Informații despre castori

Castori Castors Informații despre

Castorii sunt rozătoare mari semi-acvatice, care sunt în primul rând nocturne, aparținând genului Castor. Acest gen cuprinde două specii principale, Castorul American (Castor canadensis) și Castorul Eurasiatic (Castor fiber). Ei sunt cunoscuți cel mai bine pentru construirea de diguri, canale și vizuine, aceștia fiind a doua cea mai mare rozătoare din lume după capibara. Ei trăiesc în colonii și lucrează pentru a construi baraje care să formeze ape adânci care să-i protejeze de animalele de pradă. Din acest punct de vedere, castorii sunt incluși, de asemenea, în categoria dăunătorilor, deoarece pot provoca uneori inundații și pot deteriora grav topografia din jurul lor prin devierea cursurilor de apă prin construcțiile lor.

Castori Castors Informații despre

Descrierea și răspândirea castorilor

Deși asemănătoare între ele, există unele diferențe între cele două specii menționate mai sus. Castorul european tinde să fie mai mare decât cel american având capul mai puțin rotunjit, botul mai îngust, mai lung și mai subțire, cu blana mai scurtă și mai ușoară, cu coada mai puțin ovală, mai îngustă și cu oasele fluierului piciorului mai scurte, ceea ce-i face mai puțin capabili de locomoție bipedă. Culoarea blănii este de asemenea diferită, având în vedere că 66% din castorii europeni au blana maro sau bej pal, 20% o au brun roșcată, aproape 8% sunt de culoare maro și doar 4% au blană negricioasă. În cazul castorilor din America de Nord, 50% au blana maro pal, 25% sunt brun roșcați, 20% sunt de culoare brună și 6% sunt de culoare negricioasă.
Cele două specii nu sunt compatibile genetic, deoarece în urma mai multor încercări de a hibridiza cele două specii s-au născut doar pui morți.
Castorului european a fost vânat aproape până la dispariție, pentru blana sa, dar, de asemenea, și pentru secreția sa cunoscută sub denumirea de castoreum, deoarece se credea că are scopuri medicinale. În prezent acesta este răspândit în zone precum Scandinavia, Polonia, Slovacia și a fost recent reintrodus în Scoția, Bavaria, Austria, Olanda și se răspândește și alte în locuri noi.
Castorul american este nativ în principal în Canada și în Statele Unite ale Americii, dar, de asemenea, în partea de nord a Mexicului. Ea are un regim alimentar diferit, deoarece preferă coaja interioară a plopilor și a plopilor de munte  Ei sunt, de obicei, prinși pentru blana lor, care este utilizată la îmbrăcăminte sau la fabricarea pălăriilor. Popoarele indigene și primii coloniști mâncau carnea acestui animal.

Reproducerea și informații cu privire la hrană

Castorii sunt animale sociale, care trăiesc în grupuri familiale mari cu părinți monogami, pui tineri și cu pui cu vârsta de un an născuți în primăvara anului precedent. Familiile pot avea membri suplimentari, pe lângă perechea monogamă, ajungând chiar până la zece membri. Grupurile mai mari construiesc mai multe vizuine, în timp ce cele mai mici, au nevoie de obicei doar de una singură. Este cunoscut faptul că perechile de castor se împerechează pe viață, cu toate acestea, în cazul în care unul din castori moare, celălalt va forma pereche cu un alt castor. Atât indivizii de sex masculin cât și cei de sex feminin iau parte la creșterea descendenților lor și de asemenea, ei participă atât la construirea cât și la apărarea vizuinelor și a teritoriului lor.
Sezonul de împerechere începe în ianuarie și februarie. Perioada de gestație durează, de obicei, în jur de 107 zile, după care femelele castor dau naștere puilor, de obicei, fie primăvara târziu sau la începutul verii în fiecare an. In medie, o femelă dă naștere la trei sau patru pui. Puii de castor se nasc bine dezvoltați, cu ochii deschiși și cu corpul acoperit cu blană. Ei se simt confortabil în apă, iar la o singură zi după naștere sunt în măsură să înoate. Înțărcarea are loc la aproximativ 2 săptămâni după naștere, cu toate că castorii de sex masculin și feminin, ca o echipă parentală, își cresc puii împreună pentru o perioadă de maxim 2 ani. În cea mai mare parte, castorii eurasiatici au între unu și trei pui. Cu toate acestea, în cazuri rare, aceștia pot depăși numărul de șase pui. Înțărcarea se finalizează, în general, o dată ce puii au vârsta de 6 săptămâni, cu toate că în cazul castorilor americani, puii tind să rămână aproape de mamă până în al doilea an.
Regimul alimentar al castorilor nu este total stabil, deoarece acesta se schimbă în funcție de sezon. În ceea ce privește hrana, plantele lemnoase sunt preferate lor, în special coaja interioară a copacilor. În timpul verilor călduroase, hrana unui castor este formată doar 10% din plante lemnoase. Plopii sunt de obicei preferații lor, cu toate că castorii se hrănesc și cu lemn de cireș negru, fag, arțar, arin și mesteacăn. Pe lângă coaja copacilor aceștia se bucură și de stratul de “Cambium” al copacilor, care este stratul foarte moale și neted de sub scoarța copacilor. De asemenea, castorii consumă în mod frecvent crengi și frunze de copaci diverși, în special de arțari roșii, sălcii și plopi de munte. Rizomii, buruienile iazurilor, trestia, papura și nuferii reprezintă doar câteva “feluri de mâncare” comune ale castorilor pe timpul verii. Primăvara și vara, ferigile, frunzele și ierburile sunt toate componente majore ale hranei castorilor. Deși aceștia sunt înotători buni, castorii nu mănâncă pește, deoarece sunt animale vegetariene, spre deosebire de verii lor, bizamii.
Când vine vorba de cei care îi vânează, cei mai comuni sunt pescarii, coioții, șoimii, ursul brun și negru, vidrele, râșii, vulturii, leii de munte, bufnițele și lupii. Oamenii reprezintă, de asemenea, o amenințare gravă pentru castorii americani, ținând cont că îi vânează pentru piei și pentru blănurile lor. Castorii europeni au, de asemenea, o gamă diversă de animale de pradă, între care vulpile roșii, ursul brun, râsul și lupii eurasiatici. Ei sunt, de asemenea vânați pentru blana lor, astfel încât oamenii pot fi, de asemenea, considerați prădători comuni.

Castorii ca animale dăunătoare

Castorii funcționează ca specie de bază într-un ecosistem, prin crearea unor zone umede, care sunt folosite de mai multe alte specii. Pe lângă om, nici un alt animal nu pare să facă mai mult pentru a modela peisajul în care trăiește. Acesta reprezintă o parte din motivul pentru care sunt considerați, de asemenea, animale dăunătoare, deoarece pagubele pe care le cauzează prin construcția de baraje și vizuine, pot produce daune costisitoare proprietăților și zonelor din jurul lor. Digurile castorilor sunt create ca o protecție împotriva animalelor de pradă, cum ar fi coioții, lupii și urșii, precum și pentru a asigura un acces ușor la hrană pe timpul iernii. Ei sunt constructori pasionați, care lucrează în timpul nopții și pot reconstrui un baraj avariat peste noapte. Iazurile create de baraje lor bine întreținute, vor izola casa castorilor, dar tăierea arborilor și inundarea căilor navigabile pot interfera cu alte utilizări ale terenului. Se estimează că castorii pot cauza daune în valoare de 100 de milioane de dolari, în fiecare an, în Statele Unite. Această sumă este formată în principal din costurile proprietăților care sunt avariate ca urmare a comportamentului lor.

Ei își pot manipula mediul destul de dramatic, reconstruindu-l pentru a se potrivi nevoilor lor, cu baraje, canale și vizuine. O dovadă clară a acestui lucru este faptul că cel mai mare baraj construit de castori, în Wood Buffalo National Park, Alberta, Canada ajunge la o uimitoare lungime de 2790 de picioare sau 850 de metri, ceea ce-l face vizibil din spațiu.

Castorii sunt cunoscuți că își mențin și apără teritoriile, care reprezintă zone de hrană, cuibărit și împerechere. Ei își marchează teritoriile lor prin construirea de dâmburi cu miros specific, din noroi, moloz și castoreum. Din cauza faptului că investesc atât de multă energie în  construirea teritoriul lor, castorii nu tolerează intrușii. Aceștia au fost, în mod constant, prinși în capcane și sunt prinși și în ziua de azi, chiar dacă nu în aceeași cantitate. Deoarece cererea de blană a început să scadă, castorii au început să se răspândească și să fie reintroduși și în alte părți ale lumii.

În cazul în care avem de-a face cu aceste rozătoare ca dăunători, acestea se pot dovedi a fi destul de problematice, deoarece sunt creaturi foarte persistente și foarte adaptabile. Măsurile de prevenire sunt întotdeauna utile, pentru a putea evita astfel de neplăceri ca invazia de castori pe teritoriul dumneavoastră. Puteți găsi măsuri de prevenire relevante în articolul nostru cu privire la modul în care puteți preveni apariția castorilor, ”Prevenirea infestării cu castori”.

Ai o întrebare?

PUNE O ÎNTREBARE