Éjjeli lepkék általi fertőzés megelőzése

ejjeli-lepkek-lepidoptera-altali-fertozes-megelozese

Ha gyanítja, hogy otthonát és környékét az éjjeli lepkék és hernyóik fertőzhetik, csak alaposan meg kell vizsgálnia a növényeit. Ha észreveszi, hogy növényeinek szabálytalan rágási nyomaik vannak, akkor fertőzött lehet. Egy másik dolog, amelyet észrevehet, ha valóban megfertőződött, a növényekben vagy a földön maradt ürülék (ezt nehéz megfigyelni valakinek, aki még nem tanulmányozta az éjjeli lepkét és hernyóit).
A legfontosabb dolog, amit megtehetett annak elkerülése érdekében, hogy az éjjeli lepkék belépjenek az otthonába, az, hogy szúnyoghálókat helyezzen minden ablakra és ajtóra. A szúnyoghálók segítenek megakadályozni más kártevőktől is, amelyeket a ház belsejében a fény vonz.

ejjeli-lepkek-lepidoptera-altali-fertozes-megelozese

Annak biztosítása érdekében, hogy az éjjeli lepkék és kártevői távol maradjanak házától és kertjétől, próbálhatja házát és kertjét alkalmassá tenni ragadozóknak: vakondoknak, bogaraknak, denevéreknek, sündisznóknak és szarvasoknak. A kertet tisztán kell tartania, szükség esetén öntözve. Ne felejtsen el néhány paradicsomot és zellert ültetni, mivel azok erős illata miatt a hernyók és a hasonló kártevők távol maradnak. Ezenkívül győződjön meg arról, hogy kertje madárbarát, mivel számos madárfaj szereti a hernyókat.
Vegye figyelembe, hogy az első éjjeli lepkék és a hernyók ellen már az első alkalommal lépéseket kell tennie. Ne várjon túl sokáig, mivel a helyzet elég gyorsan elkerülheti az irányítást.

Éjjeli lepkéket megelőzési tippek:

Az éjjeli lepkék otthonában vagy vállalkozásában történő megelőzésének mindig tartalmaznia kell a beltéri belépés megtiltásának módját. A lepkék bent a tojásokat helyeznek sötét és ritkán zavart területeken, például szekrényekben, ahol ruházat vagy egyéb textil tárolható és megsérülhet.
-használjon szúnyoghálót – vagy húzza függönyöket éjjel, hogy megakadályozza az éjjeli lepkék belépését otthonába az ajtók és ablakok útján;
-rendszeresen porszívozzon – gondoskodjon arról, hogy a rejtett területeket (például nagy bútorok vagy kanapék alatt) rendszeresen porszívózza, hogy megpróbálja eltávolítani az éjjeli lepkék tojásait, mielőtt azok kikelnek.
-a tárolt textíliákat tartsa lezárt zacskókban – ha hosszabb ideig tervezi a textíliák tárolását, akkor zárt műanyag zacskókban vagy bőröndökben tartsa őket, hogy megakadályozzák az éjjeli lepkék tojások bejutását.
-tiszta ruhák – az éjjeli lepkék vonzódnak a piszkos vagy szennyezett ruhákhoz, ezért tárolás előtt mindig alaposan tisztítsa meg a ruhákat.

Az éjjeli lepke fertőzés magas kockázatú területei a következők:

-Ágyak alatt – különösen a kevésbé használt szobákban.
-Ritkán használt szekrényekben, fiókokban
-Tetők és padlások – az éjjeli lepkék vonzódhatnak a madárfészekbe az otthonok ereszében.

Az éjjeli lepkék megelőzésének természetes módja:

Levendula: Töltsön meg egy tasakot szárított levendulával, vagy merítse pamutgolyókat levendula illóolajba. Ezután tegye őket a szekrényekbe, a fiókokba és a szezonon kívüli ruhás dobozába. A levendula számunkra nagyon illatos, de nagyon riasztó az éjjeli lepkék és más rovarok számára.

Menta: A mentalevél egy másik hatékony riasztóanyag. Helyezzen egy marék szárított borsmentát egy tasakba, vagy tegyen leveleket a ruhái közé. A borsmentaolaj is jól működik. Tegyen néhány cseppet egy pamutgolyóra, és dugja be a szekrény sarkába. Adjon hozzá még borsmenta olajat, amikor a szaga kezd elveszni. A menta az egerek távoltartására is jó.

Cédrus: A cédrusfa már régóta elismert ellenszer az éjjeli lepkék ellen, és jól is működik. Ha szerencséje van egy cédrussal bélelt szekrénye vagy ládája, akkor feltétlenül használja azt. Ellenkező esetben vegyen néhány cédrus forgácsot vagy tömböt az üzletből, és helyezze őket oda, ahol szüksége van. Még vásárolhatóak olyan cédrus fiókbetétek vagy cédrus gyűrűk, amelyek akasztók fölé illeszkednek. A cédrus idővel elveszti illatát (taszító tulajdonságát). Az illat visszatérése érdekében finoman csiszolja meg a cédrust, vagy vásároljon egy üveg cédrusolajat, és tegye a fára.

Szegfűszeg, kakukkfű és rozmaring: Töltsön meg egy tasakot e négy gyógynövény egyikével vagy ezek kombinációjával, hogy az éjjeli lepkéket hónapokig távol tartsa. Míg az éjjeli lepkéknek nem tetszik ezeknek a gyógynövényeknek a szaga, az embereknek biztosan tetszik. Cserélje ki a tasak tartalmát hathavonta, vagy bármikor, amikor elvesztik az aromájukat. Pénzmegtakarítás érdekében vásároljon gyógynövényeket az élelmiszerbolt ömlesztett tartályából. A legtöbb természetes élelmiszerboltban lehet kapni.

Van kérdése?

 1. T. CÍM! Kérdésem: az éjjeli lepke mivel táplákozik? Pl. a sötétítő függönyt is megrághatja?

  Zsuzsa -
  Válasz
  1. Jó napot kívánok! Számos éjjeli lepkefaj létezik, és ezek étrendje és viselkedése nagyon eltérő lehet egymástól. Adott lepkefélék valóban károsíthatják a textíliákat, ruhaneműket, beleértve a függönyoket és sötétítőket is.

   Nexles -
   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kédezzen