oposszumok-didelphimorphia-altali-fertozes-megelozese

Oposszumok általi fertőzés megelőzése

Az oposszumok Észak-Amerika egyik félreérthetetlen állata, mivel ezek az egyetlen erszényesek, akik az észak-amerikai kontinensen élnek. Míg az oposszumok egykor csak Dél-Amerikában voltak őshonosak, ma már az Egyesült Államok keleti és déli államainak közös látványa. Az oposszumok legkönnyebben felismerhetők hófehér arcukról, barna / fekete testükről és hosszú szőrtelen rózsaszín farkukról. Ez a farok előre nyomódik, és gyakran láthatja az oposszumot, amely a farkával ételt szállít, vagy a farkától fogva lóg a fán. Az oposszumokat invazív fajnak vannak tekintve, mivel őshonosak ezen a földön; mindazonáltal ezeket általában ártalmasnak tartják azok, akik az oposszumok közelében élnek. Az oposszumok általában nem agresszív állatok, de egészségtelen feltételeket hozhatnak létre, és betegségük esetén agresszívvé válhatnak.

hodpatkanyok-myocastor-coypus-altali-fertozes-megelozese

Hódpatkányok általi fertőzés megelőzése

A hódpatkány (Myocastor coypus) egy nagy, sötét színű, félvizi rágcsáló, őshonos Dél-Amerikában. Könnyen összetéveszthető a hóddal (Castor canadensis) vagy a pézsmapocokkal (Ondatra zibethicus), különösen úszás közben. Ez a felületes hasonlóság akkor fejeződik be, amikor az állatot részletesebben megvizsgálja. A nutria más elnevezései közé tartozik a coypu, a hódpatkány, a dél-amerikai hód, az argentin hód és a mocsári hód. Rövid lábakkal és robusztus, erősen ívelt testtel rendelkezik, amely kb. 61 hüvelyk (24 hüvelyk). Kerek farka 33-16 hüvelyk (13–16 hüvelyk) hosszú és kevés hajjal. A hímek kissé nagyobbak, mint a nőstények; átlagos súlyuk körülbelül 5,4 kg. A hímek és a nők 20 font (9,1 kg) és 18 font (8,2 kg) nőhetnek.

ejjeli-lepkek-lepidoptera-altali-fertozes-megelozese

Éjjeli lepkék általi fertőzés megelőzése

Ha gyanítja, hogy otthonát és környékét az éjjeli lepkék és hernyóik fertőzhetik, csak alaposan meg kell vizsgálnia a növényeit. Ha észreveszi, hogy növényeinek szabálytalan rágási nyomaik vannak, akkor fertőzött lehet. Egy másik dolog, amelyet észrevehet, ha valóban megfertőződött, a növényekben vagy a földön maradt ürülék (ezt nehéz megfigyelni valakinek, aki még nem tanulmányozta az éjjeli lepkét és hernyóit).
A legfontosabb dolog, amit megtehetett annak elkerülése érdekében, hogy az éjjeli lepkék belépjenek az otthonába, az, hogy szúnyoghálókat helyezzen minden ablakra és ajtóra. A szúnyoghálók segítenek megakadályozni más kártevőktől is, amelyeket a ház belsejében a fény vonz.

pezsmapockok-ondatra-altali-fertozes-megelozese

Pézsmapockok általi fertőzés megelőzése

Bár a pézsmapocok őshonos Észak-Amerikában, betelepített faj Európa, Ázsia és Dél-Amerika egyes részein is. Néhány európai országban, például Belgiumban, Franciaországban és Hollandiában a pézsmapockot invazív kártevőnek tekintik, mivel elterjedése károsítja a gátakat és a talajt, amelyek ezeket az alacsonyan fekvő országokat védik az árvíztől. Ezekben az országokban a pézsmapockokat csapdába ejtetik, megmérgezik és vadásszák, hogy leccsökentsék a létszámukat. A pézsmapockok a kukoricát, valamint a víztest közelében növekvő egyéb mezőgazdasági és kerti növényeket eszik, így a gazdák kártevőknek is tekintik őket.

aszalvanymolyok-plodia-interpunctella-altali-fertozes-megelozese

Aszalványmolyok általi fertőzés megelőzése

A Plodia interpunctella, az aszalványmoly néven is ismert, ezek a világszerte előforduló, közönséges gabonával táplálkozó kártevők, amelyek gabonafélékkel és hasonló termékekkel táplálkoznak. Fertőzhetik a növényi eredetű száraz élelmiszerek széles skáláját, például a gabonaféléket, a kenyeret, a tésztát, a rizst, a kuszkuszt, a lisztet, a fűszereket vagy a szárított gyümölcsöket és a dióféléket. Szokatlan mindennapi ételek közé tartozik a csokoládé és a kakaóbab, a kávépótló és a sütik. Ismertek arról is, hogy a kereskedelemben részt vevő madarak élelmezését, például a repedt kukoricát is megfertőzik. Úgy tűnhet, hogy az általuk fertőzött étel be van hálózva.

ruhamolyok-tineola-bisselliella-altali-fertozes-megelozese

Ruhamolyok általi fertőzés megelőzése

A Tineola bisselliella, az úgynevezett ruhamoly, olyan lepkefaj, melynek lárváit súlyos kártevõnek tekintik, mivel fõ táplálékuk ruházatból származik, különösen gyapjúból, de sok más természetes rostból, valamint a legtöbb rokon fajhoz hasonlóan, tárolt élelmiszerekből, például gabonafélékből. Ez a faj képes keratin fehérjét emészteni a gyapjúban és a selyemből. A ruhamolyok a piszkos szöveteket részesítik előnyben a tojásuk beillesztésekor, és különösen vonzzák őket azok a szőnyegek és ruhák, amely emberi izzadságot vagy más szerves folyadékot tartalmaznak; a szennyeződés nyoma alapvető tápanyagokat biztosíthat a lárva fejlődéséhez. A lárvák nemcsak az ételek miatt vonzódnak ezekhez a területekhez, hanem a nedvesség miatt is, mivel nem igényelnek vizet.

szunyogok-culicidae-altali-fertozes-megelozese

Szúnyogok általi fertőzés megelőzése

A világ különböző részein már több mint 3500 szúnyog fajt fedeztek fel. Néhány, az embereket megcsipő szúnyog rutinszerűen számos fertőző betegség vektorjaként szolgál, évente több millió embert érintve. Mások, amelyek nem rendszeresen harapják az embereket, de az állatbetegségek átvivőiként, katasztrófa hatást okozó tényezőkké válhatnak az új betegségek zoonózisához, ha élőhelyüket megzavarják, például a hirtelen erdőirtás miatt. Számos, ha nem mindegyik, a szúnyogok vérszívó faja meglehetősen szelektív tápláló, amely bizonyos gazdafajokra specializálódik, bár gyakran enyhíti szelektivitását, amikor súlyos versenyt tapasztalnak az élelmezés miatt, a gazda test részéről védekező tevékenységet vagy éhezést tapasztalnak.

vakondok-talpa-europaea-altali-fertozes-megelozese

Vakondok általi fertőzés megelőzése

A vakondok kicsi emlősök, amelyek a föld alatti életmódhoz igazodtak. Hengeres testükkel, bársonyos szőrzetükkel, nagyon kicsi, észrevétlen fülekkel és szemmel, csökkent hátsó végtagokkal és rövid, erőteljes mellső lábakkal, nagy mancsokkal, ásásra alkalmasak. Meglehetősen elterjedtek az egész világon, Észak-Amerikában, Ázsiában és Európában találhatók.
A vakondokat egyes országokban mezőgazdasági kártevőknek tekintik, míg más országokban, például Németországban, védett fajok, de engedélyükkel elpusztíthatóak. A vakondok által idézett problémák magukban foglalják a silózás szennyezését talajrészecskékkel, ami az állatok számára alkalmatlanná válik, a legelőnek friss talajjal való borítása csökkenti annak méretét és hozamát, a mezőgazdasági gépeknek kövek általi károsodása, a fiatal növények károsodása a talaj miatt, a gyepek inváziója a legelőre frissen megdöntött talajnak való kitettsége révén, valamint a vízelvezető rendszerek és a vízfolyások károsodása.

lotucsokfelek-gryllotalpidae-altali-fertozes-megelozese

Lótücsökfélék általi fertőzés megelőzése

A lótücsökfélék egyedülálló lények, amelyek jól alkalmazkodnak a föld alatti környezethez. Kiterjedt alagútrendszerük és agresszív viselkedésük rombolóvá teszi őket és figyelmet igényelnek. A föld feletti tünetek hiánya miatt, míg a lótücskök kicsik (és könnyebben ellenőrizhetők), ezeket nehéz időben észlelni.
A lótücskök kezelésének kihívása azonban messze túlmutat azon a tényen, hogy a talajfelszín alatt élnek, és elkerülik a felismerést. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a lótücskök képesek megbirkózni a legnagyobb erőfeszítéseinkkel is. A legjobban meg lehet érteni őket, ha meg figyeli életciklusukat és viselkedésüket.

amerikai-csotanyok-periplaneta-americana-altali-fertozes-megelozese

Amerikai csotányok általi fertőzés megelőzése

Az amerikai csótányt, amely nagyobb, mint a német és a keleti, a sötétség és a páratartalom vonzza. Felmásznak az alagsorból vagy a csatornából származó csövekben, és különösen a régi épületben lévő lakásokban és házakban jelennek meg, ahol az udvarukban szennyvízcsatorna található.
Ezeket a csatorna kártevőket, más néven amerikai csótányokat, gyakran észlelik nedves környezetben és magas páratartalmú helyeken. Mivel beléphetnek a lakóhelyre repedéseken, ajtók alatt vagy a csatornába nyílások révén, könnyen megfertőzhetik a háztartást. Bomló vagy megváltozott anyagokból táplálkoznak, amelyek baktériumokat és vírusokat termelnek, így ha egy ilyen csótány sikerül belépni az épületbe, akkor könnyedén betegséget terjeszthet a lakók között.

macskak-felis-catus-altali-fertozes-megelozese

Macskák általi fertőzls megelőzése

A macskák túlnyomórészt háziasítottak riasztószerek olyan kártevők, mint egerek, patkányok, madarak és kígyók ellen. Csak viszonylag nemrégiben tenyésztették őket kizárólag szépségük miatt. A macskák a leggyakoribb kísérő állatok közé tartoznak; ezek azonban hatékony ragadozókká váltak a ház körül élő madarak vagy rágcsálók számára. A házi macskák nagyon hatékony gyilkosok, annyira hatékonyak, hogy maguk is kártevővé válhatnak, ha különféle madárfajokról van szó. A macskák számos takarmányozó vagy talajban élő állat, de a madarak ismert ragadozói is.
A macskákról ismert, hogy egy adott madárfajt elpusztítanak bizonyos régiókban, és valószínűleg hozzájárultak az izolált szigeti populációk kihalásához. Úgy gondolják, hogy elsősorban, bár nem kizárólagosan, 33 madárfaj felelősek kihalásáért, és a vadon élő és szabadon tartó macskák jelenléte miatt egyes helyek alkalmatlanok a fajok újból betelepítésére másként megfelelő helyeken.

hernyok-altali-fertozes-megelozese-lepidoptera

Hernyók általi fertőzés megelőzése

A hernyók a Lepidoptera rend tagjai lárváinak közneve, a pillangókból és lepkékből álló rovarrend. Fajtájától függően növényevő, rovarölő vagy akár kannibalista. A takarmányozás miatt a hernyókat a legveszélyesebb mezőgazdasági kártevőknek tekintik, mivel a növények leveleinek nagy sebességű evésével sok kárt okozhatnak a növényeknek.
A növényeketől függően a hernyókat befolyásoló fajok is különböznek. Védelmi mechanizmusként a növények kifejlesztették a hernyók általi enni való ellenállás mechanizmusait, ideértve a kémiai méreganyagok és a fizikai akadályok, például a szőrszálak fejlődését. A hernyók azonban megtanultak alkalmazkodni a gazda növényhez, és egyes peszticidekkel szemben is rezisztenssé váltak.