenőrzési módszer összekeverése a gyorsabb, pozitív eredmény elérése érdekében.

Csapdák a bűzösborzok ellen:

A csapdákat a rovarok vagy más kártevők populációjának megfigyelésére vagy csökkentésére használják. Használhatók feltérképezés, repülő rovarok, egerek, patkányok, macskák, kutyák, kígyók és egyéb kártevők ellen. A mechanikus csapdák ideálisak, mivel ismételten felhasználhatók.

Miután megállapította, hogy az ingatlanán egy bűzösborz található, a legbiztonságosabb az élő csapdák használata. A fertőzöttség mértékétől és a kártevők által okozott károktól függően ez csapda kicsit lassú lehet, de nagyon hatékonynak bizonyulhat.
A csapdák olyan helyeken helyezkedhetnek el, ahol a legtöbb bűzösborz által okozott kárt tapasztalta, vagy ahol észrevette őket. Ismert, hogy fák vagy rönkök mélyedéseiben, épületszerkezetek alatt, tornácok vagy kefe-cölöpök alatt vagy barlangokban menedéket találnak. Ha megtalálja a odvúkat, akkor csapdát is helyezhet előtte egy sima felületre, hogy biztosítsa annak stabilitását.

Sokféle csalit lehet használni, ha megpróbálja csapdába vonzani őket. Habár ismertek, hogy opportunista módon fogyasztanak, az olajos ételek vonzzák őket, például a halak, a szalonna, a tonhalkonzerv, a háziállatok eledele, a csirke zsigerek, a rovarok, a lárvák vagy akár földimogyoróvajas kenyér is. Az előcsalizást is lehet használni annak érdekében, hogy a bűzösborzok biztonságban érezzék magukat. Ügyeljen azonban arra, hogy ne helyezzen túl sok csalit kívülre, hogy a bűzösborz jóllakjon, mielőtt a csapdába kerülne.
Mivel a bűzösborzok éjszakai állatok, a csapdákat alkonyatkor vagy este kell beállítani, és ha semmit nem fog meg, reggel ki kell üríteni. Figyelje a csapdát, és ellenőrizze, hogy az állat nem marad-e csapdában túl sokáig, mivel ez csak izgatottabbá teszi azt.

Miután elfogta a bűzösborzt, ügyeljen arra, hogy ez ne ijedjen meg. Miközben lassan megközelíti a csapdát, takarja le magát egy takaróval, hogy védekezzen az állattól, ha az permetezik, és ügyeljen arra, hogy ne végezzen olyan hirtelen mozdulatokat, amelyek meg tudják ijeszteni. Óvatosan helyezze a takarót a csapda fölé, mivel a bűzösborz általában nem permetez, ha nem veszi észre. Kezelje óvatosan, és helyezze el a kártevőt az ingatlanától távol.
Egyesek hajlamosak elkerülni ezt a módszert, mivel ismert, hogy a bűzösborzok ha veszélyben érzik magukat a permetező mirigyeiket aktiválják, azonban ha a csapdát körültekintően kezeli és nem ijeszti meg a kártevőt elkerülheti a permetezés veszélyét.

Riasztók a bűzösborzok ellen:

A bűzösborzok elriasztása több módszerrel is elvégezhető. Legyen az mozgással aktivált riasztókkal, szerves vagy kémiai szerekkel, ezek segíthetnek a kártevők távol tartásában az ingatlanától. Mint fentebb említettük, a bűzösborzok inkább a sötét helyet részesítik előnyben, mivel ezek éjszakai lények. Ha világítótestet telepít az udvarra, ez kevésbé válik vonzóvá számukra, és elkerülheti, hogy éjjel ételt keressenek az udvarán. Azonban, ha a világítás egész éjjel ragyog kint, más kártevők, vonzódhatnak például a tücskök vagy az éjszakai lepkék, így jobb LED-eket vagy sárga izzókat használni. A magas villamosenergia-számlák fizetésének elkerülése érdekében fontolja meg a napfény vagy az energiatakarékos világítás használatát is.

Más elektronikus riasztók a mozgással aktivált sprinklerek lehetnek. Automatikusan bekapcsolhatnak, amikor érzékelik a mozgást, és vízforralással riasztják el a betolakodókat. Az udvar bármely pontjára telepíthetők, és nagyszerű hosszú távú megoldást jelentenek többféle kártevő ellen. A védendő területtől függően elektronikus riasztóanyagokat helyezhet a kertbe, játszótérre,útra, virágágyásokra, kukoricamezőre, parkba, vagy medencék mellé, fametszetek vagy szemetes kannák közelében. Kevés karbantartást igényelnek, és a felszerelés után képesek megvédeni az ingatlant azáltal, hogy a mozgást észlelés után vízzel ijesztik meg.

A természetes hatóanyagokból előállított riasztók arra szolgálnak, hogy irritálják a bűzösborzokat, és taszítsák őket, amint azok érzékelik vagy megérintik őket. A ragadozó vizelet használata az első természetes taszítószer, amelyet kipróbálhat. A prérifarkas vagy a róka vizelete működik a legjobban. A hátránya, hogy ezt meglehetősen gyakran újra kell alkalmazni, különösen eső után. A használt cica alom is használható és szétszórható az odú közelében és a ricinusolaj szintén meg tudja csinálni a trükköt.

Cayenne paprika és citrusfélék héja is felhasználható. Elszórva őket olyan helyekre, ahol a bűzösborzok szeretnek barangolni, így elkezdik kerülni ezeket a helyeket, mivel nem szeretik az erős szagot. Készítheti a Cayenne és víz keverékét is, hogy paprikasprayt készítsen. Ennek használata és az esetleges fertőzött területeken történő alkalmazása is elriasztja a kártevőket. Ugyanakkor az ilyen típusú riasztószereket gyakran újra kell használni a hatékonyság érdekében.

Kémiai oldatok használata esetén ammóniát vagy molygolyókat használhat annak érdekében, hogy megakadályozza a bűzösborzokat. Az erős szaga miatt a terület szinte lakhatatlanná válik, ám ezen módszerek alkalmazásakor legyen óvatos, mivel ezek nagyon mérgezőek. A molygolyókból és az ammóniából származó füst a háziállatokat és a gyermekeket is befolyásolhatja, ezért ügyeljen arra, hogy azokat olyan területeken használja, ahol senki sem férhet hozzájuk, kivéve a bűzösborzokat.

Folyékony és szemcsés riasztók is léteznek, és ezek célja, hogy megfékezzék a bűzösborzokat. Akárcsak a paprika spray-vel vagy az elszórt cayenne-paprikával és citrushéjjal, ezek a boltban vásárolt repellensek alkalmazhatók azokon a területeken, ahol a bűzösborzok valószínűleg vándorolnak. A szemetes kannák vagy szemeteszsákok közelében, a fa cölöpök körül, vagy a növények, a fű, az utak közelében ezek minden olyan helyen, ahol a bűzösborzok időt töltenek élelmet keresve, és így jó helyek a riasztók elhelyezésére.

Kerítésezés:

Az elkerítés végső módszerként szolgálhat arra, hogy a bűzösborzokat távol tartsa az otthonától. Mivel a bűzösborz nem jó mászó, a megfelelően felszerelt kerítés, még ha nem is nagyon magas, meg tudja csinálni a trükköt. A legjobb, ha azt a talaj alá ássa, ahelyett, hogy nagyon magasra állítaná, mivel a bűzösborzok jó ásók. Ennélfogva fontosabb megakadályozni, hogy alá menjenek. Ha a kerítést úgy építi, hogy távol tartsa a bűzösborzot, ügyeljen arra, hogy 1,2 m-rel a talajszint felett, de kb. 60 cm-rel a talajszint alatt legyen. A föld alatti rész kifelé hajlításával megakadályozhatja azt, hogy a bűzösborzok alatta ásni tudjanak. A háló kerítésnek felszerelése az aljzatban vagy alsó szerkezetek bármelyik nyílásának lefedésére szintén segíthet, mivel a bűzösborzok önmagukban költöznek, hogy könnyebben hozzáférhető menedéket találjanak.

Az elővárosi területeken előforduló gyakori bűzösbozok, valamint a háziállatok (különösen a kutyák) vagy akár az emberek közötti elkerülhetetlen találkozások miatt fontos tudni, hogyan lehet eltávolítani a bőrön lévő szagot. A leghatékonyabb (és a legszélesebb körben ajánlott) az alábbiak keveréke:
-hígított hidrogén-peroxid (3%) – körülbelül 1 kg;
-szódabikarbóna – körülbelül 50 g;
-és mosogatószer – körülbelül 5 g.

Ez semlegesíti a szőr, a bőr és egyes ruhák szagait (bár ezeket a lehető legjobb ha eldobja). Miután önt vagy háziállát permetezték, és azonnal a keverés után használja fel az oldatot. Viseljen gumikesztyűt, és ha lehetséges, szabadban használja, 5 perc elteltével öblítse le és szükség esetén ismételje meg a folyamatot. Miután a szag megszűnt, kövesse egy hosszú, forró zuhannyal.

Ne feledje, hogy a bűzösborzoktól való megszabadulás nehéz feladat lehet, mivel ezek nagyon ellenállóak az ellenőrzési módszerekkel szemben. Különösen a fiókák gondozása esetén az anya sok taszító módszert képes elviselni. Mivel tavasszal szaporodnak és ápolják fiókáikat, ez nem egy megfelelő időszak az elriasztásukra tehát, mielőtt a tenyészidőszak megkezdődik, kell eltávolítani őket. Ne felejtse el, hogy jobb a több ellenőrzés módszere, mivel nagyobb esélye van a leküzdésükre. A megelőző intézkedések alkalmazása szintén segítséget nyújt, mivel elkerülhetővé kell tennie egy másik fertőzés kezelését, miután megszabadult a jelenlegitől.

Van kérdése?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kédezzen